Rips og solbær – slik dyrker du dine egne

Syrlige og delikate, svarte, røde eller gjennomsiktig hvite. Rips og solbær er en sommerfavoritt som passer like godt som dekorasjon på kaker som i gelé og saft. Du kan til og med fryse bærene inn i isbiter eller bruke bladene til te.

Rips og solbær – slik dyrker du dine egne

Rips og solbær er opprinnelig ville bær. Solbær har vært dyrket her i nord siden 1600-tallet. Rips, både hagerips og villrips/skogsrips samt de hvite variantene, er litt yngre.

Gjennom historien har solbær vært mest populære. Under andre verdenskrig var bærene såpass viktige at den engelske regjeringen oppfordret befolkingen til å dyrke solbær som en del av selvforsyningen. I dag finnes det mange populære og raffinerte varianter, for eksempel en interessant blanding av stikkelsbær og solbær, kjent som jostabær.

Rips og solbær – hvilken sort skal jeg velge?

Rips ’Rosetta’ 
Middels kraftigvoksende sort med middels opprette grener. Rike avlinger med svært store bær i store klaser. Nøysom og sterk mot sykdommer. Herdighetssone 6.

Rips ’Jonkheer van Tets’
Kraftig opprett vektsett med rik avling av syrlige, røde bær i store klaser. Motstandsdyktig mot meldugg. Herdighetssone 5.

Rips ’Rød Hollandsk’
Sterk, hardfør sort som er motstands-dyktig mot bladskader. Rik avling av store, røde, syrlige bær i store klaser. Trives best i solen, men tåler delvis skygge. Herdighetssone 6.

Solbær ’Öjebyn’
Kraftig med lett overhengende 
greiner og rike mengder av svarte bær i store klaser med tynt skall. Hardfør og motstandsdyktig mot meldugg. Herdighetssone 6.

Solbær ’Polar’
Oppreist busk med tidlig og god avling av store, svarte bær. Sorten er veldig motstandsdyktig mot meldugg. Herdighetssone 6.

Solbær ’Risarp’
Hardfør og god sort. Kraftig vekst. Gode, middels store bær. Herdighetssone 5.

Solbær ’Ben Nevis’
Ny sort med kraftig vekst og lett hengede grener med rik avling av store svarte bær i store solide klaser. Herdighetssone 4.

Se vårt utvalg av rips og solbær

    
Planting av rips og solbær

Rips og solbær plantes om våren eller høsten, på en solrik plass. Grav en skikkelig grop og fyll på med mye plantejord. Tilfør kugjødselkompost når du planter for å optimalisere veksten. Busker som har etablert seg trenger moderat med gjødsel, en neve om våren er som regel nok. Vann hvis det blir tørke, dette er selvsagt spesielt viktig i etableringsfasen.

Jorden bør være fuktighetsbevarende og god med en pH-verdi på rundt 6,5. Altfor hard leire eller sandjord er ikke rips og solbær særlig glad i, men har du slik jord kan den forbedres for å passe bedre til bærbuskene. Sandjord kan for eksempel dekkes med gressklipp eller annet organisk materiale, slik at den holder bedre på fuktigheten. Leirholdig jord kan gjøres lettere og løsere med organisk materiale.

Les også: 
Jordforbedre hard leire og næringsfattig jord

Dekk gjerne bakken rundt buskene med for eksempel gressklipp, for å beholde fuktigheten i jorden. Dette hjelper også mot ugress som ellers kan konkurrere om ressursene i jorden.

Foto: Liselotte Roll

Beskjæring av rips og solbær

Solbær bør beskjæres hvert eller i det minste annethvert år, etter at de har mistet bladene på høsten. Det kommer mest bær på nye, kraftige grener, men også på eldre grener. Døde, syke og svake hengende grener klippes av nede ved bakken, på samme måte som grener som ligger ned på bakken. Har du en gammel, forvokst solbærbuske, kan du fornye den ved å fjerne en tredjedel av de eldre stammene hvert tredje år.

Rips, både røde, rosa og hvite, bær beskjæres på en litt annen måte enn solbær. Det kommer nemlig mest rips på grenene som er to til fem år gamle, noe som tilsier at du bør være litt mer nøye med hvilke grener du tar bort. Også her bør du fjerne syke og døde grener, samt de som ligger langs bakken. Du kan også fjerne en eller to eldre grener (to på eldre busker) hvert eller annethvert år. 

Det er også mulig å klippe ned årets skudd til halvparten, for å få en mer kompakt form på busken.

Ta stiklinger av rips og solbær

Pass gjerne på å ta stiklinger til nye busker når du tynner ut rips og solbær. Det enkleste er å klippe av en cirka 20 cm lang gren og fjerne alle bladene bortsett fra et par bladpar i toppen. Sett stiklingen i en potte som du plasserer i skyggen. Vær nøye med vanningen! Etter en sesong har grenene forhåpentligvis fått røtter, og da kan du plante den ut som en ny buske. Du kan også forøke busken gjennom å brette en gren ned mot bakken og dekke den med jord og en tung stein. Sakte, men sikkert kommer det nye røtter, og du kan da skjære av grenen og plante den nye busken der du vil ha den.

Pollinatorer som elsker rips og solbær

Mange sommerfugler bruker rips og solbær som vertsplante, der nye sommerfugler blir til. Bær som faller ned på bakken blir også til sårt tiltrengt mat for insekter. På denne måten bidrar du til mer mangfold i hagen når du planter rips og solbær.

Se vårt utvalg av rips og solbær


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen