Januar – dette kan du så og dyrke

Når snøen ligger tungt i hagen, er det lett å tenke at dyrkingen må vente, men heldigvis er det mye du kan gjøre allerede nå om det klør i dyrkingsfingrene.

Januar – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – JANUAR

I våre beste dyrketips for januar finner du mer om å forkultivere, dyrke grønnsaker inne og vinterså ute og i drivhus.

Forkultiver innendørs

Januar er den perfekte måneden for å forkultivere eller forså planter som har lang utviklingstid og trenger en tidlig start. Bare husk at plantene trenger ekstra lys i form av plantebelysning, siden lyset fra vinduet er alt for sparsommelig på denne tiden av året.

Planter som kan sås i januar

   
I januar er det også gode muligheter for å stratifisere frø, det vil si å gi frøene som krever en kuldeperiode for å gro den behandlingen de trenger. Bare sett de nysådde frøene ut i et par uker, før du tar dem inn igjen. Om de ikke vil gro ved første forsøk, finnes det godt med tid for å prøve igjen.

Les også
Slik får du vanskelige frø til å spire

Dyrk grønnsaker inne

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for innendørsdyrkingen, så lenge du kompenserer for mørket med plantebelysning og har plassen som trengs. Hva med å prøve å dyrke hydroponisk? Eller dyrke i høyden med en plantevegg?

Planter som kan dyrkes inn i januar

Husk plantebelysning!

   
Les også
Dyrk grønnsaker inne året rundt

Vinterså ute og i drivhus

Allerede i januar kan du så visse planter ute for å få en skikkelig tidlig avling til våren. Prøv for eksempel med dill, gulrøtter eller spinat.

Skrap bort snøen, så frøene på den frosne overflaten og legg et tynt lag med jord oppå. Legg deretter snøen tilbake. Når snøen smelter til våren, gir den frøene naturlig fuktighet som setter dem i gang.

Bare pass på at vinteren og kulden er skikkelig i gang, for ved plutselig mildvær kan frøene begynne å gro for tidlig. For at det skal fungere, må frøene hvile i vinterkulden til vårsolen vekker dem. Du kan også vinterså sommerblomster og grønnsaker i plastbokser og -kasser.

Flere tips om vintersåing

Planlegg for sommeren

Sommeren kommer igjen, selv om den kjennes fjern, så se gjerne over hvilke frø du allerede har og hvilke du kan tenke deg å så i år. Det er aldri for tidlig å legge en plan for den kommende sesongen.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

Du er her:


LED-plantebelysning

Lengde 45 cm, Hvit

549,-
Les mer

Plantekasse

Lengde 120 cm, Tre

219,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen