Krysantemum – fakta og råd om stell

Denne kjente og kjære planten blir gjerne forbundet med sensommeren og høsten. Krysantemum har mange roller i blomstenes verden og er populær som alt fra hageblomst til snittblomst i buketter.

Krysantemum – fakta og råd om stell

Krysantemumer byr på herlige farger til hjemmet ditt. Fargespekteret er bredt, med nyanser av hvitt, lilla, rosa, vinrødt, gult, oransje og limegrønt. Også blomstenes form og størrelse varierer.

Stell av krysantemum

Med enkle og små midler kan du få en praktfull krysantemum innendørs eller utendørs og vakre blomster i uke etter uke! Krysantemum trives best i potter og krukker, både innendørs og utendørs om sommeren.

 • Plassering og temperatur
  Den vil gjerne stå lunt og lyst, men helst ikke i direkte sol for lenge om gangen. Jo mindre direkte sol den får, desto bedre holder blomstene seg, og siden krysantemumen trives godt i ganske lave temperaturer, kan den fortsette å blomstre utover høsten.
 • Vanning
  Sørg for å vanne krysantemumen ofte, gjerne to ganger i uken og i rause mengder. Det gjør imidlertid ingenting om den tørker litt ut mellom vanningene.
 • Næring
  Krysantemum trenger ikke tilskudd av næring og er en svært lettstelt plante. Den trenger heller ingen beskjæring utover fjerning av visne blomster og blader.
 • Jord
  Når det gjelder jord, foretrekker den vanlig blomsterjord.

krysantemum

Krysantemum – en klassisk og populær potteplante

Krysantemum har ikke noen lang historie i Nord-Europa. Det var ikke før på 1960-tallet at danskene begynte å dyrke denne planten i større målestokk. Hvorfor de gjorde det, er lett å forstå.

Krysantemum er en vakker og elegant plante som pynter opp ute og inne. Den finnes i et utall av farger og varianter: Enten du foretrekker enkle eller doble, små eller store, nøytrale nyanser eller noen skikkelige fargebomber, finner du garantert en krysantemum som passer for deg!

Selve blomsten er enkel eller dobbel avhengig av sort, og går fra de helt små til de veldig store. Blomstene består av en randkrone av rør-, skje- eller stråleformede randkroner. Skivekronens utseende avhenger av sorten. Blomstene sitter enten i små klaser eller én og én. Bladene er delte og taggete og har en flott dypgrønn farge. De har dessuten en karakteristisk duft.

Krysantemum kan minne mye om prestekragen og fås i et hav av forskjellige varianter. Det betyr at du kan skape stor variasjon, både når det gjelder form og farge.

Korte fakta

 • Stammer trolig fra Kina og Japan, der planten har vært dyrket i rundt 3000 år.
 • Kan dyrkes både ute og inne.
 • Er egentlig en staude, men selges vanligvis som sesongplante.
 • Blomstrer om sommeren og høsten.
 • Har vært brukt som medisinplante.
 • Fås i mengder av varianter og farger.

Les mer

Sommerblomster - slik lykkes du >>
Ti gylne regler for vanning  >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen