Vitenskapelig navn (Latinsk): Euphorbia pulcherrima
Familie: Vortemelkfamilien (Euphorbiaceae)
Hurtigguide for julestjerner
- Temperatur
Julestjerner er ekstremt følsomme for kulde og bladene faller av dersom det blir under 15 grader i rommet. - Plassering
Julestjernen skal stå lyst og solrikt. - Vanning
Jorda skal helst være litt fuktig under hele blomstringstiden. - Næring
Den trenger ikke næring dersom man ikke beholder den også etter jul.
Vi er vant til å se julestjernen i en potte på kjøkkenbordet eller i vinduskarmen hjemme i løpet av julen, men planten kan faktisk bli en flere meter høy busk i vill tilstand. Det er på grunn av alle årene med foredling man har fått frem den lavere sorten i potte som tilhører våre juletradisjon.
Julestjernen er dekorativ alene i en potte, men er også fin sammen med for eksempel hyasinter, juleeiner og amaryllis. Legg gjerne litt grønnmose på, så bevares fuktigheten bedre i jorda samtidig som det er dekorativt.
Minijulestjerner er svært godt egnet til å plassere i minipotter på julebordet. Du kan også sette mange sammen i en kurv eller på en skål. Ettersom disse er lave, hindrer de ikke sikten over bordet.
Stelletips for julestjerner
Julestjernen vil hverken ha det før tørt eller overvannes. Hvis den tørker ut for mye vil bladene begynne å gulne og falle av. Dersom den overvannes kan den imidlertid komme seg igjen etter en uttørking. Har den derimot stått i for mye vann i for lang tid, råtner røttene. Da vil det være langt vanskeligere for planten å komme seg igjen. Du må derfor sørge for at den alltid har det passe fuktig og at den står lyst uten at den står i direkte sollys.
La juleplantene leve videre
De fleste kaster julestjernene sine når sesongen er over og planten har blomstret ferdig. Dette er forståelig med tanke på at det kan være litt vrient å få julestjernen til å blomstre igjen første gang man prøver. Siden planten er en staude er det likevel mulig å få blomsten til å utvikle de fargerike og vakre bladene på nytt.
Julestjernens spektakulære blomsterblader
De røde bladene som er så karakteristiske for julestjernen er ikke kronblader, men høyblader. Julestjernens blomster er små og gule, og sitter innenfor høybladene.
Ikke alle julestjerner er røde – det finnes også hvite, rosa, aprikosfargede og marmorerte varianter. Man har også foredlet fram sorter der høyblader har en annen form enn den tradisjonelle julestjernen. Størrelsen varierer fra miniatyr og engrenete til store, flergrenete og oppstammede varianter.
I enkelte deler av landet kalles de hvite julestjernene for adventstjerner, og benyttes som dekorasjon i adventstiden, for så å byttes ut med de vanlige røde variantene fram mot jul. Uansett hva du kaller dem er det perfekt å plassere en eller flere julestjerner i vinduet, på et bord eller på et annet sted der du vil få den virkelig gode julefølelsen.
Er julestjerner giftige?
Ja, julestjernen er giftig, og kan i enkelte tilfeller forårsake kvalme og brekninger om den fortæres i store mengder, men den er ikke dødelig. Sørg for å holde den utenfor rekkevidde for små barn og husdyr. Den anbefales heller ikke for allergikere.
Dykring av julestjerner
Selv om planten kan bli flere meter høy når den vokser vilt, må du nøye deg med at den blir fra 25 til 100 cm om du dyrker den hjemme – og det er først etter et omfattende arbeid som krever omsorg, stell, kunnskap og tålmodighet.
På grunn av klimaet er ikke norden et optimalt sted for å dyrke en kuldesensitiv plante som julestjerne. For dem som likevel ønsker å prøve, er det viktig at hvert moment under dyrkingen skjer i riktig rekkefølge og til rett tid. Det er en plante som krever næring, lys og godt med plass – i tillegg til godt håndlag og grønne fingre.
Teknikken som brukes er den samme som de store kultivatorene benytter. For å ha mulighet til å lykkes må du også ha tilgang til et drivhus eller et sted som kan oppfylle plantens krav til temperaturkontroll, luftsirkulasjon og luftfuktighet. Du må kunne kontrollere lystilførselen på detaljnivå.
Slik ta du stiklinger av julestjerne
- Julestjernen forplantes ved at man tar stiklinger fra morplanter, så det er der du må begynne. Ved transport av disse stiklingene er det svært viktig at de er godt innpakket og isolert hele veien fra butikken eller kultivatoren og hjem. Vel hjemme kan du åpne innpakningen sakte. Start øverst, slik at planten kan venne seg til temperaturskiftet i passende tempo. Sett deretter stiklingene i jiffy-potter for å gi dem mulighet til å slå rot.
- Etter omtrent fire uker bør stiklingene ha utviklet røtter. Det er da tid for å plassere dem om i større potter.
- Det er nå det begynner å bli krevende å lykkes med å drive frem julestjernen. De første tre ukene må du gi plantene høy luftfuktighet og en temperatur på 24° C.
- Deretter kan temperaturen reduseres til ca. 19° C, i alle fall om nettene.
- Denne grundige kontrollen av temperaturen har å gjøre med hvordan man vil styre plantens tilvekst. Lave temperaturer gir mindre tilvekst.
- Under hele vekstperioden må du sørge for at planten har god luftsirkulasjon. Dette gjør du ved å tynne ut plantenes bladverk regelmessig.
- Hvis du ønsker at julestjernen skal blomstre har den behov for 14 timer uavbrutt natt sammen med lyse dager, i en periode på minst 6–7 uker.
- Du kan se om julestjernen er ferdigvokst eller ikke på at de gule knoppene som sitter midt på selve stjernen begynner å blomstre.
Julestjerne – planten som tross navnet ikke tåler kulde
At planten er døpt til julestjerne får unektelig tankene til å vandre til dens vakre blodrøde blader i kombinasjon med et snødekt landskap, duften av pepperkaker hjemme og følelsen av den første kulden som kommer i desember. Faktum er at julestjernen ikke er spesielt glad i norske vintre, og i sin naturlige form trives den aller best i tropiske hager. Med sin meksikanske opprinnelse er alt under 15 °C for kaldt for denne gudinnen. Hvis den utsettes for temperaturer under dette, vil den begynne å miste bladene sine og sakte men sikkert dø, dersom temperaturen ikke raskt endres.
Julestjernens vitenskapelige navn, pulcherrima, kan mer eller mindre oversettes til «den vakreste» – og vi er enige i at dette er svært passende for denne praktfulle planten. Men julestjernen har ikke bare et guddommelig utseende, det finnes også spor av guddommelighet i dens myteomspunne historie. Hos aztekerne blir det nemlig sagt at julestjernen fikk den vakre, røde fargen fra en gudinne som fikk sitt hjerte knust, og der blodet siden dryppet ned og farget bladene.
Fakta om julestjerne
- Kalles av og til feilaktig for julerose.
- Blomstene er små og gule og sitter innenfor bladene.
- Finnes også i andre varianter i fargenyansene hvitt, rosa, aprikos og marmor.
- De hvite julestjernene kalles også for adventstjerner i visse deler av landet.
- Kan gjøre deg syk og gi deg symptomer som kvalme og oppkast hvis du spiser store mengder av den, men den er ikke dødelig.
- Det er vanskelig å få blomsten til å blomstre på nytt. De fleste kjøper derfor julestjerner til julen for senere å kaste den.