Lær av historiens gamle mestere – lag en duftende urtehage

Duftende krydder, medisinplanter og planter som tiltrekker seg sommerfugler og bier – kan det bli bedre? I denne artikkelen kan du lære mer om urtehagen og hvordan du kan lage din egen.

Lær av historiens gamle mestere – lag en duftende urtehage

Bruken av urter og krydder går langt tilbake i tid – helt tilbake til det gamle Egypt og i vikingtiden her i nord. Til og med neandertalerne brukte urter. Det ble faktisk funnet rester av blant annet ryllik i tennene deres.

Italienske munker plantet urtehager

I Europa ble det bygget mer planlagte urtehager på 500-tallet, da munker i Monte Cassino, Italia, opprettet en urtehage i klosteret sitt. Fokuset var på medisinske planter, og det fungerte som et slags husapotek.

Et par hundre år senere ble det opprettet en italiensk medisinskole, og behovet for urter eksploderte. Flere og flere klostre åpnet apotek, og da munkene misjonerte nordover, spredte de kunnskap om medisinplanter. Korsfarerne bidro også når de tok med krydder fra Østen til Europa – krydder som også blir brukt i mat.

I dag er krydder til matlaging vanligst

Nå finner vi urtehager overalt, men da hovedsakelig med matlagingskrydder. Det morsomste er kanskje at urtehagen kan romme så mye, til dels vanlige urter som persille, oregano og timian, men også mer uvanlige urter som legestokkrose, violrotsiris og løvehale.

Uansett hva urtehagen din inneholder, er den et fint element i hagen og en del av en lang tradisjon.

Å planlegge en urtehage

Det er egentlig ingen regler for hvordan en urtehage skal se ut, det er bare fantasien som setter grenser. Urtene kan ta opp halve tomten eller plantes i en balkongkasse eller en stor potte. Enkelte varianter som sprer seg lett, kan til og med passe bedre i potter, for eksempel mynte.

Hvis du planter en urtehage utendørs, kan formen være firkantet, oval, rund eller til og med svingete. Det er gjerne fint med passasjer og inndelinger med for eksempel flettet pilgjerde eller lave vegger.

Sol og jord

Mange urter og krydder elsker sol, og en sørlig beliggenhet i le er vanligvis best. De fleste foretrekker også lett drenert jord som ikke er for næringsrik. Mynte er derimot et unntak, som foretrekker tyngre jord på et lysere sted.

Det lønner seg å lese seg litt opp på hver plante og deretter sette de som liker lignende forhold i en gruppe, med unntak av sortene som har lett for å ta over. Du kan også plante ettårige urter og krydder hver for seg, slik at du enkelt kan erstatte dem året etter.

Plukk urter og krydder

Dersom du høster inn krydder regelmessig, vil ikke plantene få tid til å blomstre. Hvis du vil at de skal blomstre slik at du for eksempel kan ta frø, kan du i de fleste tilfeller kutte ned hele planten etter blomstring. Da kan det være nok tid for en ny blomstring før vinteren.

Et godt tips er å finne ut hvordan man best mulig høster det enkelte krydderet eller urten. Noen planter, som basilikum, deler seg og blir større og finere hvis du bare plukker toppene over et par blader. Andre planter, som rosmarin, høstes inn ved å plukke det grønne, bartre-lignende nederst.

Lagre krydderet 

Hva som er best oppbevaring av krydderet avhenger av type plante, men urter og krydder kan enten tørkes eller fryses ned. Blant annet beholder brennesle smaken best i fryseren, selv om den også kan tørkes.

Løpstikke er også et godt krydder som det kan være vanskelig å finne i butikken. Derfor er det vel verdt å dyrke – den setter prikken over i-en i gryter og passer spesielt godt sammen med tomat. Ifølge gammel tro skulle løpstikke plantes ved hyttedøren for å skremme bort hekser, slanger, onde ånder og uønskede gjester. Det ble også sagt at krydderet kunne lindre fotsvette, og det ble derfor brukt i sko som en slags fotdeodorant.

Ekspertens tips 

En fin kombinasjon av krydder som tiltrekker seg bier og sommerfugler er mynte, lavendel, kryddersalvie, spansk kjørvel, bakketimian, isop og sitronmelisse. 

Flere planter som passer fint i urtehagen

  • Malurt og åbrodd – tradisjonelt brukt til å krydre brennevin.
  • Mesterrot – dekorativ plante som tidligere ble brukt som en foretrukken medisinsk urt.
  • Bjørnerot – dekorativ urt som også egner seg som matkrydder, brakt til nord av munker i middelalderen.
  • Krusmynte – sunn å ha i te, mat, duftposer og potpurri.
  • Ekte johannesurt – en eldre medisinplante som historisk har blitt ansett for å ha drevet bort troll. Kan brukes til oljer, farging og liknende.
  • Gressløk – herlig løk som i tillegg danner små løk som også kan spises. 

Tips: Sommersalat med løpstikke

  • 7 tomater kuttet i biter
  • 6-8 blader kutte løpstikke (mengden kan justeres etter smak – bladene er smakfulle)
  • 3 ss hakket gressløk eller andre gode løker fra urtehagen, for eksempel pipeløk
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 halv spiseskje revet appelsin- eller sitronskall


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Finn det du trenger og se flere råd

Alt du trenger for å dyrke selv >>
Slik lykkes du med urtedyrking >>



Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen