August – dette kan du så og dyrke

Frodig grønt og sensommervarme! August byr på høsting av epler, grønnsaker og bær, men likevel er det ikke for sent å så noe nytt. Hva med noen hurtigvoksende grønnsaker?

August – dette kan du så og dyrke

SÅKALENDER – AUGUST

Selv om august på mange måter er måneden du ser resultatene av det du sådde på våren, finnes det hurtigvoksende planter som du kan sette i jorden nå.

Så fra frø i august

Se våre grønnsaksfrø


En del bladgrønnsaker kan faktisk vokse lettere når det blir litt kjøligere ute, sammenliknet med veksten på de heteste sommerdagene.

Plant stauder, busker og trær 

Høsten er en utmerket tid for å plante nye stauder, busker og trær, siden det er litt fuktigere i jorden. Vintergrønne planter og bartrær er eksempler på planter som har godt av å plantes nå, slik at de rekker å etablere seg godt før frosten kommer.  

August er også perfekt for å dele og plante om stauder du allerede har i hagen, disse har også god nytte av økt fuktighet i både luften og jorda.  

Den store innhøstingen

Epler, tomater, agurk og krydder… august er en helt fantastisk måned for å høste. Plukk inn grønnsaker, frukt og bær og bygg opp matlageret for vinteren gjennom å sylte, safte, tørke og fryse.

Les også
Slik lagrer du det du har dyrket

Visse grønnsaker kan trenge litt hjelp for å rekke å modnes før frosten kommer. For eksempel kan du vurdere å toppe tomatplantene, slik at plantene kan legge all energien i de tomatene som allerede er der.  

Fortsett også med å høste krydder og samle inn til deilige tekopper som kan nytes i høstmørket. Solbærblader, mynte og sitronmelisse er eksempler på planter som egner seg godt i te.

Sank frø til neste år

Tenker du litt fram i tid, er august en super måned for å høste inn frø fra blomster og blomstrende grønnsaker. For å få best mulig resultat, er det lurt å plukke dem på en tørr dag.

Gjødsle og gi nytt liv til jorden

Bruk gjerne planterester fra innhøstingen mellom plantene i bed og plantekasser, det beskytter mot uttørking og gir samtidig næring til jorden. Har du mye gressklipp og andre planterester, kan du også starte neste års dekkdyrking

Etter hvert som planter høstes og jorden blir ledig, kan det også være fint å grønngjødsle – det vil si å så planter som tilfører næring til jorden, såkalte grønngjødslingsplanter. Eksempler på slike er krabbekløver, blodkløver og honningurt. Slike grønngjødslingsplanter beriker jorden før neste sesong. La bladene komme litt opp om høsten, før du klipper dem ned og begraver restene i jorda. I tillegg til å gi ny næring til jorda, gjør grønngjødslingsplantene det vanskeligere for ugress å komme til jorda. Mange av dem er også til hjelp for pollinatorer og andre insekter.  

Les også
Få en pangstart i hagen til våren – forbered jorden allerede i høst

Flytt planter som ikke tåler kulde inn 

Allerede i august kan det være på tide å flytte enkelte planter som ikke tåler frost inn i varmen – avhengig av temperatur og hvor i landet du bor, selvsagt. Chili, paprika og basilikum er eksempler på planter det kan være verdt å ta inn tidlig, slik at de ikke plutselig blir utsatt for nattefrost. Chili og paprika trives ikke om temperaturen kryper under 10 grader, for eksempel.  


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

  

Såkalender – dyrk selv hele året

Våre beste dyrketips, måned for måned.

Du er her:


Gjødsel langtidsvirkende næring

1 kg

179,-
Les mer

Hagegjødsel Blåkorn

14 kg

659,-
Les mer

Spade spiss Gardena

Grå

549,-
Les mer
Ruccola
Salg 50%

Ruccola

Flerfarget

2995 5990
Les mer
Machésalat 'Verte de Cambrai'
Salg 50%

Machésalat 'Verte de Cambrai'

1995 3990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen