Rosmarin – slik dyrker du din egen

Den herlige middelhavsurten rosmarin kan sette en piff på utallige matretter, og den er et flott dekorativt element på terrassen eller balkongen.

Rosmarin – slik dyrker du din egen

Vitenskapelige navn: Salvia rosmarinus
Familie: Leppeblomstfamilien

Rosmarin har en krydret og søt smak, og den dufter lett av barnåler. Spredt mellom grenene kan det springe ut lyseblå blomster, om du ikke klipper den jevnlig. Nyttige pollinerende insekter, som bier og humler, er glad i disse blomstene.

Du kan bruke rosmarin til viltkjøtt, i gryteretter og – ikke minst – til påskens lammelår.

Rosmarin er eviggrønn og flerårig, men tåler normalt ikke våre kalde vintre. Mange velger derfor å dyrke rosmarin som en ettårig plante. Det er imidlertid fullt mulig å overvintre rosmarin i et svalt, men frostfritt rom.

TIPS! Prøv rosmarin som er stammet opp som et bittelite tre for en ekstra sterk middelhavsfølelse på balkongen.

Kjøp ferdig, så selv eller ta stiklinger

Det enkleste er selvsagt å kjøpe innhøstingsklar rosmarin, men du kan også så rosmarin fra frø. For å få flere rosmarinplanter, kan du ta stiklinger eller dele planten.

Så rosmarin fra frø

Rosmarin bruker litt tid på å gå fra frø til plante, og bør forkultiveres inne. Frøene har i tillegg godt av en tur ut i vinterkulden eller i kjøleskapet for å sette fart på spiringen. Du kan så frøene i druebeger, melkekartonger, yoghurtbeger eller hva enn du har for hånden. Bare sørg for at det er hull i bunnen. Et såbrett er det aller enkleste å håndtere.

Under finner du en generell fremgangsmåte for rosmarin, men sjekk hva som står på frøpakken du har valgt – noen typer kan ha spesielle behov.

 1. Fyll det du skal plante i med såjord, vann og trykk jorden flat.
 2. Strø frøene på jordoverflaten, dekk til med et tynt lag jord. Det er som regel frø nok til veldig mange planter i en frøpose, så tenk over hvor mye rosmarin du faktisk trenger. Frøene du ikke bruker nå, kan du spare til neste sesong.
 3. Gi vann. For å få fart på spiringen er det viktig at frøene ikke tørker ut.
 4. Plasser de nysådde frøene ut i vinterkulden eller i kjøleskapet i et par uker.
 5. Flytt såingene til et varmt sted, slik at de kan spire. I sommerhalvåret er dagslys fra en solfylt vinduskarm som regel nok. Skal du så i vinterhalvåret, bør du bruke plantebelysning. Legg et lokk, litt plastfolie eller en plastpose over frøene for å holde på luftfuktigheten – eller så frøene i et minidrivhus. Husk å lage hull i plasten, slik at kondensen kan slippe ut!
 6. Etter at spirene har kommet opp, flytter du de små plantene til et svalt, men lyst sted – hvis ikke blir plantene høye og spinkle.
 7. De første bladene som vokser ut er frøblader som naturlig vil falle av. Når plantene har minst ett par med ekte blader, kan du prikle/plante om slik at det er én plante i hver potte. Når planten har fått minst to bladpar, bør du klippe den rett over det første bladparet. Gjenta klippingen flere ganger etter hvert som planten blir større, så får du en buskete og fin rosmarin.
 8. Plant ut når faren for frost er over, men herd planten først – slik at den gradvis venner seg til å bo ute. Sett planten ut noen timer hver dag, og ta den inn på natten. Du kan øke tiden ute i sola litt for hver dag i en ukes tid, før du lar planten bli ute sommeren igjennom.

Ta stiklinger av rosmarin

Du kan ta stiklinger av en plante du har kjøpt ferdig eller kanskje få stiklinger av noen du kjenner.

 1. Klipp av et knippe sideskudd, fjern de nederste bladene og sett stilkene i vann.
 2. Bytt ut vannet et par-tre ganger i uken.
 3. Smør deg med litt tålmodighet, og se røttene vokse seg store og lange etter noen uker.
 4. Sett 3–5 stiklinger i en potte med ny plantejord. Bruk en potte med hull i bunnen, slik at du kan vanne fra skålen under. Vipps, en ny plante er skapt!

Del en rosmarinplante i flere

Har du en stor rosmarin i potte, kan den ha godt av å bli delt. Da får plantene bedre plass, og du får flere planter.

 1. Vann godt og la planten stå en stund før du setter i gang.
 2. Ta planten ut av potten ved å snu den på hodet og løfte hele jordklumpen ut.
 3. Del jorden, røttene og selve planten forsiktig fra hverandre med tomlene. Du kan dele i tre, fire eller flere deler alt ettersom hvor stor planten er.
 4. Plant hver nye plante i litt god jord, gjerne urte- og grønnsaksjord, og vips så har du flere planter.
Om du ikke klipper rosmarinen jevnlig, kan den få små lyseblå blomster.

Stelletips for rosmarin

Gi rosmarinen godt med sol og ikke vann for ofte og mye.

Vanning

La rosmarinen tørke opp litt innimellom, det har den godt av. Sørg for at det er god drenering, og vann helst fra bunnen. Rosmarin er ikke så glad i å få vann på bladene.

Lys og varme

Rosmarin trives i sol og varme, slik middelhavsplanter gjør. Plasser den gjerne rett i sola ute på sommerstid. Innendørs er en solfylt vinduskarm mot sør eller øst det beste. På vinteren må du bruke plantebelysning for å sikre nok lys.

Næring

Planten har godt av litt flytende organisk næring én gang i uken.

Innhøsting, oppbevaring og overvintring av rosmarin

Jo oftere du klipper, jo flere nye skudd vokser ut. Dette gjelder for de aller fleste krydderurter. De er rett og slett skapt for å bli brukt! Klipp av hele kvister, litt om gangen, og bruk de barnålliknende bladene i maten.

Rosmarin kan også tørkes. Klipp av noen greiner, bind dem sammen og heng dem opp til tørk.

Selv om rosmarin er en flerårig plante, er det ikke lett å få den til å overleve vinteren ute i det kalde nord. Å dyrke rosmarin i potte er derfor det enkleste. Da kan du flytte potten ut om sommeren, og ta den inn igjen om vinteren. Men det går også selvsagt fint å plante den ut på friland eller i en plantekasse på sommerstid. Vil du at den skal overleve vinteren, kan du bare spa den opp og plante den i en potte når sommeren er på hell.

Rosmarin trenger et lyst og svalt miljø for å trives gjennom de mørke månedene, og plantebelysning er derfor et godt tips.

Se vårt utvalg av krydderfrø og ferdige urter


TIPS FRA GARTNEREN
Veronica Axelson, gartner på Plantasjen, med ekstra stor interesse for alt som har med hage og dyrking å gjøre generelt og hagestell spesielt.
 

Flere urter

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen