Kulelønn – planting og stell

Kulelønn – planting og stell

Uansett om du kan fint lite om hage eller er svært interessert i hagedesign, er sjansen stor for at du har hørt snakk om kulelønn. Dette er et lite tre som passer veldig godt både i villahager og ute i bymiljøer.

Vitenskapelig navn (Latin): Acer platanoides
Familie: lønnefamilien (Sapindaceae)

Planting og stell av kulelønn

Før du planter en kulelønn, er det viktig å tenke gjennom hvor mye plass du trenger til å ferdes på, og hva som befinner seg i nærheten. Kulelønnen kan nemlig bli opp mot fire meter høy, og selve kronen kommer til å ta mye plass når treet er fullvoksent. Regn med at det kan få en vidde på fire til fem meter. Det blir dermed viktig å planlegge hva som skal stå rundt treet. Ønsker du deg en frittstående kulelønn, eller vil du at flere skal vokse inn i hverandre og gi beskyttelse mot innsyn?

Kulelønnen trives best i godt drenert og porøs jord. Den trenger mye næring, særlig i begynnelsen når den er nyplantet, så gjødsle med jevne mellomrom, slik at den vokser seg flott og sterk. Plantejord er et godt valg for deg som skal plante kulelønn.

Beskjæring av kulelønn

Kulelønnen trenger ikke beskjæres, men det kan selvsagt være ønskelig ut fra estetiske hensyn. Det gjøres i så fall helst i JAS-månedene (juli til september).

Kulelønn – flott, frodig og letthåndterlig

Lønn er et tre som vokser vilt over hele Europa, og som også finnes i de vestlige delene av Asia. Den kom til Skandinavia for rundt 7000 år siden, og i Norge finner vi den først og fremst i lavlandet på Sør- og Østlandet.

Forskjellen mellom vanlig lønn og kulelønn er at kulelønnen er toppodet fra en større lønn, som dessuten har en bestemt stammehøyde. Kulelønnen har en tett og fin voksemåte, og kronen får en tett og fin fasong.

I begynnelsen vokser kulelønnen som en stor rund ball av flotte og fyldige grønne blader, men etter hvert som årene går, blir fasongen flatere, særlig på undersiden. Eldre kulelønner får dermed en paraplylignende fasong, og flere kulelønner sammen kan danne et fantastisk naturtak som få andre tresorter kan måle seg med. Kulelønnen kan med andre ord brukes til å skape et vakkert og naturlig uterom med et flott tak. Som ikke det skulle være nok, blomstrer kulelønnen tidlig om våren med små, uanselige, men søte gule blomster.

Trærne blir ikke særlig høye, opptil 4–5 meter, med en karakteristisk rund krone som har gitt navn til treet. Takket være størrelsen passer den også fint i mindre hager. Kulelønnen er for øvrig et hardført tre som får fantastiske høstfarger.

Korte fakta

  • Vokser naturlig som en kule med litt flat underside, beskjæring trengs ikke.
  • Trives i herdighetssone 1–4.
  • Kan bli opptil 5 meter høy, men er oftest lavere.
  • Blomstrer om våren.
  • Får guloransje blader om høsten.

Les mer

Les mer om beskjæring i JAS-perioden >>
Slik lykkes du med stauder >>

Plantejord Kvalitet

40 L

8990
5 for 399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen