Petunia – planting og stell

Petunia er en svært populær ettårig plante med mange anvendelsesområder. Den er selvskreven i balkongkasser og bed og fungerer som fargeklatt i store krukker og ampler av diverse slag.

Petunia – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Petunia
Familie: søtvierfamilien (Solanaceae)

Dyrking av petunia

For at petuniaene skal bli så fine som mulig og blomstre til sent på høsten, må du være nøye med å gi dem det stellet de vil ha. Det er ikke spesielt vanskelig å lykkes med petuniaer, men det krever litt innsats.

Generelt er petuniaen ganske takknemlig og nøysom, ikke minst når det gjelder jordtype, men har du mulighet til å følge anbefalingene til punkt og prikke, vil det betale seg i form av en vekst og blomstring som er både kraftig og langvarig.

 • Jord og vanning
  Når det gjelder valg av jord, trives petuniaen godt i sandholdig jord, men de aller beste resultatene får du med nærings- og moldrik jord. Vi anbefaler med andre ord vanlig blomsterjord. Jorden bør dessuten ha god dreneringsevne, for selv om jorden bør være fuktig, vil for våt jord kunne føre til at planten «drukner» og råtner. Det er dessuten viktig å holde jorden fuktig hele tiden siden petuniaene har lett for å bli angrepet av bladlus hvis jorden tørker ut.
   
 • Næring
  Avhengig av om du har større eller mindre sorter, bør du også tenke på gjødsel. Mindre sorter trenger mindre gjødsel, så tynn den godt ut med vann. Større sorter som gjerne plantes i ampler eller bed, trenger litt mer gjødsel enn de mindre slektningene sine.
   
 • Plassering
  La dem stå i solen Petuniaer trenger sol, gjerne direkte sol, for å vokse seg store og fine. Det er derfor viktig å sette dem på et sted der de får mange soltimer, for skyggefulle voksesteder egner seg ikke for denne planten. Det er dessuten fint om du kan plassere petuniaene et sted der de er i ly for vær og vind siden enkelte sorter er sårbare for kraftig regn og sterk vind.
   
 • Beskjæring og overvintring
  Her i landet dyrker vi stort sett ettårige petuniavarianter som blir kassert når sesongen er over, så det er som regel ikke nødvendig å beskjære dem. Det kan imidlertid være verdt å satse på de større og grovere petuniavariantene, hvis du vil ha blomster som kommer igjen til neste år. Sørg i så fall for å la dem overvintre på et frostfritt sted med mye lys.

Slik sår du petunia

Har du lyst til å så petunia selv, er det også fullt mulig. Petunia bør helst sås i mars-april, og det gjør du ved å spre ut frøene i en såkasse med nærings- og moldrik jord. Når frøene er i jorden, fukter du den ved hjelp av en sprayflaske og sørger for å holde jorden fuktig til frøene har spiret. Så er det bare å vente til plantene har fått fire, fem blader hver. Da er det på tide å prikle dem ut i individuelle potter. La dem stå i pottene og vokse seg større og kraftigere før du planter dem ut der du vil ha dem.

En allsidig plante

Petunia kan plantes nær sagt hvor som helst, for uansett hva slags plass du har til rådighet, enten det er en balkong midt i byen, en plantekasse i hagen eller et blomsterbed ute på landet, trives petuniaen som bare det så sant den får riktig stell. Med den enorme variasjonen i voksemåte og farger er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Du kan eksperimentere og plante petuniaene som du vil, én og én eller i grupper med andre planter. Det er altså en svært takknemlig plante som gir fargesprakende og sommerfrisk stemning der den står.

Blomstrende og velduftende skjønnhet

Petuniaen er en vakker plante som med sine traktformede blomster er lett å dra kjensel på. De finnes både i enkle og doble varianter og i mange forskjellige farger, med mønster eller med tydelige nerver. Blomstenes kantfarge kan variere i det uendelige og krusningene varierer også kraftig, så du finner knapt to petuniaer som er like. Bladene har en mørk og intens grønnfarge og er nærmest eggformede. De er dessuten lodne og litt ru med en klebrig overflate.

Petuniaen er et selvfølgelig valg for den som vil ha rik og uavbrutt blomstring gjennom hele sesongen. De finnes i 35 forskjellige sorter, og den store variasjonen i farger og fargekombinasjoner gjør det mulig å sette sammen noen eventyrlige paletter med bugnende blomsterprakt. Petuniaer er ikke bare vakre, de lukter også helt nydelig og gir en hageopplevelse til glede for flere sanser. Enten du foretrekker å kjøpe ferdige planter eller så selv, har petunia en pålitelighet og stabilitet som få andre planter kan måle seg med, og den har derfor blitt en av våre mest populære sommerblomster. Det gjør heller ikke noe at den krever lite stell!  

Fakta om petunia

 • Navnet kommer av det portugisiske ordet petun, tobakk, siden bladene minner om bladene på tobakksplanten.
 • De moderne sortene du får kjøpt i butikken, er alle hybrider og krysninger av forskjellige arter.
 • Har en krydderaktig og aromatisk duft.
 • Fås i alle tenkelige farger og dessuten i tofargede varianter.
 • Blomstene blir mellom tre og ti centimeter store, avhengig av sorten.
 • Foredles i forskjellige varianter over hele verden, men stammer opprinnelig fra tropiske strøk i Amerika.

Les mer

Vanning av uteplanter og blomster om sommeren >>
Vellykket samplanting i potte >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen