Ornäsbjørk – planting og stell
Mange hageelskere har en drøm om å ha noe vakkert og helt unikt i hagen. Noe som ikke er så vanlig og som føles eksklusivt og unikt, samtidig som det har en lang historie. Og det er nettopp det du får når du planter en ornäsbjørk i hagen.

Vitenskapelig navn (Latin): Betula pendula 'Dalecarlica'
Familie: bjørkefamilien (Betulaceae)
Planting av ornäsbjørk
Ornäsbjørken har ingen spesielle krav når det gjelder hvilken jord den står i, men det anbefales å bruke vanlig plantejord. Den trives like godt i direkte sol som i halvskygge, og med regelmessig gjødsling vokser den seg langsomt stor, og gir et grønt innslag i hagen tidlig på våren og vakre farger på høsten. Ornäsbjørken må ikke ha det for vått, så det er viktig å sørge for at jorden er godt drenert.
Stell
Beskjæring av ornäsbjørk er ikke nødvendig, og det anbefales til og med at man lar være å gjøre det. Det kreves med andre ord ikke spesielt mye for at du skal lykkes med en ornäsbjørk, og hvis du gir den både tid og litt kjærlighet, kommer den i løpet av årene til å vokse seg stor og bred, med et vakkert bladverk som er helt unikt.
Unik bjørk som er fri for pollen
Det er et tre med en lang historie, som har vært på randen av utryddelse, men som etter en omfattende innsats har vært å finne i handelen igjen siden 2007. Det er et spesielt tre på mange måter, og verdsettes av mange, ikke bare fordi det er eksklusivt, men også fordi det er vakkert.
Både høy og bred
Ornäsbjørken kan bli opptil 22 meter høy, og blir også bredere enn de vanlige bjørkesortene. Bredden på kronen kan bli opptil ti meter, og med sine særegne blader skaper den også utrolig dekorative mønstre, både ved hjelp av solen og det vakre høstløvet.
Ornäsbjørken er også en bjørk som vokser langsomt. Det betyr at den passer til de fleste hager, så lenge man sørger for å flytte den hvis den blir for stor. Det beste er imidlertid å velge et sted der treet gjennom årenes løp kan vokse seg så vakker som bare en ornäsbjørk kan bli.
Korte fakta
- Ble oppdaget av Hans Gustaf Hiort i Ornäs i Dalarna, Sverige i 1767.
- Er en naturlig mutasjon av hengebjørken, og er samtidig enkjønnet.
- Den versjonen som anses å være den ekte ornäsbjørken, kalles også for Dalecarlica.
- Et tydelig kjennetegn på en ornäsbjørk er de spisse/flikete bladene.
- En E-merket bjørk i handelen garanterer at det er en ekte ornäsbjørk.
- Kan dyrkes over hele landet opp til herdighetssone 7.