Slik velger du planter til graven

Blomster føles sjelden så betydningsfulle som når de plantes ved en grav. Vi vil gjerne være personlige i valget av planter, men samtidig vil vi ha en lettstelt beplantning som blomstrer vakkert fra tidlig på våren til sent på høsten.

Slik velger du planter til graven

En grav er med oss i lang tid, og derfor er flerårige planter, kjent som stauder, et godt grunnlag. Disse kan gjerne kombineres med ettårige sommerblomster og potteplanter som gir enda rikere blomstring. Hvis den som har gått ut av tiden selv hadde noen favorittblomster eller favorittfarger, kan det være fint å la disse bli en del av beplantingen.

Hvordan ser forutsetningene ved gravstedet ut?

Start med å undersøke forutsetningene. Hvilken jord er det på plassen? Er det skygge eller sol? Velger du stauder som passer til jorden og herdighetssonen, vil plantene klare seg bedre og bli finere.

Hvis det er grus eller sand rundt gravplassen, kan du enten bytte ut jorden der du skal plante eller tilpasse plantevalget til de naturlige forholdene. Markdekkende planter som bergknapp, timian og takløk trives bra i grus, for eksempel.

Blomster på graven året rundt

Hvis du bruker planter som avløser hverandre i blomstringstid, blir beplantningen vakker gjennom hele sesongen. Vårblomstrende forglemmegei eller marianøkleblom kan for eksempel kombineres med sommerblomstrende storkenebb og høstblomstrende hagesmørbukk.

Her har vi samlet noen forslag til planter som kan kombineres for å få en lang blomstringstid:

Vår

En virkelig tidlig vårblomstring kan være litt vrien, men du kommer en lang vei om du kombinerer tidlige stauder, som for eksempel lungeurt, med vårblomstrende løker, som snøklokke, perleblomst, tulipan, hyacint og pinselilje. Hvis det er rådyr i nærheten, er pinselilje ekstra bra – siden rådyrene ikke er så glad i disse.

Sommer

På sommerstid er det et hav av vakre stauder og blomster å velge mellom. En vakker plante som står lenge, og dessuten har et flott bladverk, er alunrot. Den passer også fint sammen med andre, mer fargesterke planter. Det samme gjelder den markdekkende planten skumblomst, som finnes i flere farger. På denne tiden av året, kan også ettårige sommerblomster og potteplanter få en plass i beplantningen.

Høst

Mange sverger til den klassiske gravplanten lyng, men det finnes også mange andre høstblomstrende planter som kan passe, for eksempel asters, hagesmørbukk og høstanemone. Løker av tidløs er også fine, og de blomster sent på sesongen, når mye annet har visnet.

Vinter

Lyng, pyntekål og blomster med vakre frøstillinger ser ekstra flotte ut når de er bitt av frosten. På vinteren er det fint å kombinere med granbar og lys.

Se planter for grav og minnested

Hvordan planter jeg ved graven?

Det er en begrenset plass å plante på ved graven, så det kan være fint å hindre plantenes røtter i å bre seg for mye utover.

  • Grav en 30 cm dyp grop.
  • Legg en liten bit markduk som en skål i bunnen, det hindrer røttene fra å komme seg ut og ugresset fra å komme seg inn.
  • Bland jorden på plassen med gjødsel og barkmull, eller bruk ferdiggjødslet plantejord.

Gjødsle deretter én gang i året, på forsommeren. En neve hønsegjødsel i en vannkanne pleier å være passe.

Siden stauder vil ha godt med vann når de etablerer seg, er det praktisk å plante dem i en periode det regner en del, for eksempel på høsten.

Det er lurt å plassere de høye plantene bakerst, og de lave lenger fremme, da synes alle plantene på en fin måte.

Potteplanter og sommerblomster ved graven

Selv om vi sjelden planter vanlige potteplanter i bedet hjemme, kan det være praktisk å gjøre det ved graven. Potteplanter kan pynte opp i perioder uten blomstring eller før staudene har fått etablert seg. Petunia, pelargonia, flittiglise, nellik, vortemelk, tåre og solknapp er noen eksempler på fine planter som kan passe. På høsten kan de erstattes av, for eksempel, alpefiol, asters, krysantemum, fredløk og pyntekål.

Sommerblomster kan selvsagt også plantes ved gravplassen, til og med fra frø. Velg gjerne noen med lang blomstringstid.

Og husk at det ikke finnes noen fasit eller rett og galt når det kommer til plantevalg på gravplassen, det er du som skal minnes den du har holdt kjær.

Se planter for grav og minnested og gravdekorasjoner


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådHebe 'Green Boys'

Ø12 cm, Flere farger

5990
Les mer

Planteskje QuikFit Fiskars

Lengde 41 cm

199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen