Lag hjemmelaget syltetøy og marmelade av bær og frukt

Å lage syltetøy og marmelade av bær og frukt fra hagen er tradisjon for mange, men også overraskende enkelt om du aldri før har prøvd. Her går vi gjennom prosessen steg for steg.

Lag hjemmelaget syltetøy og marmelade av bær og frukt

Har du bær eller frukt i hagen, kan du lage velsmakende syltetøy og marmelade som gir en ekstra touch til frokosten, vaflene eller desserten. Hjemmelaget syltetøy er også flotte gaver, og en påminnelse om sommerens smaker i de kjøligere månedene i året.

Hva kan du lage syltetøy og marmelade av?

De fleste frukter og bær kan brukes til å lage syltetøy og marmelade. Her er noen populære eksempler:

 • Jordbær
 • Bringebær
 • Solbær
 • Rips
 • Blåbær
 • Bjørnebær
 • Plommer

Det er også mulig å lage mer eksotiske marmelader, som for eksempel fiken- eller chilimarmelade. 

Slik lager du syltetøy og marmelade

Syltetøy lager du i en vanlig kjele. Det er bare bær og litt sukker som trengs. Og du kan lage syltetøy og marmelade når som helst på året, så lenge du plukker og rengjør bærene til rett tid og fryser dem ned (hvis du ikke skal lage syltetøyet med en gang).

En viktig ting å merke seg er at jo saftigere bærene er, jo tynnere og mer flytende blir syltetøyet. Derfor bør du plukke bærene før de blir altfor modne og fulle av vann. Plukker du dem tidligere, inneholder de mindre vann og mer pektin (en type kostfiber som tiltrekker seg og holder på vann), noe som er positivt for prosessen. Dette er motsatt når du lager saft, for da vil du ha bærene saftigere og med mindre pektin.

Forskjellen på syltetøy og marmelade

Den største forskjellen på syltetøy og marmelade er konsistensen, der marmeladen er tykkere enn syltetøy. Noen marmelader, som appelsinmarmelade, inneholder sitrusskall, og brukes som pålegg. Andre marmelader kan lages av grønnsaker, for eksempel løk eller tomat, og brukes som tilbehør til middagsretter. 

Prosessen med å lage syltetøy og marmelade er omtrent den samme. Du koker bærene, fruktene eller grønnsakene med sukker og tester konsistensen ved å utføre syltetøy- og marmeladetesten (mer om den under). Forskjellen når du lager marmelade, er at du bruker en større mengde sukker og lengre koketid for å få den tykkere og fastere. 

Forskjellen på kokt og rørt syltetøy

Vanlig syltetøy kokes, prosessen for dette beskriver vi i detalj under. Rørt syltetøy består bare av bær og sukker rørt eller most sammen, uten koking eller varmebehandling. Holdbarheten for rørt syltetøy er derfor veldig kort, men rørt syltetøy er fint å fryse – sånn sett kan også det holde seg bra i årevis. 

Syltesukker eller syltepulver

Bruk gjerne syltesukker når du koker syltetøy. Syltesukker som inneholder pektin gjør at du får et passe fast syltetøy på bare noen minutter. Du kan også bruke vanlig sukker, men da må du tilsette syltepulver og/eller la det koke litt lenger for å oppnå samme resultat.

Syltetøy- og marmeladetesten

Det finnes et enkelt triks som gjør at du kjapt kan sjekke hvor fast syltetøyet eller marmeladen blir.

 • Legg en tallerken i fryseren, slik at den blir skikkelig kald.
 • Når du tror syltetøyet eller marmeladen er ferdigkokt, legger du en liten t-skje av det på tallerkenen og setter den tilbake i fryseren i noen minutter. Det fungerer også bra med kjøleskapet, men det tar litt lengre tid.
 • Deretter tar du en skje og trekker den gjennom syltetøyet for å se hvor godt det skiller seg. Hvis syltetøyet (eller marmeladen) flyter sammen igjen, er det fortsatt tynt. Hvis du får en strek der du trakk skjeen gjennom, er det mer fast. Hvis det er for tynt, må det kokes lenger.
 • Gjenta prosessen til du får et syltetøy eller marmelade som har den konsistensen du vil ha.

Lage kokt syltetøy – trinn for trinn

Under beskriver vi prosessen for å koke syltetøy i detalj. 

 1. Rengjør glassene
  Vask glassene du skal oppbevare syltetøyet og marmeladen i, da øker du holdbarheten ved å redusere risikoen for bakterievekst. Hvis du har lufttette glass med gummiring, bør du også koke gummiringen. 
     
 2. Varm opp glassene
  Fordi du skal helle varmt syltetøy eller marmelade i glassene, bør også glassene være varme. Forvarm ovnen til 125 grader og la glassene stå der i ca. 20 minutter.
     
 3. Rengjør bærene
  Fjern rusk fra bærene. Sjekk også for mugg, og skyll dem om nødvendig.
     
 4. Tilsett sukker
  Bland bærene med sukker, helst syltesukker, til ønsket sødme.
    
 5. Kok
  Hell bærene i en kjele og la det koke opp. Du trenger ikke å mose dem på dette stadiet, da de vil koke i stykker uansett. Koketiden avhenger av hvilken type sukker du har brukt. Hvis du bruker syltesukker med pektin, er det nok å koke dem i litt over fem minutter. Hvis du bruker vanlig sukker, må du tilsette syltepulver (følg instruksjonene på pakken) eller prøve deg frem til ønsket konsistens.
    
 6. Fjern skummet
  Det dannes ofte skum på toppen når du koker, så det kan være fint å fjerne dette. Bruk en skje eller hullsleiv for å fjerne skummet.
    
 7. Test konsistensen
  Utfør syltetøy- og marmeladetesten når du tror syltetøyet eller marmeladen er ferdig. Legg en tallerken i fryseren slik at den blir skikkelig avkjølt. Ta den ut og legg en klatt av syltetøyet på tallerkenen og sett den tilbake i fryseren eller kjøleskapet i litt over fem minutter. Trekk deretter en skje gjennom syltetøyet og se om det holder seg sammen.
    
 8. Med eller uten biter
  Når syltetøyet har oppnådd riktig konsistens, sjekker du hvor mange biter det er igjen i det. Noen vil ha et helt glatt syltetøy, mens andre liker det med litt biter. Solbær, bringebær, rips og lignende koker i stykker slik at du får en fin struktur automatisk. Men hvis du for eksempel lager marmelade av multer, har disse en stilk, så mange velger å bruke en stavmikser. Avhengig av hvilken konsistens du vil ha, kan du nå bearbeide syltetøyet eller marmeladen. For en jevn konsistens kan du bruke en stavmikser, hvis du vil ha mer biter, kan du for eksempel bruke en potetstamper.
    
 9. Fyll glassene
  Nå trenger du glass og trakt. Fyll glasset slik at det er cirka 1 cm igjen til kanten. Du vil ha en så tett forsegling som mulig, så sørg for at kantene er rene – tørk bort søl om det trengs.

Vannbadkonservering

Vannbadkonservering er en konserveringsmetode som forlenger holdbarheten til syltetøyet. Det er enkelt – og en viktig del av prosessen for å øke holdbarheten.

Slik gjør du det:

 1. Ta frem en stor kjele og fyll den med vann, slik at det senere vil dekke syltetøyglasset. Ha gjerne i såpass at det blir på 3-5 cm med vann over glasset.
 2. Varm opp vannet til samme temperatur som syltetøyet og glasset, altså rett under kokepunktet.
 3. Legg et kjøkkenhåndkle i kjelen, og plasser glasset oppå håndkleet. Håndkleet forhindrer at glasset står rett mot bunnen av kjelen, uten håndkle begynner glasset å hoppe når vannet koker.
 4. Kok deretter opp vannet, slik at det begynner å koke skikkelig. La det koke i ti minutter.

Holdbarhet for hjemmelaget syltetøyet

 • Uåpnet kokt syltetøy: Flere år
 • Åpnet kokt syltetøy: 1–3 måneder i kjøleskap
 • Rørt syltetøy: 2–3 dager i kjøleskap
 • Syltetøy i fryser: Flere år

Glassene med kokt syltetøy kan oppbevares i romtemperatur så lenge de ikke er åpnet, men regelen «jo kjøligere, jo bedre» gjelder som alltid. Glassene bør oppbevares mørkt. 

Merk at holdbarheten vil reduseres kraftig dersom glassene ikke er helt rene eller lufttette. Det er også slik at smaken påvirkes over tid, så spis det helst innen et års tid.

Som tidligere nevnt, har rørt syltetøy (som ikke er varmebehandlet), svært kort holdbarhet. Rørt syltetøy er det derfor best å fylle i små plastbegre, slik at det kan fryses ned i passe porsjoner.

Mer om å lagre avlingen

Du er her:


Bringebær 'Schönemann'

Ø22 cm, Rød

179,-
3 for 499,-
Les mer

Bringebær 'Glen Ample'

Ø22 cm, Rød

179,-
3 for 499,-
Les mer

Bringebær 'Algonquin'

Ø22 cm, Hvit

179,-
3 for 499,-
Les mer

Bringebær 'Tulamagic'

Ø22 cm, Rød

179,-
3 for 499,-
Les mer

Bringebær 'Summer Chef'

Ø22 cm, Hvit

179,-
3 for 499,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen