Lilje – planting og stell

Liljene tilhører en stor slekt som omfatter rundt 100 ulike arter. Planten dyrkes først og fremst som prydplante, og den har blitt svært populær i de mange hjem og hager takket være de store vakre og velduftende blomstene.

Lilje – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Lilium
Familie: Liljefamilien (Liliaceae)

Plante liljer ute – tips og råd

Hvis du skal nyplante liljer i hagen, så har du er interessant prosjekt å se fram til. Liljen er en praktfull plante som kommer til å sette prikken over i-en i hagen din med sine majestetiske blomster. Tenkt nøye på hvor du skal plante dem, slik at liljene vil trives så godt som mulig. De foretrekker å vokse i skråninger blant småbusker med svake rotsystemer, hvor liljene kan ha føttene i skyggen men kropp og hode i solen.

Planting av liljer – trinn for trinn

  • Før du planter ned løkene må du ha gravd opp jorden med en dybde på ca. 50 cm.
  • De fleste artene plantes ca. 15–25 cm dypt, men enkelte foretrekker å plantes grunnere, så som madonnaliljen. Finn ut hva som gjelder for arten du skal plante før du setter ned løkene.
  • Siden liljen trives best på et veldrenert sted, bør du finne en plass i hagen som har en naturlig skråning. Hvis dette ikke finnes naturlig, kan du lage en slik plass.
  • Fyll opp med humusrik jord, gjerne løvkompost med torv i. Bland ut dette med grov sand, og påse at du unngår leire og kalkholdige jordsorter. Jorden må holdes såpass porøs at du skal kunne stikke ned armen til albuen, uten å møte motstand.
     
  • Gjødsle deretter jorden med langtidsvirkende gjødselmiddel.
  • Etter plantingen må du gi liljene en god gjennomvanning. Hvis sommeren byr på varig tørke, må du sørge for at liljene får rikelig med vann.
  • Dekk til jorden med torv eller dekkbark for å holde på fuktigheten. Legg et lag med grov sand rundt liljenes stilker, slik at det blir lettere å se liljebiller og kvitte deg med disse. Sanden holder også stilkens base tørrere, noe som bidrar til å forhindre råte.

Råd for stell av liljer i hage og som potteplante

Liljer i hagen

Liljer best i veldrenert bakke med porøs og gjennomtrengelig jord som beskytter mot skade. Etter vinteren kan det være en god ide å ordne blant liljene dine, og kvitte deg med gamle, tørre stilker, vinterdekke og annet. Løsne jorden rundt liljene, men vær forsiktig med de voksende stilkene.

For å beholde fuktigheten kan du fylle på lag med kompostjord som er blandet med torv eller dekkbark. Unngå bruk av fersk naturgjødsel da liljene heller foretrekker oppløst gjødsel. Senere på sommeren kan du med fordel gjødsle liljene med flytende hageplantenæring noen ganger.

Liljer i potte

  • Sett ned liljen igjen i en dyp og romslig potte som du har lagt et lag med lecakuler i bunnen av, eller potteskår for å oppnå god drenering. Fyll opp først med et lag grov sand, deretter med jord som er tilpasset den liljetypen du har. De fleste liljer trives i porøs, sandholdig løvjord med en lett sur eller nøytral pH-verdi.
  • Hvis du har mulighet til å sette en markdekkende plante i samme potte som liljen, er dette fordelaktig siden disse plantene kan skygge for jorden og sørge for at liljens røtter holdes kjølige. En annen mulighet er å plassere potten med liljer bak andre potter, slik at jorden får skygge på den måten. Liljestilkene vil derimot ha lys.
  • Du kan også gjødsle med flytende plantenæring et par ganger om sommeren.
  • For å stelle liljene dine må du ta litt ekstra vare på dem om vinteren. Hvis du har latt liljene overvintre frostfritt inne, kan det hende at jorden har rukket å bli næringsfattig. I så fall må den byttes ut før neste sesong. I forbindelse med at du bytter ut jorden kan du også rense for gamle, tørre stilker samt ta fram løken og sjekke at den ser frisk ut.

Hvis du har fått liljebiller

Liljebiller er svært glade i liljer, og det er like greit at du forbereder deg på at du kommer til å finne disse små billene. Det er nemlig ikke spørsmål om, men når, de dukker opp.

Voksne biller finner du direkte på bladene. De er iøynefallende med den sterke, røde fargen. Eggene legges i klaser med oransjefargede egg på undersiden av bladene. Det gjelder å fange disse raskt, før de rekker å kaste seg ned i sanden og grave seg ned. Ha en boks med t-sprit som du legger billene i. Spriten vil bedøve billene umiddelbart, og deretter drukner de. Gjør det til en vane å kontrollere liljene ofte. Billene forplanter seg nemlig raskt, og kan utvikle hele to generasjoner i løpet av én sommer.

Liljen – et symbol på både skjønnhet, kyskhet og uskyld

I det Gamle testamentet forekommer den hvite madonnaliljen som et symbol på skjønnhet. Den omtales blant annet i sangform i høysangen: «Som en lilje blant torner, slik er min kjæreste blant de unge kvinnene»., men i litteratur og ballader generelt kan ordet lilje være beskrivende for vakre blomster. Dertil har liljen lenge blitt dyrket ved nordiske klostre som en legeurt, og den ble også brukt som et kristussymbol innen tidlig kristen kunst. Navnet skal den imidlertid ha fått etter symbolverdien for kyskhet og uskyld i middelalderen.

Vi har ingen viltvoksende arter i Norge, men det finnes i stedet fire arter som er forvillet: klokkeliljeslekten, tulipanslekten, vårløksslekten og liljeslekten. Det er en flerårig plante som lagrer ressursene sine i løker, og som første gang ble beskrevet vitenskapelig i år 1789.

Liljeslekten og andre korte fakta om disse artene

  • Liljefamilien består av ca. 15 slekter og omtrent 700 arter.
  • Forekom i vitenskapelige skrifter første gang i 1789.
  • Blomstene er røde, gule, oransje eller hvite.
  • Liljer selges også i snitt- og løkform.
  • Blomstene forekommer ofte i malerier.
  • Foretrekker å vokse i skråninger.

Her kan du lese mer:

Plante vårblomstrende løker på høsten >>
 

Du er her:


Gjødsel langtidsvirkende næring
Medlem 149,-

Gjødsel langtidsvirkende næring

1 kg

179,-
Les mer
Lilje miks sort og hvit
Medlem 4 for 3

Lilje miks sort og hvit

4 pk, Hvit

7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen