Lokke nyttedyr til hagen din

Fuglesang, sommerfugler og humler som surrer er noe som hører våren og sommeren til. Smådyrene blir mer og mer selvstendige, men vi kan gjøre våre hager og balkonger til grønne sammenhengende stier mellom by og land for å forbedre deres livssjanser. Lokk til deg disse nyttedyrene ved å plante dyrevennlige blomster, trær og busker.

Lokke nyttedyr til hagen din

Summende venner

Ved å plante dyrevennlige blomster, trær og busker kan du lokke disse nyttedyrene til hagen. Fugler og insekter i hagen hjelper til med å holde plantene dine friske. Fugler spiser mengder av insekter, flittige bier og humler gjør avlingene med bær og frukt bedre. Andre nyttige insekter er gulløyer, blomsterfluer, parasittveps og marihøner.

Forandring fryder

Hager med variasjon og et visst antall gamle trær og busker øker dyrenes trivsel. Et mangfold av trær, busker, klatreplanter og urter som veves sammen til varierte miljøer gir våre flyvende venner næring og beskyttelse. Prøv også å åpne solrike plasser ved siden av frodige, skyggefulle og fuktige områder. Et gammelt kratt skaper fine gjemmesteder for fugler, og med en slingrende kaprifol eller skogsklematis ser det koseligere ut.

Insekthotell

For å tiltrekke og gi sommerfugler, humler og marihøner egne steder å bo kan du sette opp boplasser og mat til dem. Du finner insekthotell hos oss, men du kan også lage det selv. Et hjem for gulløyer lager man enkelt ved hjelp av en plastflaske. Skjær bort bunnen og putt en liten rull med bølgepapp inni. En sperre på tvers nederst forhindrer at rullen faller ut. Heng opp på et beskyttet sted.

Nytteinsekter

Hos flere av nytteinsektene er det larvene som er rovdyr, altså som lever av lus og andre skadedyr. De voksne dyrene lever av nektar og pollen. For å lokke dem til hagen kreves det blomstring fra vår til høst. Store grupper av samme plantesort gjør det lettere for insektene å finne fram. Enkeltblomstrende sorter har ofte mer nektar som er lettere å komme til sammenlignet med doble, fylte blomster.

Tips til planter som er verdifulle for insekter og fugler

 • Store trær
  Or, gran, kirsebær, eple, lønn, hegg, hylleblomst og hassel.
   
 • Busker
  Nype, krossved, leddved, slåpetorn, solbær og bjørnebær.
   
 • Klatreplanter
  Kaprifol og eføy.
   
 • Stauder og andre blomstrende planter
  Blå kuletistel, lyng, kransveronika, ringblomst, klaseormdrue, asters, perlehyasint, lavendel, isop, verbena og mange fler.
   
 • Vinter
  La plantenes frøhoder sitte igjen over vinteren. Ulike borrer og tistler har spesielt verdifulle frø. Også sembrafuru, syrin, solsikke og valmue har næringsrike frø.
   
 • Vår
  Vårens tidlige blomster er veldig viktige for insekter som akkurat er vekket opp – sørg for å plante mange blomsterløk som kommer om våren.

Små tips

 • Blant sommerfugler finnes det også plagsomme skadedyr. Fiberduk, limring og håndplukking er metoder å bruke mot de uønskete artene.
 • Også små hager og blomstrende balkonger kan bli fine rasteplasser for humler og sommerfugler på jakt etter nektar.

Les mer

Lokk pollinatorer til plantingen din >>
Bygg ditt eget insekthotell – i sju enkle trinn >>
Planter på balkong og terrasse >>Eføy lange ranker

Høyde 80 cm, Grønn

9990
Les mer
Insekthotell
Outlet 149,-

Insekthotell

Høyde 37 cm, Tre

149,- 265,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen