Oktober – klar luft og sterke farger

Oktober – klar luft og sterke farger

Ute kan vi nyte frisk og klar luft og la hagen langsomt gå i dvale for vinteren. Oktober byr på sterke farger på trær og busker. Dagene bli kortere og vi trekker oss inn i hjemmene våre, tenner lys og koser oss.

La hagen langsomt gå i dvale for vinteren

Nå er det på tide å ta hånd om den siste innhøstingen, rake løv, høstplante og kanskje flytte noen stauder og busker, samt rengjøre verktøy og potter før vinteren tar grep over hagen. Plasser ut lyslykter og fakler på utearealet, og skap blikkfang under de mørke høstkveldene.

Planter for en frisk og fin hverdag

Vårt innendørsklima blir ofte tørt og litt trist når vi stenger oss inne for vinteren. Planter i alle rom øker luftfuktigheten. Noen av våre lettstelte favoritter er tykkblader som pengetre (Crassula), svigemorstunge (Sanciveria) og aloe vera. Sett de tett og trivelig i en bred potte eller skål, så har du fått deg et fint arrangement å nyte i hele vinter. Andre motstandsdyktige planter er gullranke (Epipremnum), smaragdpalme (Zamioculcas) og draketre.

Våre småfugler

Ta fram fuglebrettene og begynn å mate fuglene. Skal du lykkes med fuglematingen bør du starte tidlig. Da venner ”stamtruppen” seg til at det finnes mat hos deg. Hvilke fugler som inngår i stamtruppen varierer. I villaområder og andre bymiljøer handler det ofte om gråspurver og/eller pilfinker, ute på landsbygda om meiser og noen ganger også pilfinker. 

På høsten slipper vi å rydde i hagen

La visnede stauder og løv ligge igjen i blomsterbedet og rundt busker og trær over vinteren, det beskytter plantenes røtter mot kulden. Rak bort løvet fra plenen og bruk dette som dekkmateriale i bedene. Du kan også klippe løvet med gressklipperen, da gir du samtidig gressplenen næring – miljøvennlig og smidig!

Start neste vår nå!

Det er fortsatt mulig å plante ned løker som tulipanløk, påskelilje og prydløk hvis du ikke har rukket det ennå. Setter du dem i grupper av flere, gir det et finere inntrykk når de blomstrer til våren. Løker kan også settes i store potter på balkong og terrasse. Du kan få plass til ganske mange i ulike nivåer, og får på den måten en lengre blomstring, såkalt lasagne-planting. Velg tre sorter som blomstrer i ulike perioder, og plant disse i lag med den sorten som blomstrer sist lengst ned i potten, og den som blomstrer først øverst. 

Plenen

Årets siste gressklipp bør ikke være for kortklipt. Still klipperen på ett eller to hakk høyere klippehøyde, det gir gresset bedre muligheter for overvintring.

Beskytt plantene

Sett opp gnagebeskyttelse og nett for å forhindre skader fra rådyr og harer. Å nette inn hele busken eller hovedstammen på frukttre med hønsenetting, er den mest effektive måten å beskytte planten på.

Les mer

Slik lykkes du med fuglemating >>
Gressplen - gjødsel, vedlikehold og mose >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc