Peon - slik lykkes du

Peon - slik lykkes du

En peon er en høyt elsket og for mange velkjent blomst som det er lettere å lykkes med enn hva ryktet vil ha det til. Det er mange sorter å velge mellom, med forskjellige vekstmåter og farger. Peoner blomstrer i mai og juni, avhengig av type og voksested. Visse sorter busker/trepeoner kan blomstre opp igjen i september.

Plassering

Peoner trives i vandrende skygge, altså sol til halvskygge, gjerne litt fuktig. Vanlig hagejord er utmerket, er det veldig hardt og mye leire, kan du blande inn barkmuld eller plantejord før planting.

Planting og stell

Peoner vil stå grunt, røttene skal bare være rett under jordskorpen. Dersom peonene ikke blomstrer kan det være et tegn på at de står for dypt. Trepeonene vil stå litt dypere og få mer plass til røttene.  Gjødsle med naturgjødsel på våren, etter blomstring kan det være lurt og strø litt benmel rundt peonene. Vanne på våren og forsommeren, da blir blomstene større.

På sensommer eller tidlig vår klipper du bort de visne stilkene og gjør på den måten plass til de nye røde, vakre skuddene som titter frem på våren. De sarteste sortene kan du gjerne dekke til med strie når vinteren kommer. Det går fint og dele og flytte på peoner, og en god tid er å gjøre det på sensommeren når planten er relativt hvilende. Små planter kan flyttes hele, ta med så stor jordklump som mulig. Store og gamle bestander kan med fordel deles før de flyttes.

To av våre favoritter 

Paeonia Lactiflora «Sarah Bernhardt» og Paeonia Lactiflora «Festiva Maxima»

Gode naboer

Det er fint og blande inn litt andre stauder sammen med peonene, noen forslag er stormarikåpe, lavendel, akeleie og ridderspore.

Løkvekster som blomstrer allerede i mars og april, gir liv i blomsterbedet før peonene kommer med sine vakre blomster.