Middelhavsplanter – planting og stell

Middelhavsplanter som oliven, citrus, fiken og palmer gir oss et eksotisk og herlig innslag på terrasse, balkong og uteplass. Populariteten hos disse plantene har økt de siste årene, og tilbudene har fulgt med.

Middelhavsplanter – planting og stell

Middelhavsplanter trives bra i store potter og er lette å plassere på balkong og uteplass. Mange av dem er litt større og gir et herlig grunnlag for din grønne oase. Pelargonia og krydder som rosmarin og timian, er fine og plante sammen med middelhavsplanter.

Stell av middelhavsplanter

 • Plassering
  Middelhavsplanter elsker sol og varme, og trives bra ute i solen på sommeren. De passer bra både på terrasse, balkong og i en vinterhage. På vinteren bør de flyttes inn, plant de i store krukker av lett materiale slik at de lett kan flyttes inn og ut. Plasser dem på den lyseste plassen innendørs. Er det muligheter for å plassere planten i et svalt rom, 0-10 grader, er det supert. Les mer om å overvintre middelhavsplanter.
 • Jord
  Plant i middelhavsjord for best resultat, med et 15 cm tykt lag av lecakuler i bunn på krukken.
 • Vanning
  Vann rikelig 3–4 ganger i uken om det er varmt og solrikt.
 • Næring
  Gjennom sommermånedene har plantene godt av ekstra næring cirka annenhver uke.

Ulike varianter av middelhavsplanter

 • Oliventre
  Treet plasseres lyst, helst i full sol. Oliventrær tåler tørke, men bør ikke tørke helt ut. Spesielt under fruktsetting er det viktig at jorden holdes jevnt fuktig. Når temperaturen faller under 10 grader bør planten overvintre inne. Innendørs har oliventreet det best lyst og svalt, mellom 3 og 10 grader. Oliventreet er vintergrønt, men bladene byttes ut hvert tredje år. Når planten flytter inn, er det mulig at den mister bladene på grunn av endret luftfuktighet. Fersk oliven er veldig besk på smak, og bør konserveres i saltlake eller olje i lang tid før de spises.
    
 • Citrus
  Det finnes ulike varianter av sitrusplanter, og alle er små, eviggrønne busker eller trær med læraktige blader. Blomstene er hvite og lukter godt. Frukten er til å begynne med liten og grønnaktig, når den modnes blir den aromatisk og gul eller orange. Frukten modnes innen et år. For best blomstring og fruktsetting bør citrusplanten plasseres ute fra begynnelsen av juni til september. Den trives best på en varm og lun plass. Vann regelmessig slik at jorden ikke tørker helt ut. Gjødsle annenhver uke gjennom sommerhalvåret med citrusnæring. Ved mye regn eller lave temperaturer bør citrusplanten tas inn. Gjennom vinteren trives citrusen i husets lyseste og svaleste rom. For å få planten til å bære frukt selv om den står innendørs, bør man hjelpe til med pollinering. Før forsiktig en myk pensel over pollenbærerne på en blomst, og stryk deretter av pollen på neste blomsts pistill.
    
 • Cordyline (Australdrakelilje)
  Australdrakelilje er flott i store krukker hvis du vil skape en tropisk eller middelhavsinspirert uteplass. Kan også settes i et blomsterbed om sommeren, men bør flyttes inn igjen om høsten.Tåler lett uttørking. Trives i sol til halvskygge i godt drenert jord.
     
 • Fiken
  Fiken er en busk eller et tre som gir en herlig følelse av varmere breddegrader. Fiken har store, flikete, litt læraktige blader. Stammen er grå, glatt og litt skrueformet. Dyrkes i potte. Trives i sol i godt drenert Middelhavsjord. Vannes regelmessig med lett opptørking mellom hver vanning. 
     
 • Vindmøllepalme
  En palme med hårete stamme og stor bladkrone, blir et herlig eksotisk innslag i hagen og på balkongen. Vindmøllepalmen klarer hele 15 minusgrader, og kan bli cirka 9 meter høy. Dekk til palmen i de kaldeste månedene, eller la den overvintre i en bod eller garasje.
     
 • Protea 'Little Prince'
  Protea ‘Little Prince’ er perfekt for deg som vil ha det lille ekstra! Den har vakre, kuleformede blomster i mørkerosa til rødt som kan forbause de aller fleste. Perfekt i krukker på terrassen! Trives i sol i veldrenert, næringsrik og gjerne litt sandholdig jord. La tørke mellom vanning.

Se alle våre middelhavsplanter

Flere tips og rådOliventre

Høyde 80 cm, Grå

299,-
Les mer

Australdrakelilje 'Red Star'

Ø17 cm, Rød

199,-
Les mer

Kanaripalme

Ø19 cm, Grønn

359,-
Les mer

Sølveukalyptus

Ø17 cm, Grå

449,-
Les mer

Fiken

Høyde 80-100 cm, Grønn

449,-
Les mer

Kanaripalme

Høyde 140 cm, Grønn

899,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen