Peon (pion) – planting og stell

Peon (pion) – planting og stell

Peonslekten består av ca. 30 forskjellige arter, såvel flerårige halvbusker som urter. Peoner har i løpet av årene fått flere smigrende kallenavn, for eksempel «blomstenes konge» og «kongens ministre».

Vitenskapelig navn (Latinsk): Paeonia 
Familie: Peonplanter

Slik planter du peoner

Peoner kan plantes året rundt, men det mest fordelaktige for planten er å plante peonene om høsten. I Norge har vi generelt sett de beste forutsetningene i oktober måned, mens slutten av august og begynnelsen av september er de mest egnede tidspunktene i Midt-Norge.

Når det har blitt vinter og kaldt, så er det bedre heller å vente med plantingen til våren, med mindre du allerede har peonene hjemme. I slike tilfeller er det alltid bedre å plante, selv om forholdene ikke er ideelle – ettersom peoner har behov for en varm periode etterfulgt av en kald for å bryte frøhvilen.

Før vinteren kan det også være lurt å beskytte peonene med et lag dekkbark eller tørt løv, som du kan feste med grankvister. Det hjelper de grunne plantene til å tåle kulden.

Buskpeoner, urteaktige peoner eller hybrider

Alle peoner tilhører slekten Paeonia, deretter deles de inn i tre ulike kategorier: buskpeoner, urteaktige peoner og hybrider.

  • Buskpeoner
    Buskpeonene, som kommer fra Kina, kalles også for trepeoner. De er forvedete, noe som betyr at de har en stamme som er av ved innvendig og med bark utvendig. I tillegg så er de også løvfellende. Det finnes en stor variasjon av buskpeoner, og blomstene kan være hvite, rosa, gule eller røde. Under gunstige forhold kan buskpeonene blir over 2 meter høye. Blant de mer kjente artene er purpurflekket buskpeon, rød småbuskpeon og gul småbuskpeon.
     
  • Urteaktige peoner
    De urteaktige peonene kommer fra Europa og Asia, eller fra vestre Nord-Amerika. I Europa finnes blant annet dillpeonen, i Asia finnes luktpeonen og i vestre Nord-Amerika finnes Paeonia brownii og Paeonia california. Det pågår diskusjoner om hvorvidt de to sistnevnte artene skal tilhøre juleroseslekten, Helleborus – fremfor peonslekten. Disse to artene dyrkes i vært liten utstrekning. Når det gjelder peonene i Asia og Europa, så finnes det også flere kultiverte hybrider.
     
  • Hybrider
    I dag er de fleste peoner såkalte hybrider. Det vil si at de er krysninger mellom ulike ville arter. De mest brukte ville artene er bergpeon og luktpeon. I Norge har vi for eksempel bondepeonen, også kalt «fattigmannsrose», som er en krysning mellom bergpeon og tyrkisk peon. Den har vært dyrket lenge i Norge, og er nærmest å betrakte som en gammel kulturform.

Sarah Bernhardt peonen
Den populære peonen «Sarah Bernhardt».

Bruksområder – fra pynteplante til legende egenskaper

Peonen har blitt dyrket som både pynteplante og for sine egenskaper som en allsidig legeurt. Som pynteplante ble den populær i Norden på 1600-tallet, men allerede på slutten av middelalderen ble den brukt til medisinske formål. Siden antikken har man brukt for eksempel peonrøtter, peoneddik, peonvann og peonkjerner – først og fremst mot epilepsi.

I potte med frø

Fyll halve potten med en kompostblanding med like deler hagekompost og skarp sand. Deretter legger du på litt torv. Etter dette har på jord som du kan så selve frøene i. Til slutt fyller du opp potten med sand eller jord.

Plante peonknoller – slik gjør du

Før du planter peonknoller må du klargjøre bedet ditt.

  1. Finn et solrikt sted, og grav opp et område som er 40–50 cm dypt og like bredt.
  2. Bland litt benmel i jorden for bedre langtidsvirkning.
  3. Unngå å gjødsle helt inntil plantene, men fyll gjerne på med litt godt brent stallgjødsel rundt omkring.
  4. Sett ned peonknollene ca. 5–6 cm under jordflaten og sørg for at «øynene» vender opp. Sørg også for å plante peonknollen slik at alle deler er omtrent like dypt plantet.
  5. Hvis du skal ha flere peoner i gruppe, er ca. 80–100 cm mellom plantene en god avstand. Hvis du heller skal plante stauder, kan du sette med 100–150 cm avstand.
  6. Påse at du har god drenering rundt plantene, så det ikke kan fylles på med alt for mye vann i løpet av en lengre tid.

Omplanting

Når peonene er plantet og har begynt å vokse, er det best å la dem stå der de er. De kan nemlig slutte å blomstre en stund hvis de blir flyttet på, selv om de ikke på noen som helst måte tar skade av det. Du kan heller dele planten og omplante disse. Du graver da opp rotklumpen for eventuelt å dele den. Påse at det er såkalte «øyne», det vil si knopper, på hver del. La den ligge og tørke litt før du planter den om på det nye stedet. Det beste tidspunktet for dette er høsten.

Stell av peoner

  • Plassering
    Peoner har behov for noen soltimer hver dag, men ellers kan de stå på et mer skyggefullt sted.
     
  • Jord
    De trives i humusrik, leirholdig, dyp og veldrenert jord.
     
  • Vanning
    Sørg for å vanne peonene dine godt ved plantingen. Ved tørke kan knoppene stoppe utviklingen.
     
  • Gjødsling
    Næringen fra gjødslingen tas opp fra blomstenes ytre knopper. Når du skal gjødsle, bør du derfor passe på så du ikke gjødsler nærmere enn 20 cm fra blomstens midtpunkt. Du kan tilføre litt benmel, et tynt lag med godt råtnet kugjødsel eller treaske om våren eller ved blomstring for å gi litt ekstra næring før neste år. Husk å strø dette bare i ytterkanten rundt planten, og ikke for nære. Da risikerer du nemlig å ødelegge rotsystemet. Sørg også for at du ikke bruker for mye nitrogenrikt gjødselmiddel. 

Interessante fakta om peoner

  • Blir fra 60 cm til 2,5 meter høye.
  • Blomstene har varierende størrelse, alt fra 4 cm til 20 cm, og iblant blir de også større.
  • Peoner har fem ulike blomstertyper: enkle, halvfylte, fylte, japanske og anemoneblomstrende.
  • Planten har tykke, knoll-lignende røtter.
  • I slekten finnes bondepeon, buskpeon, dillpeon, korallpeon, luktpeon, rosepeon og silkepeon.
  • Peonen samler næring i de store rotstokkene om sommeren.

Les mer

Stauder - slik lykkes du >>

 

Peoner i vase

 

Benmel

800 g

109,-
Les mer

Svetteslange Gardena

Lengde 15 m, Svart

449,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen