Riktig variant på riktig plass
Når du leter etter utebelysning, er det først og fremst viktig å finne av hva du vil oppnå og hvilke forutsetninger du har å jobbe med på plassen.
- Hva vil du fremheve med lyset?
Er det et vakkert tre som skal stå i søkelyset eller vil du lyse opp en hel uteplass? Hva du ønsker å belyse har betydning for valg av armatur. - Hvor stekt må lyset være?
Styrken til lyskilden måles i lumen (lm). Jo høyere lumen, jo sterkere lys får du fra lampen. For eksempel er lysstyrken på en spot tilknyttet strømnettet betydelig høyere enn lysstyrken på en solcellelampe som er beregnet på å lyse opp deler av et blomsterbed. - Finnes det stikkontakt på plassen eller trenger du skjøteledning?
Alternativt holder det kanskje med solcellelamper? - Vil du har varmt eller kaldt lys?
Fargetemperaturen på lys måles i Kelvin (K). Varmt lys (rundt 2700–3000 K) gir en stemningsfull og koselig atmosfære og passer godt i hagen, på uteplassen eller terrassen der du oppholder deg og vil ha det hyggelig. Kaldt lys (rundt 5000 K) gir et kaldere, mer blåaktig lys og brukes mest på steder der synlighet og sikkerhet er det viktigste, for eksempel ved inngangspartiet eller garasjen. Kanskje vil du selv kunne styre fargetemperaturen? Det finnes flere smarte løsninger på markedet i dag, som lar deg styre dette selv via en app. - Hvordan vil du skru lyset på og av?
Med en skumringssensor/skumringsrelé slås lyset automatisk på når det begynner å bli mørkt ute. Timer er et annet alternativ, hvor lyset tennes på et gitt tidspunkt. I tillegg har du lys som skrus på ved hjelp av en bevegelsessensor, kjekt i en oppkjørsel eller ved inngangspartiet der du vil at lyset skal skru seg på når noen beveger seg i nærheten. Også finnes det selvsagt smarte løsninger som du kan legge til i ditt smarthjem.
Ulike typer armaturer brukes også på ulike måter. Skal du fremheve et tre i hagen, er du kanskje på jakt etter lysslynger som du kan henge i kronen på treet eller spotter som kan rettes opp langs stammen? Skal du i stedet vise vei langs stiene i hagen, er det kanskje hagespotlights eller pullerter du vil ha.
Ulike typer utebelysning i hagen
Det finnes en lang rekke ulike slags armaturer for utendørsbelysning. De vi lister her gir en overordnet oversikt over de vanligste typene som du ofte kommer over når du planlegger hagebelysning.
Solcellebelysning
Solcellebelysning er praktisk, siden du slipper å tenke på strøm. Denne typen lamper har et innebygget batteri som lades opp av solen. Solstrålene treffer solcellepanelet på lampen, som omdanner energien til strøm. Når det blir mørkt, slås lyset på.
Hva passer det til? Denne typen utebelysning er imidlertid ikke på langt nær så sterk som en vanlig spot, men du kan kjøpe flere av dem og plassere dem strategisk for å skape stemning eller for å lede blikket til visse områder av uterommet. Det kan for eksempel være fint å plassere solcellelamper langs en hagesti, eller en solcelleslynge langs et lite gjerde eller rekkverk.
Spotlights/Spotter
En sterk og retningsbestemt lyskilde.
Hva passer det til? Belysning av oppkjørsel, inngangsparti eller utvalgte planter og detaljer i hagen, som en fontene, et fint tre eller en skulptur.
Uplights
Lys som plasseres på bakkenivå for å lyse opp noe nedenfra.
Hva passer det til? Belysning av vertikale elementer i hagen, som trær, busker eller bygninger, for å fremheve disse og skape en spennende effekt på uteområdet.
Downlights
Lys som plasseres høyt oppe og lyser ned.
Hva passer det til? Belysning av ganger i hagen, trapper eller bakken generelt. Kan også benyttes for å skape en spenstig effekt på fasaden.
Pullert
En stolpe eller søyle som med lys på.
Hva passer det til? Belysning av innkjørsel, ganger og veier i hagen, slik at du kan se hvor du skal gå eller kjøre.
Lykter
Lykter som brukes ute for skape stemning og pynte opp.
Hva passer det til? Dekorasjon på terrasse, balkong, ved inngangsparti og generelt på uteplassen.
Lysslynger
En serie smålamper som er lenket sammen på en kabel.
Hva passer det til? Som dekorativ belysning på uteplassen, for eksempel på et rekkverk eller på en buske. For mange forbundet med julebelysning, men lysslynger kan brukes for å sette stemning hele året – det finnes mange forskjellige typer.
Vegglamper
Armatur som monteres på fasaden.
Hva passer det til? Generell belysning ved inngangspartiet og som dekorativt element på fasaden for å skape et dempet opplyst miljø.
Innfelt armatur
Armatur som er montert i for eksempel terrassegulv eller belegningsstein.
Hva passer det til? Belysning av et basseng, trappetrinn eller stier og ganger, for å gi en subtil og myk belysning som markerer et bestemt område.