Nellik – planting og stell

Nellik er en gammel klassiker som i de siste årene har blitt trendy som aldri før, både som hageplante og snittblomst. Den er både lettstelt, robust og holdbar, og du får den i et hav av ulike farger.

Nellik – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Dianthus
Familie: Nellikfamilien

Om nelliken har blitt hentet fram fra glemmeboken eller kommet ut av skammekroken (med rykte på seg som «begravelsesblomst») er det delte meninger om, men at den har gjort comeback er utvilsomt. Og bra er det, for denne planten er både vakker og enkel å ha med å gjøre – i hagen og i vasen.

Nellik i hagen

Det finnes over 300 arter nellik, og flere av dem dyrkes som prydplanter. I hagene er det spesielt to typer som dominerer, begge i ulike farger og varianter:

 • Hagenellik (Dianthus caryophyllus)
 • Busknellik (Dianthus barbatus)

Noen arter vokser også vilt i Norge, som engnellik (Dianthus deltoides), silkenellik (Dianthus superbus) og saronnellik (Dianthus armeria).

Er nellik ettårig eller flerårig?

Mange lurer på dette, og vi kan forstå hvorfor. Svaret er nemlig ikke så sort-hvitt som det pleier å være, det er litt både og.

Hagenellik er en flerårig urt i Nellikfamilien. Det finnes tusenvis av forskjellige varianter av denne planten, og den kommer i utallige farger og størrelser. Hagenellik ‘Pink kisses’ er en av de mest populære sortene i denne slekten. Planten selges stort sett som en ettårig sommerblomst, men planten er egentlig en flerårig staude, herlig opp til H2. I kaldere strøk kan planten overvintes inne på samme måte som for eksempel Perlargonia.

Busknellik en mer hardfør staude, herdig opp til H7, så denne vil kunne trives på de fleste steder i landet. Busknellik er en to-årig staude, noe som betyr at den fullfører sin syklus fra frø til frø på to år. Den vil sette frø da den er to år gammel, og disse frøene vil igjen blomstre etter to år. På denne måten kan man ha glede av busknellik i staudebedet i mange år.

Plante og stelle nellik i hagen

 • Plassering
  Nelliken elsker sol, og bør stå så lyst som mulig. Full sol er likevel ikke strengt nødvendig, da de også blomstrer fint i halvskygge.
 • Jord og gjødsel
  Planten vil helst stå i godt drenert jord, men er ellers ikke kravstor. Bruk vanlig blomsterjord tilsatt langtidsvirkende gjødsel, og bland gjerne inn litt sand for å gjøre jorden lettere.
 • Vann
  Vann regelmessig, men sparsomt. Litt tørke går fint, men den bør ikke plantes på et sted der den ofte blir stående i vann. Planter du i potte, så sørg for at den har dreneringshull i bunnen – og legg et lag med lecakuler i bunnen før du legger på duk og jord på toppen.
 • Knip av visne blomster 
  Gjør du det til en vane å knipe bort visne blomster jevnlig, vil det komme opp nye blomster gjennom hele sommeren.

Les også
Deadheading – metoden som får blomstene til å blomstre på nytt

Dyrk nellik fra frø

Selv om det enkleste er å kjøpe ferdige nelliker fra hagesenteret, er det slett ikke vanskelig å dyrke egne nelliker fra frø.

Du kan så frøene direkte ut i fuktig og varm jord utendørs, altså rett i bedet, potten eller plantekassen, men hvis du vil ha blomster samme år bør du forkultivere frøene inne først. Slik gjør du det:

 1. Så tynt i fuktig såjord innendørs. Dette kan du gjøre fra februar til april, sjekk hva som står på frøpakken du velger deg.
 2. Hold jorden fuktig til frøene har begynt å spire. Spiretemperatur på ca 18 grader er optimalt.
 3. Sett plantene lyst og svalere når frøene har spiret.
 4. Plant om til én plante per potte når plantene er store nok til å kunne håndteres. Bruk næringsrik plantejord.
 5. Når du er trygg på at faren for frost er over, kan du plante dem ut. For å gjøre overgangen fra inne til ute lettere, kan du gjerne sette plantene ut på en lun plass på dagtid og ta dem inn om natten i en ukes tid før du gir dem en fast plass ute i sola og varmen.

Det finnes mange typer nellik, med litt varierende egenskaper. Følg alltid instruksjonene på frøposen til den varianten du har valgt.

Les også
5 tips for å lykkes med forkultivering

Nellik som snittblomst

Hvis du er ute etter en blomsterbukett som varer lenge, er nellik et godt valg. Nelliken er blant de aller mest holdbare snittblomstene som selges i Norge, og blant de mest populære snittblomstene i verden. Den er kjempefin alene, men passer også godt sammen med andre blomster i en vakker bukett. Som snittblomst får du den som regel i to varianter: 

 • Hodenellik, med store fylte blomster 
 • Grennellik, med flere grener og mange små blomster 

Felles for begge er at du får dem i mange ulike farger, slik at du lett kan velge den som passer til anledningen. 

Stelletips for nellik som snittblomst 

Snitt stilkene på skrå med en skarp og ren kniv. Fyll en fin vase med kaldt, rent vann og tilsett snittblomstnæringen du får med ved kjøpet. Pass på at vasen er ordentlig ren og at det alltid er vann i vasen. Fyll på vann i stedet for å bytte det helt ut, da utnytter du snittblomstnæringen bedre. Gi stilkene et nytt snitt de kan trekke vann fra etter et par–tre dager.  

Tips! Plasser gjerne blomstene litt kjøligere på natten, da holder de seg som regel lenger. 

Fakta om nellik

 • Bladene til hagenelliken har et vokslag på seg, som beskytter planten mot solen og bidrar til at nelliken ikke tørker ut så fort. Det er dette vokslaget som gir bladene den karakteristiske gråblå fargenyansen.
 • For de gamle grekerne var nelliken en hellig blomst, til ære for guden Zevs. Navnet Dianthus bestyr gudenes blomst.
 • Fargen «pink» (rosa) på engelsk sies å ha fått navnet sitt etter blomsten «pinks» (nellik).


TIPS FRA GARTNEREN
Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef på Plantasjen, med stor interessse for hageplanlegging generelt og stauder spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Premium blomsterjord

15 L

129,-
Les mer

Pottesett Carter

Ø20 cm, Blå

299,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen