Hagekalender for vinteren – dette kan du gjøre i hagen nå

Hagen hviler i noen måneder nå, og det er en perfekt anledning til å planlegge for neste sesong. Det er nå du legger grunnlaget. Gjør en evaluering. Hva gikk bra forrige gang? Hva bør gjøres annerledes nå?

Hagekalender for vinteren – dette kan du gjøre i hagen nå

I vår stilguide – En verden av hager – kan du la deg inspirere av seks ulike hagestiler – klassisk, nordisk, jordnær, romantisk, middelhavs- og japandi-hage. Under skriver vi generelt om hagen på vinteren, før vi dykker ned i konkrete tips for hver enkelt stil. Mange av oss har ikke bare én stil i hagen, vi mikser og matcher fra flere, så her er det mye å hente for alle med hage.

Hagesysler på vinterstid

Vinteren er det perfekte tidspunktet for å planlegge neste sesong i hagen. Uansett om du har store prosjekter på gang eller bare vil fikse noen småting – hageplanlegging er veien til drømmehagen.

  • Hjelp plantene med å takle kulden
    Har du planter som nylig er plantet eller mindre hardføre, er det lurt å dekke dem når bakken fryser, men før snøen legger seg. Velg frostfrie potter og urner med dreneringshull i bunn og beskytt plantene fra kulden i bakken med isopor under og bobleplast rundt. Vintertildekking kan være redningen plantene trenger.
       
  • Fjern tung snø
    Pass på at trær, busker og stauder ikke knekker dersom snølaget blir tungt. Busker kan også bindes sammen, slik at de får en spiss form – da kommer ikke snøen så lett inn mellom grenene.
       
  • Beskytt plantene mot sultne dyr
    Rådyr, harer og gnagere kan finne veien til hagene våre om vinteren. Dersom du vil sikre at trær og busker ikke blir spist i stykker, kan bruke trebeskyttere eller plastbelagte metallnett.
       
  • Lys opp i vintermørket
    Julelys har blitt vinterlys. Mange pynter med lysslynger tidlig på vinteren og tar de ikke ned før våren kommer. Både trær og busker, så vel som balkongrekkverk, fasader og inngangsparti kan lyses opp.
       
  • La julen blomstre
    Pynt inngangspartiet til jul med vintergrønne busker og sesongaktuelle blomster – planter er prikken over i-en når du skal skape julestemning.
       
  • Hjelp småfuglene
    Småfuglene våre trenger hjelp gjennom vinteren, og de setter stor pris på om du serverer næringsrik fuglemat. Vil du gjøre noe ekstra ut av det, kan du også lage fuglemat som sprer juleglede.
       
  • Bruk hagen
    Vinteren kan også være hagetid. Tenn et bål i en bålpanne på uteplassen. Samle dere rundt ilden med varme tepper og skinnfeller. Kok gløgg på åpen ild. Grill ostesmørbrød og nyt den friske vinterluften.
       
  • Start året med å så et frø
    Dyrkesesongen starter 1. januar, sies det. De ivrigste starter året med å forkultivere for sesongen som kommer. Uansett om du er blant disse eller ikke, så er de første månedene i året tiden for å utforske årets frøsortiment. Skal du dyrke chili, paprika, artisjokker eller pelargonia, bør du faktisk starte allerede i januar. Sjekk vår såkalender for tips, måned for måned.
       
  • Tjuvstart våren
    Snart kommer den herlige våren, men allerede i januar og februar kan du få et glimt av vår med primula, perlehyasint, snøklokker og påskeliljer som er å finne i butikkene. Hvis det fortsatt er for kaldt til at de kan stå ute, kan du nyte de tidlige vårtegnene inne.

     

Vinter i en verden av hager

Ulike hager har ulikt behov for stell, under lister vi opp det viktigste for de seks ulike stilene i vår stilguide – En verden av hager.

Klassisk hage om vinteren

I den klassiske hagen er det skjønnhet i hver eneste sesong – vinteren er intet unntak.

   

Nordisk hage om vinteren

La den nordiske hagen hvile gjennom vinteren, og sett stemningen for sesongen.

  • Sett stil på inngangspartiet
    Fyll frostfrie potter med vintergrønne nåletrær, så har du et flott inngangsparti gjennom hele vinteren – pynt med en enkel lyslenge – vipps, julestemning!
      
  • La plenen være i fred
    For en perfekt gressplen neste år, er det best å tråkke minst mulig på plenen gjennom vinteren. 
       
  • Beskytt hekken mot vårsol
    Hvis vårsola steker mens det fortsatt er frost i bakken kan hekken få det vanskelig, plantene klarer rett og slett ikke å ta opp vannet som trengs for å tåle sola. Har du en nyplantet hekk, bør du dekke den til. Bruk noe lyst, for eksempel strie eller gamle hvite laken, slik at hekken ikke koker under beskyttelsen.

    

Jordnær hage om vinteren

Ta med den jordnære hagen inn i vinter. Det beste med å dyrke selv, er at du kan gjøre det året rundt.

    

Romantisk hage om vinteren

Vinteren er uvanlig fargeløs i den romantiske hagen, men snart eksploderer i duft og farge.

  • Planlegg rosehagen
    Det blir aldri nok roser i en romantisk hage, så planlegg rosehagen nå i vinter – uansett om du skal lage en helt ny eller bare fylle på med noen flere sorter.
       
  • Sjekk knollene
    Har du tatt inn Dahlia-knoller om høsten, for eksempel, ligger de sikkert trygt til lagring nå – kjølig, men frostfritt. Ta en titt på dem innimellom, og sjekk at de ikke er i ferd med å mugne eller tørke. Ser de veldig tørre ut, kan du spraye dem med litt vann.
     
  • Beskytt rosene mot frost og vårsol
    Beskytt hageroser mot frost ved å dekke dem med granbar, spesielt dersom det er barfrost. Om vårsola kommer tidlig, kan du hindre skader fra intens sol ved å dekke til rosene med strie eller liknende.
       
  • Tenk på blomsterløken
    Hvis det fortsatt ligger mye snø over stendene hvor du har satt ned høstløk, kan du forsiktig hjelpe løken med å titte fram litt tidligere ved å flytte vekk en del av snøen. Kanskje får du glimt av de første snøklokkene allerede i de siste vintermånedene.

    

Middelhavshage om vinteren

Lite minner om sydlige strøk i middelhavshagen nå, men gjør klar for sydenstemning.

  • Hold et øye med plantene du overvintrer
    Når du overvintrer middelhavsplanter som sitrus- og oliventrær, så tenk på at de vil ha en vinter som ligner den i Middelhavet. Det er det fuktige, svale og lyse miljøet du skal strebe etter.
     
  • Dyrk Middelhavet inne
    Urter er en viktig del av matlagingen rundt Middelhavet, og denne delen trenger du slett ikke vente til sommeren med å fråtse i. Du kan for eksempel dyrke italienske krydderurter inne på kjøkkenet.
     
  • Planlegg utekjøkkenet
    Dersom du ikke allerede har et utekjøkken, ønsker du deg kanskje et. Bruk vinteren til å planlegge utekjøkkenet, og til å finne den perfekte grillen – eller kanskje en pizzaovn.
     
  • Drøm om drivhus eller orangeri
    … eller gjør drømmen til virkelighet. Et drivhus eller orangeri tar middelhavshagen til nye høyder – og det finnes mange måter å gjøre det på, i vidt forskjellige prisklasser. Ta en titt blant våre drivhus og les gartnerens tips for å velge riktig drivhus til ditt behov.

    

Japandi-hage om vinteren

Vann er essensielt i en japandi-hage, og her er det litt av hvert å tenke på gjennom vinteren.

  • Planlegg hagedammen
    Har du enda ikke oppfylt drømmen om vann i hagen, så bruk vinteren til å planlegge en hagedam. Dette kan gjøres enkelt eller komplisert, lite eller stort, alt ettersom hva du har plass, tid og motivasjon for. Kanskje vil du bare ha et enkelt vannspeil med noen vannplanter.
     
  • Vintersikre hagedammen
    Fjern løv og planterester fra vannet i hagedammen før frosten kommer, slik at du ikke får oppblomstring av alger til våren. Tøm filter for vann og rens det skikkelig. Pumper som står der vannet vil bunnfryse, må tas inn. Slanger mellom filter og pumpe kan som regel ligge ute.
     
  • Sørg for luft, mat og varme til fiskene
    Har du fisk i vannet, trenger de oksygen for å overleve, det må derfor være et hull i dammen som holdes fritt for is. Sett deg inn i hva dine fisker trenger av luft, temperatur og mat. Noen typer fisk må flyttes inn for vinteren, andre kan overleve ved hjelp av en såkalt heater til dammen.
     
  • Husk vannplantene
    Herdige vannplanter kan stå der du har plantet dem gjennom vinteren. Flyteplanter overlever dessverre ikke våre kalde vintre. Vannlinjer i dype hagedammer (over 50 cm) som har fått vokse seg skikkelig til, kan imidlertid klare seg. De kan ellers tas inn for vinteren og lagres i noen få plussgrader – i en bøtte med vann eller tørt.
     
  • Beskytt rhododendron mot vårsolen
    Om solen begynner å skinne på vårparten, men telen ikke har gitt slipp, er det lurt å beskytte rhododendron-busken med striesekker. 

Vinter er også hagetid

Selv om snøen ligger som et teppe over hagen gjennom vinteren, er det altså mye du kan gjøre for hagen i denne årstiden. Det er på mange måter nå du legger grunnlaget for de deilig varme sesongene som kommer. Så planlegg for vår, men husk også å nyte de kalde månedene og skjønnheten i en frossen hage.


ARTIKKELEN INNEHOLDER TIPS FRA
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Hele hagekalenderen

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen