Lag din egen girlander
En klassisk grangirlander eller en mer moderne vri? Bruk den som borddekorasjon, heng den på trapperekkverket eller rundt døren.
Hva med å bruke en girlander som vakker borddekorasjon til jul? Til nyttårsaften kan du bruke girlanderen om igjen og pynte den med for eksempel orkidéer. En girlander passer også perfekt hvis du vil gjøre det ekstra fint til selskap eller bryllup.
Det er ikke vanskelig å lage din egen girlander. Velg planter du liker og sett i gang! Prøv gjerne ulike kombinasjoner, slik at du finner de som passer din stil og smak – øvelse gjør mester. Ulike vintergrønne nåletrær og eukalyptus holder seg fine i minst en uke, og du kan derfor lage girlanderen på forhånd.
Slik lager du en girlander − trinn for trinn
Dette trenger for å lage en girlander
- Vintergrønne nåletrær eller andre planter. Vi brukte thuja, eukalyptus, furu- og granbar
- Tau – like langt som du vil at girlanderen skal være, mål for eksempel et spisebord eller rundt en døråpning på forhånd
- Beskjæringssaks
- Ståltråd eller blomstertråd
- Tang
- Pynt. Vi brukte minisukkulenter
Trinn 1
Begynn med å surre ståltråden fast på tauet. For å få bedre feste, kan det være lurt å begynne et lite stykke inn på tauet.
TIPS! La litt av tauenden være igjen hvis du vil kunne henge opp girlanderen. Den kan også klippes av senere.
Trinn 2
Sett sammen en liten bukett av planter, og surr den fast på tauet med ståltråden. Her festet vi først thuja og la den underst, for å lage en fin base mot bordplaten. Etterpå fylte vi på med buketter av andre planter for å skape volum i høyden. Husk å surre ståltråden ganske stramt, siden plantene krymper når de tørker.
TIPS! Hvis du vil ha en mer kompakt girlander, lager du mindre buketter og binder dem tettere. Ønsker du en litt fyldigere girlander, kan du gjøre som på bildet og lage lengre buketter som spriker litt. Prøv deg frem.
Klipp til mange kvister, så du har dem ferdige når du begynner å binde. Det gjør jobben litt lettere.
Trinn 3
Fortsett å surre fast små buketter på tauet med ståltråden, til du har cirka 15−20 cm igjen av tauet. Vi fortsatte med thuja i bunnen og buketter av eukalyptus, gran og furu på toppen.
Trinn 4
For å skape en fin avslutning på girlanderen, snur du den siste buketten i motsatt retning på tauet. Stikk endene inn mellom greinene på de tidligere bukettene. Surr fast flere små, bakovervendte buketter i flere omganger for å fylle opp og gjøre girlanderen frodig og flott. Fyll eventuelt på med enkeltgreiner for å dekke ståltråden og få en fin form på skjøtene.
TIPS! Ble girlanderen litt ujevn? Ikke fortvil! Det går fint an å stikke inn ekstra greiner etterpå hvis det har blitt noen tomrom. Du fester bare de nye greinene i ståltråden som allerede er der.
Trinn 5
Hvis du vil pynte med sukkulenter kan du fjerne jorden, men prøv å beholde mest mulig av røttene. Da blir det både enklere å feste sukkulentene med ståltråd og plante dem igjen når du er ferdig med girlanderen.
Trinn 6
Bruk ståltråd og plasser sukkulenten i girlanderen, dra ståltråden gjennom girlanderen og fest den på baksiden. De tykke bladene gjør at sukkulentene holder seg fine i minst en uke.
Slik dekorerer du girlanderen
Du kan pynte med utrolig mye forskjellig, velg det som passer din stil. Hos Plantasjen finner du et stort utvalg av vakre juleblomster og julepynt å velge blant.
Julepyntet girlander
Til julemiddagen har vi valgt røde julestjerner, røde nelliker og fiken.
TIPS! For å få de avklipte julestjernene til å slutte å avgi saft, kan du dyppe stilkene i vann på 60 grader.
La fantasien blomstre, og bruk det du har i huset. Her har vi pyntet med litt ekstra av alt.
Pynt girlanderen til nyttår
Du kan enkelt gjenbruke girlanderen fra julemiddagene til nyttårsselskapet. Det er bare å bytte ut blomstene og pynten.
Her har vi brukt orkidéer, hvite nelliker og en lyslenke. Vent med å pynte girlanderen med orkidéer til den dagen du har selskapet, siden avklipte orkidéer ikke klarer seg så lenge uten vann.
Girlander til inngangsdøren
Hvis du vil, kan du bruke samme teknikk for å lage en girlander til å henge rundt inngangsdøren ute for å ønske velkommen.
Til denne girlanderen har vi brukt granbar, thuja og kjeglegran. Velg det du selv liker! Du kan finne mye av materialet i din egen hage.