Meloner – slik dyrker du dine egne

Selv om meloner stammer fra varmere land, er det mulig å dyrke visse sorter hos oss i det kalde nord. Her får du tipsene som gir frodige melonplanter. Hva sier du til en tørsteslukkende vannmelon på en solfylt sommerdag, eller en cantaloupemelon til desserten?

Meloner – slik dyrker du dine egne

Melon tilhører agurkslekten, og det sies at den kommer fra Persia, men også i Afrika har det vokst meloner i det fri i lange tider. Noen sorter har til og med blitt funnet i Kalahariørkenen, der de har vært viktige tørsteslukkere for både dyr og mennesker.

I romertiden ble meloner dyrket langs Middelhavet, men etter Romerriktes fall ble melonene glemt i lange tider. Ikke før på 1400-tallet begynte man å dyrke meloner i Europa igjen, bland annet i Frankrike, hvor det også ble utviklet mange nye sorter.

Å dyrke melon her i Norge, krever kunnskap og riktig type frø, men med litt innsats går det an å dyrke sine egne meloner også her. Ekstra morsomt er det å kunne eksperimentere med delikate sorter som ikke finnes i vanlige matbutikker.

Slik dyrker du melon i Norge

Siden meloner elsker varme, trives de best i en dyrkingstunnel, drivbenk eller drivhus, men det er også mulig å dyrke visse sorter på en lun og solrik plass på friland. De fleste typer melon trives i temperaturer mellom 20 og 25 grader. Familiene sukkermelon og vannmelon inneholder mange varianter som fungerer bra på våre breddegrader. De vanligste er ulike typer galiamelon, cantaloupemelon, nettmelon og honningmelon. Vannmelonen ‘Sugar Baby' er en populær og god sort. Den er forholdsvis lett å dyrke, siden fruktene ikke er så store.

Vanning av melonplanter

Meloner er en ettårig klatreplante, og dyrkes på cirka samme måte som agurker. De vil ha jevn vanning med romtemperert vann og gjerne en dusj med sprederen innimellom. Men ikke dusj dem når planten blomstrer, altså under selve pollineringen.

Akkurat som med agurker, bør du unngå å vanne akkurat der stammen møter jorden, for å unngå rothalsråte. Et tips er å plante slik at stammen kommer opp av en liten topp med jord, da renner overflødig vann lettere bort fra stammen.

Jord og næring

Meloner trives i lett, sandholdig og næringsrik jord, gjerne blandet med mye organisk materiale, som bokashi, kompost eller naturgjødsel. Du kan også vanne med brennelsevann. Det viktige er at planten regelmessig får godt med næring. Det er også mulig å dyrke melon ved såkalt dekkdyrking, for eksempel med lag av nitrogenrikt gressklipp. På denne måten holdes jorden jevnt fuktig, noe som kommer godt med for planten.

Siden vekstsesongen er kort her i nord, er det viktig at frøene forkultiveres innendørs allerede i april. Ett til to frø per potte pleier å være passe. Frøene sås på 1 cm dyp i vanlig plantejord. For å unngå tynne og skranglete planter, er det lurt å bruke en plantelampe for å sørge for nok lys.

Les også
5 tips for å lykkes med forkultivering

Utplanting og stell av melonplanter

Når forsommeren kommer og faren for frost er over, kan du plante melonplantene ut. Gi dem godt med plass og dyp jord. Det tar litt over 100 dager fra frøet er sådd til melonen står klar, med en viss variasjon fra sort til sort.

Topp sideskudd som går ut fra hovedranken, et par blader etter en befruktet hunnblomst. Planten bør bindes skikkelig godt opp, siden fruktene kan bli store og tunge. For at fruktene skal kunne utvikle seg til fine meloner, bør det ikke være flere en 2 til 3 frukter per plante på de fleste sorter – blir det flere, bør du fjerne noen.

Hvis du dyrker innendørs, der det ikke finnes noen pollinerende insekter, er det viktig at du selv pollinerer planten. Dette kan du for eksempel gjøre med en pensel. Dypp penselen i en hannblomst og deretter i en hunnblomst (som har et lite fruktanlegg under selve blomsten). Du kan også knipe av en hannblomst og dytte den mot hunnblomsten.

Når er melonen klar til å høstes?

Melonen høstes når den begynner å lukte søtt og godt. Et annet kjennetegn på moden melon, er at stilken får små sprekker ved festet.  


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Vannmelon 'Crimson Sweet'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer

Mangomelon 'Queen Anne's Pocket Melon'

Gul

7490
5 for 4
Les mer

Melon 'Stellio' F1

Flerfarget

7990
5 for 4
Les mer

Melon 'Charentais'

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen