Kuletistel – planting og stell

Vakre blå kuler som nærmest svever over et hav av grønne blader som ser ut som de rommer en mørkere og frodigere verden – det er det du får når du lar en kuletistel vokse seg stor og fin i hagen din.

Kuletistel – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Echinops
Familie: kurvplantefamilien (Asteraceae)

Planting og stell av kuletistel

Kuletistelen har en kraftig og karakteristisk voksemåte. Den trives på de fleste steder, men foretrekker faktisk å stå på et sted med litt tørr jord og mye sol. Det er imidlertid ikke noen forutsetning for at den skal vokse seg fin, for den trives også godt på litt fuktigere steder og i skygge. Så lenge jorden er godt drenert og har et høyt innhold av kalk, vil kuletistelen alltid vokse seg stor og fin.

Vanlig plantejord er alt som skal til for at den skal trives. Overdreven gjødsling anbefales ikke, selv om det kan være bra med mye gjødsel helt i begynnelsen når du nettopp har plantet den ut.

Formering og såing

Kuletistel frør seg veldig rett, så hvis du vil, kan du plukke frøene og så dem, enten innendørs eller direkte på et annet sted i hagen.

Blå kuletistel – lysende kuler i hagen

Det er noe spesielt, nesten utenomjordisk, med måten denne planten vokser på. De kraftige og robuste stilkene vokser opp gjennom et hav av vakre blader, og øverst på hver stilk troner en spennende blomst i ensom majestet. Det blåhvite eller dypblå, avhengig av sort, skaper en tydelig og iøynefallende kontrast til alt det andre i hagen. Den perfekte kuleformen gjør at kuletistelen skiller seg ut som noen underlige, originale og ikke minst vakre vesener.

Den svært hardføre planten bryr seg ikke så mye om hva slags miljø den står i, og takler stekende sol like godt som skygge. Den er dessuten en mester i å overleve i tørr jord og tørt klima. Det betyr selvsagt ikke at den bør mishandles, men med kuletistelen er strålende vakre blomster i hagen gjennom store deler av sommeren og utover mot høsten innenfor rekkevidde for de aller fleste.

Hvis du ikke får nok av kuletistelen ute i hagen, egner den seg dessuten utmerket som snittblomst i vaser og buketter, og den er overraskende vakker tørket. Planten er flerårig, men ikke vintergrønn. 

Denne lettstelte planten skiller seg virkelig ut i hagen og er lite arbeidskrevende. Den er hardfør med en kraftig voksemåte og blomstrer til utpå høsten.

Interessante fakta

  • Ble kåret til årets staude i Sverige i 2012.
  • Kan bli opptil én meter høy.
  • Kulene, altså blomstene, blir rundt sju centimeter i diameter.
  • Egnet for herdighetssoner opptil H5.
  • Opprinnelig fra Mellom- og Sentral-Europa og Sibir.

Les mer

Tips for å lykkes med vårplanting >>
Slik lykkes du med stauder >>
Tips for deg som vil ha stauder i krukke >>

Du er her:

Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen