Primula – slik lykkes du

Primula – slik lykkes du

Primula er en fargerik blomst som dukker opp i januar og minner oss om at det snart er vår. Antallet, mangfoldet og kombinasjonen av farger er spektakulær og gir hjemmet en skikkelig energikick.

Varianter

Kusymre er den vanligste og mest populære primulaen. Den er lav, finnes i mange forskjellige klare farger og lukter godt. Begernøkleblom er større og høyere, og blomstens farger er mer pastellaktig med toner i rosa, blått og hvitt. Begernøkleblom er et godt valg for allergikere, siden den er luktfri.

Bruksområde

Kusymre kan fint plantes i store mengder i en vid krukke eller skål og kan da bli en flott oppsats på bordet. Man kan også plassere eføy eller Muehlenbeckia axillaris i samme potte. For å få en sprek borddekking kan du plassere kusymrene i forskjellige potter med glade farger spredt ut over bordet. Begernøkleblom er fin å ha i vinduet, gjerne sammen med hvite krukker og andre potteplanter, for eksempel begonia og saintpaulia; da skaper du en romantisk stemning.

Plassering

Primulaen trives når den plasseres et lyst sted, og den blomstrer lengre når den står et svalt sted. I sterk sol og værutsatt vil jorden tørke ut raskere.

Vanning og stell

Gi primulaen vann annen hver dag, slik at jorden holder seg fuktig. Plukk av visne blomster fortløpende. Når primulaen har blomstret, kan du plante den om i hagen, et sted med halvskygge, slik at den blomstrer igjen år etter år.