Lokke nyttedyr til hagen din

Fuglesang, sommerfugler og humler som surrer er noe som hører våren og sommeren til. Smådyrene blir mer og mer selvstendige, men vi kan gjøre våre hager og balkonger til grønne sammenhengende stier mellom by og land for å forbedre deres livssjanser. Lokk til deg disse nyttedyrene ved å plante dyrevennlige blomster, trær og busker.

Et mangfold av nyttedyr

Fugler og insekter i hagen hjelper til med å holde plantene dine friske. Fugler spiser store mengder insekter, flittige bier og humler forbedrer innhøstingen av frukt og bær. Andre nyttige insekter er gulløyer, blomsterfluer, parasittveps og marihøner.
En hage med variasjon og en viss mengde av eldre trær og busker øker dyrenes trivsel. Et mangfold av trær, busker, klatreplanter og urter som veves sammen til ulike miljøer, gir våre flyvende venner mat og husly. Prøv også å skape åpne solrike områder, ved siden av frodige, skyggefulle og fuktige områder. Et gammelt gjengrodd kratt skaper fine gjemmesteder for fugler, og med en slingrende kaprifol eller skogsklematis ser det straks bedre ut.

Bygge bo

For å lokke og gi sommerfugler, humler og marihøner egne steder og bo, kan du hos Plantasjen kjøpe hus og mat til disse. Du kan også lage dine egne hus. Et gulløye hus lager du enkelt ved hjelp av en plastflaske med avskåret bunn og litt bølgepapp som en rull inni. En sperre på tvers under flasken hindrer rullen i å falle ut. Henges opp på en beskyttet plass.

Nytteinsekter

Hos flere nytteinsekter er det larvene som er rovdyr, altså lever på lus og andre skadedyr. Mens de voksne dyrene lever av pollen og nektar. For å lokke disse til hagen kreves blomstring fra vår til høst. Store grupper av samme sort gjør det enklere for insektene og finne frem. Enkelblomstrende sorter har ofte mer nektar som er lettere og komme til, sammenlignet med doble, fylte blomster.

Nærende planter

La plantenes frø hoder sitte igjen over vinteren, ulike tistler har spesielt nærende frø. Også syrin, solsikke og valmue har nærende frø.

Tips på vekster som er verdifulle for insekter og fugler

 • Store trær
  Gran, kirsebær, eple, lønn, hegg, svarthyll og hassel.
 • Busker
  Nype, krossved, prunus, rips og bjørnebær.
 • Klatreplanter
  Kaprifol og eføy
 • Stauder og andre blomstrende planter
  Blå kuletistel, lyng, kransveronika, ringblomst, klaseormedrue, aster, perlehyasint, lavendel, isop, verbena og mange fler.

Les mer

Lokk pollinatorer til plantingen din >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc