Lavendel- slik lykkes du

Lavendel- slik lykkes du

Det er vanskelig å slå duften av lavendel. Dyrk din egen lavendelhekk og nyt den deilige blomsten hele sommeren. Lavendel er en flerårig busk med blålilla, mørkeblå, hvite eller rosa blomster.

Anvendelse

Lavendel kan brukes til mange ting, både på balkong, altan og i en hage. Den er fin som en liten, lav hekk i bedkanten eller plantet sammen med andre stauder eller busker. Lavendel er også fin å plante i krukker og blomstrer fra sommer til høst. Den har deilig duft og tiltrekker seg sommerfugler og bier. Halvåpne blomster og blader kan tørkes og brukes for eksempel til å lage duftposer.

Pleie og vedlikehold

Lavendel trives best i åpne plasser med masse solskinn. Bruk middelhavsjord ved planting i potter og bedkanter. Vann jevnlig et par ganger i uken, dette er spesielt viktig ved planting og potting. Gir du dem litt gjødsel nå og da, blomstrer de hele sommeren. Overvintrende planter klippes ned om våren når det ikke er mer fare for frost.

  • Hvis du bor i en vekstsone hvor lavendel ikke kan overvintre ute, prøv å sette potten på et kjølig og så lyst sted som mulig. Da etterligner du plantens naturlige middelhavsmiljø.
  • Legg noen tørkede lavendelblomster i en lukket krukke. Etter en uke gir dette sukkeret en søt aroma som kan brukes i kaker eller desserter!