Så i plastkasser på vinterstid og få hardføre planter til våren

Å så planter, grønnsaker og krydder på vinterstid i gjennomsiktige plastkasser som kan stå utendørs i årets kaldeste sesong er ikke bare plassbesparende – det gir også sterkere planter som tåler en frostnatt eller to. Bli med på trenden og så planter allerede i vinter.

Så i plastkasser på vinterstid og få hardføre planter til våren

Mange har huset fult av små planter på våren, og ser frem til at frosten endelig skal forsvinne slik at man kan plante de ut. Å så utendørs i plastkasser på vinteren kan være et godt alternativ om du vil ha litt mer plass innendørs. Planter som vokser utendørs blir dessuten mer hardføre. I tillegg kommer du tidligere i gang med dyrkingen, og plantene vil ikke ha behov for herding. Det er med andre ord mange fordeler med å så utendørs på vinteren. Men hvordan fungerer det? Det er faktisk enklere enn mange tror. 

Slik kan du så på vinteren i plastbokser

  1. Skaff deg plastkasser med lokk. Det kan være tomme syltetøybokser eller andre typer plastkasser. Lokkene bør imidlertid være tette slik at mus ikke kan trenge inn.
  2. Lag minst ti små hull, med for eksempel et loddejern, i bunnen og lokket. De nederste hullene fjerner overflødig vann og hullene i lokket vil frigjøre kondens. 
  3. Fyll kassene med omtrent ti centimeter jord og sørg for at jorden er gjennomvannet. 
  4. Så frøene ved å strø frøene over en overflate. 
  5. Dekk til med et tynt lag jord, perlitt eller vermikulitt i henhold til dybden på frøposen og legg deretter på lokket.

Nå er plastkassen klar til å settes ut, men vent gjerne en dag, slik at frøene får tid til å ta opp vann – det klarer de ikke å gjøre hvis de fryser umiddelbart. Hvis det er snø, kan du legge et lag på toppen.

Det er viktig at kassen står i skyggen og ikke i solen, fordi frøene skal gro når det er passe temperatur ute. Står kassen på et varmt sted vil det skape en uønsket drivhuseffekt hvor plantene gror for tidlig, som igjen øker sjansen for at de dør hvis temperaturen synker drastisk senere.

Frøene passer seg selv

Det er veldig praktisk å så i plastbokser på vinterstid. Du starter med å sette ut frøene, og deretter vil de klare seg selv frem til starten av våren. Når våren kommer bør du imidlertid være mer oppmerksom, slik at jorden ikke blir for tørr eller for våt. Er det for tørt, kan du vanne eller legge på mer snø. Er jorden for våt, kan du enkelt løse det ved å lufte kassen. 

La plastkassene stå ute

Bli ikke fristet til å sette kassene i solen eller i et varmt drivhus. La plantene venne seg til kulde, vind og vær. Ved å eksponeres for vær og vind blir plantene mer hardføre og vil spire på korrekt tidspunkt. Plantene trenger da heller ikke å avherdes, og kan plantes direkte om i potter eller ut i blomsterbedet. Det holder å plante om og ut tidlig på våren, når plantene spirer, da er nemlig næringen i boksen i ferd med å gå tom og plantene har behov for ny og næringsrik jord. 

Hvilke planter kan sås på vinteren?

Du kan så både kjøpte og egeninnsamlede frø fra grønnsaker, krydder, stauder og sommerblomster. Likevel er det lettest å lykkes med frø som vanligvis sår seg selv. Her er noen tips om arter som er enkelt å lykkes med, men det finnes også mange flere:

  • Grønnsaker: Ruccola, salatløk, spinat, lollosalat, reddik og forskjellige typer kål
  • Krydder: Dill, gressløk og persille
  • Planter: Valmue, ringblomst, ridderspore, kornblomst, akeleie, busknellik, lavendel, kjempeverbena, pyntekorg 

Vinteren kan mange ganger føles lang, men plutselig er sommeren her igjen. Da står du kanskje der i din flotte hage full av vintersådde planter og grønnsaker. Lykke til!


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Mer om å så og dyrke på vinteren

Du er her:


Perlite

6 L

9990
Les mer

Vermiculite

3 L

9990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen