Rabarbra – slik dyrker du din egen

Rabarbra er en forholdsvis ung dyrkingsplante, men den har raskt blitt en av grønnsakene det er mest populært å dyrke selv. Denne grønnsaken begynte å bli dyrket på 1600-tallet som medisinplante. Men det var ikke før 1700- og 1800-tallet at den begynte å bli brukt til mat, når sukker ble mer vanlig og billigere på markedet.

Rabarbra – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latinsk): Rheum rhabarbarum
Familie: Slireknefamilien (Polygonaceae)

Slik dyrker du rabarbra

Rabarbra i hagen er noe man nesten bør prøve, for hva er vel herligere enn når disse flotte primørene vokser opp av bakken på våren som et tegn på at sommeren nærmer seg. Det er en lettstelt plante som i stor grad klarer seg selv, så fremt du hjelper den ved å bekjempe ugress og fjerne blomsterskudd, og så lenge den får næringen den trenger for å trives. For rabarbra er en plante som krever mye næring. Du kan med fordel bruke KRAV-merket grønnsaksgjødsel eller hønsegjødsel.

Trinnvis guide til planting av rabarbra

  • Rabarbraen plantes med fordel sent på høsten eller tidlig på våren. Den trives i halvsol og lett, fuktig jord – men samtidig veldrenert (du bør sjekke at vannet renner unna fremfor å samles i pytter på jorden).
  • Bruk humusrik, dyp og næringsrik jord.
  • Det er ikke behov for å sette rabarbraen altfor dypt, men sørg for at plantens topp ikke har mer enn omtrent 5 cm jord ovenfor seg.
  • Sørg for å vanne godt, spesielt det første året etter at du har satt rabarbraen.
  • Rabarbra er en staude, noe som betyr at de vokser opp år etter år under rette forutsetninger.

Hva gjør jeg for å formere rabarbraen?

Ved å dele eldre planter om våren, kan du enkelt formere dine eksisterende rabarbraer. Plant om disse med røttene ca. 5 cm under jorden, og sørg for å vanne godt, akkurat som ved nyplanting.

Når kan jeg starte høstingen?

Etter nyplanting bør du unngå høsting det første året, slik at planten kan etablere seg og vokse skikkelig. På det andre året er det på tide med en forsiktig høsting, og det tredje året kan du høste for fullt. Sørg for alltid å la det være igjen noen blader på planten. Høst heller i mindre omganger med tettere intervaller fremfor å høste hele planten på én gang. Du må ta stilken helt nederst, for gjenværende stilkstumper kan begynne å råtne.

Rabarbra – sommergrønnsaken som lokker frem barndomsminnene

Når man tenker på rabarbra, kan det fort lokke frem gamle barndomsminner fra varme sommerdager i hagen, der man var samlet ved utebordet for å dele en fersk rabarbrapai med is og krem.

Hvis ikke det, så kanskje det er den hjemmelagde rabarbrasaften eller rabarbrakremen man minnes smakte ekstra godt etter timer med moro og lek. Innen matlaging og som mat generelt har rabarbraen nemlig vært brukt siden slutten av 1800-tallet. Og denne sommergrønne grønnsaken har nok tatt del i barndommen for de aller fleste på en eller annen måte med sin sure smak som endres når den blandes med sukker. Den er en klar favoritt hos mange når det dreier seg om desserter på sommeren.

Til medisinsk formål har denne grønnsaken vært brukt i nærmere 3000 år, for flere ulike lidelser og sykdomstilstander, hvor den har vist seg å ha helsefremmende og symptomdempende egenskaper.

I begynnelsen tørket og malte man røttene til et pulver som sies å ha hatt lakserende egenskaper, fungert appetittvekkende og i tillegg vært stimulerende. Under antikken skal man også ha brukt rabarbrarot (flikrabarbra) som en vanlig ingrediens i magemedisiner, blant annet i form av pulver og rabarbradråper.

Rabarbraens blad og blomst

Ulike typer til ulike formål

Siden mange viser følsomhet mot det sure oksalatet som finnes i mange av rabarbratypene, har man kultivert frem arter med et lavere innhold av oksalsyre. Et eksempel er Elmblitz, en rabarbratype med lavt syreinnhold, men hvor smaken har blitt litt redusert under utviklingen. Denne sorten gir heller ikke trådlignende stilker som vi kanskje er vant til hos de andre sortene.

Blant alle matsorter av rabarbra som finnes pleier det derimot være begrenset hvilke som er tilgjengelige på for eksempel hagesentre. Men det kan være godt å ha kjennskap til de ulike sortene når du skal velge ut rabarbraen som er ideell for deg og dine behov.

  • Victoria – Dette er en av de mest kjente grønne rabarbrasortene i Norge. Den kjennetegnes av en god og syrlig smak, samt middels høyt innhold av eplesyre og oksalsyre. Denne sorten trives i dyp, næringsrik og fuktig jord.
  • Elmsblitz – Den foredlede sorten har et svært lavt innhold av oksalsyre, med en svakt syrlig smak. Stilkene blir ikke like fibrøse på denne sorten. Den trives til og med i dyp, næringsrik og fuktig jord.
  • Marshalls Early Red – Denne sorten blir av mange ansett for å være den beste av de røde rabarbrasortene, og den brukes blant annet til marmelade og saft.

Rabarbraens opprinnelse og historie som plante

Rabarbra kommer opprinnelig fra øst i Sibir, Mongolia og nordøst i Kina. Til Norge kom rabarbraplanten på 1700-tallet, og ble da dyrket for medisinsk bruk. Det er mulig at den første rabarbraen som ble dyrket her i landet ble dyrket på en gård i Toten i 1768. Det var først på 1800-tallet vi begynte å dyrke rabarbra i stor skala, og i dag kan den dyrkes i de fleste deler av landet.

Til tross for at rabarbrastilkene ofte brukes innen matlaging i dag, er det viktig å være oppmerksom på at bladene inneholder oksalsyre. I større mengder kan denne syren kan være giftig og skade nyrene. Det anbefales derfor å spise rabarbra med forsiktighet, spesielt for barn og personer med anlegg for nyrestein.

Rabarbra: raske fakta

  • Rabarbraens blomsterbærende stilker kan bli opptil 2 meter høye.
  • Planteslekten som rabarbra tilhører omfatter omtrent 50 arter.
  • Kan dyrkes i store deler av Norge.
  • Blomsterskuddene er flotte som snittblomster.
  • Den vanligste grønne rabarbraen vi bruker i Norge er Victoria.
  • Rabarbra er en lettstelt plante som derimot krever noen år før den gir en rikelig avling.

Kjøpe rabarbra og dyrke selv – dette trenger du

Rette planter for dyrking av rabarbra >>
Rabarbraplanter finner du i kategorien frukt og bær >>
Dyrke rabarbra i plantekasse >>
Her finner du våre ulike jordtyper >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen