April – dette kan du så og dyrke

Våren er på vei, og lyset blir sterkere og sterkere. Nå er det virkelig på tide å forkultivere både grønnsaker og blomster. Ute i hagen kan du også sette i gang med de mest herdige plantene.

April – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – APRIL

Været kan fortsatt være litt opp og ned i april, men dette er uansett måneden hvor nysådde frø spirer og gror. Det er på høy tid å få oversikt over frøposene du allerede har, dykke ned i hvilke nye frø du vil skaffe og planlegge sommerens hage.

Forkultiver inne i april

De mest følsomme plantene bør fortsatt sås inne, slik at de kan plantes ut etter at frosten med sikkerhet har tatt farvel.

Grønnsaker du kan forkultivere inne i april

Se våre grønnsaksfrø

   

Sommerblomster du kan forkultivere inne i april

  • Prydløvemunn
  • Bakkestjerne
  • Blomkarse
  • Sommerfloks
  • Sinnia
  • Pyntekorg
  • Kornblomst
  • Solsikke
  • Prydtobakk

Se våre blomserfrø

   
Les også

5 tips for å lykkes med forkultivering

Så ute i april

De mer hardføre plantene kan nå sås direkte utendørs. Mye av det du kan så nå, spesielt grønnsaker som salat og sukkererter, kan siden sås i omganger gjennom sesongen for å gi en lenger og mer spredd innhøsting.

Så ute i drivhus, dyrkningstunnel eller varmebenk

Har du en varmebenk, dyrkingstunnel eller et drivhus, kan du også der forkultivere en del planter som du senere vil plante ut på friland. Mange av grønnsakene som kunne sås i mars, kan også sås nå i april, for eksempel gulrøtter, ruccola og reddiker.

Husk imidlertid på at både drivhus og dyrkingstunneler kan bli skikkelig varme når vårsolen står på, så sett gjerne opp en gardin som gir skygge eller dekk sensitive planter med fiberduk, slik at de ikke blir brent av solen. En tønne eller bøtte med vann i drivhuset kan hjelpe til med å utjevne temperaturen dersom det er store temperaturforskjeller mellom natt og dag.

Så ute i bed og plantekasser

Selv om det er kaldt på nettene, er det mulig å så en del frø på friland i april. Mange frø er herdige og trives så fort temperaturen bikker 5–6 varmegrader.

   
Det er altså mye som kan gjøres i april for oss som er glad i å dyrke selv, men glem likevel ikke å nyte denne flotte måneden. Sett deg ned i vårsolen og se insektene våkne til liv og skape seg nye hjem for sommeren.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen