Planter som er bra for bier og pollinering

Vi trenger bier for at planter og avlinger skal bli pollinerte. Pollinering gir ikke bare større avlinger – det bidrar også til at frukt, bær og nøtter smaker mer og får høyere kvalitet. Dessverre har biene lenge hatt det vanskelig, blant annet på grunn av sprøytemidler og sykdommer. Det er heldigvis noe du kan gjøre for å hjelpe biene i gang. Begynn med å plante uteblomster som biene elsker!

Planter som er bra for bier og pollinering

Dette er pollinering – og derfor er det viktig

Hva er egentlig pollinering? Kort sagt er det et system som planter benytter til forplantning. Pollinering skjer hovedsakelig ved at et insekt, som bie eller humle, leter etter mat på blomster og får med seg pollen. Når bien så flyr videre til en annen blomst for å lete etter nektar og mat, blir pollen spredd videre til den planten.

Pollen kommer fra hannorganet på planten og skal overføres til hunnorganet på en annen plante for at befruktning skal skje. I biologiske termer heter det «fra pollenbærer til arr», og pollenkornene kan sammenlignes med sædceller.

Vi er avhengige av bier og pollinering

De aller fleste blomsterplanter er avhengige av pollinering, og mange av grønnsakene vi spiser, eksisterer takket være bier og andre pollinerende insekter.

 • En tredjedel av maten vi spiser, trenger pollinering av bier.
 • Bier og humler øker avlingens omfang og kvalitet.
 • 30 prosent av de ville biene i Norge står på rødlista, de synker i antall og risikerer å forsvinne.

Hjelp bier og humler i gang ved å så og plante pollinerende planter som de liker. Du kan til og med starte med biavl selv og henge opp et biehotell.

Planter som bier og humler liker

Hvilke planter lokker til seg bier og humler?

Det er en rekke ulike blomster som tiltrekker seg insekter med sin duft, farge og smak.

 • Honningurt – så frø direkte på voksestedet og hold jorden fuktig til det har grodd.
 • Hagesmørbukk – en flerårig plante som trives solrikt, tørt og næringsfattig.
 • Kaprifol – duftende klatreplante som trives i næringsrik og veldrenert jord.
 • Lavendel – ikke bare en favoritt blant sommerfugler, men også blant bier og humler. Trives solrikt og blomstrer lenge.
 • Timian, rosmarin og salvie – krydderplanter som bier og andre pollinatorer liker. Perfekt i sommerbedene og i potter på balkongen.

Det finnes selvfølgelig mange andre planter som lokker til seg pollinatorer med duft og farge. Rødkløver, selje, hegg og hagtorn er noen favoritter, ugress som hvitkløver, tistel og løvetann liker de også veldig godt. Tenk mangfold og ville enger.

Andre ting du kan gjøre for bier og humler

Foruten å plante eller så blomster som lokker til seg bier, finnes det andre måter du kan øke antallet deres på.

 • Lag et bie- og humlehotell
  Lag boliger til ville bier med et såkalt biehotell av hul bambus eller lignende. Heng det opp i en busk eller på en balkong. En leirpotte med bunnen vendt opp som er fylt med mose og gress, er en perfekt bolig for en humle.
   
 • Anlegg en blomstereng
  Biene blir også glade for en vill eng med et mangfold av blomster, gjerne med tiriltunge, prestekrage og vikker.
   
 • Kjøp en andel i en bikube
  Du kan også kjøpe en andel i en bikube, da får du dessuten bokser med honning tilbake. Ved å kjøpe lokal norsk honning støtter du også norsk birøkting.
   
 • Kjøp økologisk
  Velg økologisk i butikken, siden det er hovedsakelig sprøytemidler som gjør biene syke.
   
 • Begynn med birøkting
  Bli med i en birøkterforening og begynn med birøkting. Sammen kan vi øke sjansene for at bier overlever – ikke minst ved å dyrke matplanter for dem og være mer bevisste på hvilken effekt forbruket vårt kan få. La våren og sommeren være de summende årstidene de skal være, med bier, humler og andre viktige pollinatorer.

Les mer

Lokk pollinatorer til plantingen din >>
Lokke nyttedyr til hagen din >>Lavendel 'Grosso'
Medlem 40%

Lavendel 'Grosso'

6 pk, Blå

199,-
Les mer
Honningurt
Salg 50%

Honningurt

1245 2490
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen