Oktober – klar luft og sterke farger

Ute kan vi nyte frisk og klar luft og la hagen langsomt gå i dvale for vinteren. Oktober byr på sterke farger på trær og busker. Dagene blir kortere og vi trekker oss inn i hjemmene våre, tenner lys og koser oss.

Oktober – klar luft og sterke farger

Høsten er her!

Nå er det på tide å sørge for den siste innhøstingen, rake løv, høstplante og kanskje flytte noen stauder og busker, samt rengjøre verktøy og potter før vinteren fester grepet på hagen. Sett ut lyslykter og fakler på uteplassen og skap blikkfang under de mørke høstkveldene.

Høstfint på uteplassen – tips til hva som holder hele vinteren

  • Høstens klassiker - Lyng som finnes i mange sorter og farger holder seg godt hele vinteren. Ønsker man mer spesielle farger finnes det også varianter som har fått litt hjelp med kuløren, for eksempel lilla, gul og oransje.
     
  • Nålevekster som seder, kjeglegran, thuja og einer står uten problemer gjennom hele vinteren og mer til i potter og krukker. Det er fint å gruppere forskjellige sorter nåletrær og lyng som kan stå i potter gjennom vinteren. Også alunrotens blader holder meget bra, men kanskje ikke en hel vinter med mye frost.
     
  • Gresskar i oransje nyanser er fine innslag å legge mellom pottene. Når advent nærmer seg kan de lett byttes ut med mer julete detaljer eller små nisser.

Våre småfugler

Ta fram fuglebrettene og begynn å mate fuglene. Skal du lykkes med fuglematingen bør du starte tidlig. Da venner standfuglene seg til at det finnes mat hos deg. Hvilke fugler som inngår i den såkalte stamtruppen varierer. I villaområder og andre bymiljøer handler det ofte om gråspurver og/eller pilfinker, ute på landsbygda om meiser og noen ganger også pilfinker.

På høsten slipper vi å rydde i hagen

La visnede stauder og løv ligge igjen i blomsterbedet og rundt busker og trær over vinteren, det beskytter plantenes røtter mot kulden. Rak bort løvet fra plenen og bruk dette som dekkmateriale i bedene. Du kan også klippe løvet med gressklipperen, da gir du samtidig gressplenen næring, miljøvennlig og smidig!

Plante løk

Det er fortsatt mulig å plante tulipanløk, påskelilje og prydløk hvis du ikke har rukket det ennå. Setter du dem i grupper med flere løk gir det et finere inntrykk når de blomstrer til våren. Løk kan også settes i store potter på balkong og terrasse. Du kan få plass til ganske mange i ulike nivåer, såkalt lasagne-planting, og slik får du en lengre blomstring. Velg tre sorter som blomstrer i ulike perioder og plant disse lagvis. Sorten som blomstrer sist skal lengst ned i potten og den som blomstrer først skal øverst.

Egen hvitløk

For å kunne høste inn egen hvitløk nesten sesong må denne plantes nå på høsten. Har du en grønnsakshage finnes det sikkert plass til hvitløk etter sommerens innhøsting. Hvitløken kan også plantes på litt ulike steder i hagen.

Plenen

Årets siste gressklipp bør ikke være for kortklipt. Still klipperen på ett eller to hakk høyere klippehøyde enn vanlig, det gir gresset bedre muligheter for overvintring.

Beskytt plantene

Sett opp gnagebeskyttelse og nett for å forhindre skader fra rådyr og harer. Å nette inn hele busken eller hovedstammen på frukttre med hønsenetting er den mest effektive måten å beskytte planten på.

Dyrking innendørs

Også i de sørlige delene av landet begynner det nå å bli for kaldt og mørkt til å dyrke ute. Nå er det på tide å gjøre plass til dyrking av urter, spirer og tomater innendørs. For å lykkes trengs det ekstra plantebelysning.

Planter for en frisk og fin hverdag

Vårt innendørsklima blir ofte tørt og litt trist når vi stenger oss inne for vinteren. Planter i alle rom øker luftfuktigheten. Noen av våre lettstelte favoritter er tykkblader som pengetre (Crassula), svigemorstunge (Sanciveria) og aloe vera. Sett de tett og trivelig i en bred potte eller skål, så har du fått deg et fint arrangement å nyte hele vinteren. Andre motstandsdyktige planter er gullranke (Epipremnum), smaragdpalme (Zamioculcas) og draketre.

Unn deg selv eller en venn litt luksus i hverdagen med en herlig bukett høstblomster. Bland selv med sesongens utvalgte favoritter eller kjøp en ferdig bukett til å sette i vasen.

Les mer

Slik lykkes du med fuglemating >>
Gressplen - gjødsel, vedlikehold og mose >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen