Mynte – slik dyrker du din egen
Mynte er en velsmakende og velduftende krydderurt som verdsettes av mange over hele verden. Urten brukes i en rekke matretter, og fungerer til og med som krydder til ulike drikker. Den er også en staude, som visner om vinteren men vokser igjen neste vår.
Vitenskapelig navn (Latin): Mentha
Familie: Leppeblomstfamilien (Lamiaceae)
Dyrke mynte og lykkes med pleie
Den er takknemlig å dyrke mynte siden den vokser på en så omfattende måte, men det kan også innebære problemer, spesielt om man planter den på friland.
Håndtere spredning
Spredningen av mynte kan bli et problem hvor den tar over store overflater rundt omkring, og vil man dyrke den utendørs i krydderurthagen, så anbefales det at man setter mynten i en bøtte eller potte og deretter ned i jorden. Mynte sprer seg med rotskudd, og står den i en bøtte eller potte i jorden får du kontroll over spredningen samtidig som du kan nyte myntens utseende og duft utendørs. Mynte trenger imidlertid jord som kan dreneres, så lag dreneringshull i bøtten eller potten, hvis ikke vil planten drukne.
Dyrke mynte i potte
Det anbefales at mynte dyrkes i potte. Det er lett, og du får et godt og omfattende resultat. Potten må ha et dreneringshull i bunnen, og fyll gjerne på med småstein eller kuler i bunnen for god drenering. Jorden du skal bruke til mynte skal være næringsrik og veldrenert, akkurat som ute på friland. Mynte trenger vann, og om du dyrker i potten innendørs eller i ly for regnet, må du vanne skikkelig med jevne mellomrom.
Plassering og forutsetninger
Mynte trives best om den får stå på en solrik plass, men trives også på steder med halvskygge. Det er ikke mer enn riktig jord, riktig planting, vanning og et gunstig sted som kreves for at mynten din skal ha det så bra som mulig.
Høsting og overvintring av mynte
Mynte er flerårig men trives ikke spesielt bra i frost, så som potteplante skal den oppbevares frostfritt for en god overvintring. Når sesongen for mynte er over kan du med fordel klippe mynten ned til bakkenivå, og bladene du høster kan du med fordel fryse eller tørke som de er.
Et velduftende og velsmakende krydder
Krydderurter er noe de aller fleste setter pris på, og de fleste som har interesse for dyrking har ganske sikkert et utvalg av krydderurter – og mynte er nok en av mange andre populære krydder.
Mynte har veldig mange bruksområder på kjøkkenet, og også utenfor kjøkkenet, men det er også et krydder man skal være forsiktig med å dyrke. Det er nemlig veldig vanskelig å mislykkes med dyrkingen av mynte, siden den etablerer seg raskt, forplanter seg fort og vokser i en forbløffende hastighet. Det kan godt hende at du to uker etter innhøsting har store mynteblad igjen.
En fryd for alle
Det er attraktivt å dyrke mynte. Det er en plante som vokser tett og vakkert, og med sine herlige intensive blader i fine former er mynte også en fryd for øyet, samtidig som den byr på duft og smak. Å gå rundt i krydderurtehagen eller bare plukke fra potten i kjøkkenvinduet og tygge på et blad er en rask, rolig og verdsatt opplevelse.
Mynte blomstrer også vakkert med lyselilla blomster som vokser i kranser, men om man er ute etter å nyte smaken av mynte på best mulige måte skal man unngå at planten blomstrer. Det gjør nemlig at smaken på bladene reduseres.
En favoritt blant biene
Bier, humler og andre bestøvere elsker myntens blomster. Så om du lar blomstene være igjen, så bidrar du til pollinering i hagen og området rundt. Blomstene er også kjempefine i en bukett sammen med andre snittblomster.
Populær, lettdyrket og anvendelig
Mynte er ofte brukt og populær, og det er veldig enkelt å dyrke den selv hjemme. Myntenes mange egenskaper gjør den til et selvsagt krydder å ha i hjemmet ditt, siden de mange bruksområdene gjør at du enkelt kan eksperimentere med alt det gode mynte har å tilby. Har du ikke allerede mynte blant krydderurtene dine, er det på tide å forandre på det!
Mange typer mynte og bruksområder
Når man prater om mynte så er det mange som tenker på smaken av mint og mentol. Ja, det er en populær og velbrukt variant av mynte, men det finnes mange flere sorter mynte. Visste du for eksempel at det finnes appelsinmynte, sjokolademynte og eplemynte? Det finnes med andre ord mange forskjellige typer mynte, og de mange bruksområdene følger samme mønster – man kan gjøre mye med forskjellige typer, smaker og dufter. Alt fra te, tannkrem, godteri og olje smaksettes i dag med bare mynte.
Så er du ute etter et allsidig og lettdyrket krydder til krydderurtehagen din, så må du dyrke mynte!
Slik kan du bruke mynte
Mynte er en populær smaksetter til mange ulike matretter, desserter og drinker. Mojito er for eksempel en drink som har en tydelig myntebase, og i England er det populært å krydre lammekjøtt med mynte.
Mynte kan brukes til så mye, og te er et populært bruksområde. Det er også veldig enkelt å brygge te på mynte. Det eneste du trenger å gjøre er å høste blader, legge dem i en kopp med stilken opp og helle på kokende vann. La det stå og trekke en stund slik at smakene kommer til sin rett og kompletter gjerne med honning, så har du en god og sunn te.
Du kan også gjøre dessertene enda bedre ved hjelp av mynte. Jordbær er et utmerket eksempel på en klassisk sommerdessert som du kan gi et ekstra kick ved å la dem marinere i sukker og mynte. Bland mynte, sukkerlake og lime, legg jordbærene i marinaden og rør rundt. La den stå i kjøleskapet en stund, og så er det bare å nyte disse sommerlige smakene!
Raske faktapunkter
- Er en flerårig urt som finnes i 25 arter
- Finnes først og fremst i Europa, Asia, Nord-Amerika og Nord-Afrika
- Har blitt brukt som medisin- og krydderurt siden antikken
- Sprer seg veldig lett og over store områder
- Blomstrer med vakre lyselilla blomster i kranser – blomstring skal imidlertid unngås
- Lukter veldig godt over en lang periode
- Kan bli opptil 20-30 centimeter høy
Se mer inspirasjon og tips for krydder og dyrking:
Lær deg mer om ulike krydderurter >>
Vi veileder deg gjerne til en vellykket krydderdyrking >>
Se hvordan du dyrker i plantekasse >>