Såpeurt – planting og stell

Såpeurt har i lange tider vært dyrket som hageplante i Norge. Den har vært brukt både til medisinske formål og som såpe og vaskemiddel, noe som også er grunnen til at den har fått det navnet den har i dag.

Såpeurt – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Saponaria officinalis
Familie: Nellikfamilien (Caryophyllaceae)

Planting og stell av såpeurt

Selv om såpeurt er en veldig robust plante som kan vokse på de fleste steder og under de fleste forhold, har den likevel noen krav eller behov som må dekkes for at den skal trives best mulig.

Såpeurt trenger primært et sted der den kan få mye sol, samtidig som jorden den står i skal være godt drenert og rik på kalk. Den vil nemlig ha sparsomt med vann, uten å tørke ut, og en god balanse mellom gjødsling og vanning gjør at man får en flerårig, vakker plante som definitivt gjør sitt for å pynte opp i hagen.

Med tanke på at såpeurt vokser vilt og trives på flere steder i landet, sier det seg selv at den ikke trenger spesielt mye stell, men hvis du gir den det den trenger for å trives, blir du belønnet med en karakteristisk og flott plante. Beskjæring av såpeurt er ikke nødvendig.

Såpeurt – en forvillet skjønnhet med mange egenskaper

Såpeurt har gjennom historien vært en plante som er blitt brukt på mange ulike måter. I planten finnes det blant annet skumdannende stoffer, noe som gjorde at den av mange ble brukt som vaskemiddel eller såpe ved vasking av f.eks. tekstiler. Denne flerårige planten ble også sagt å ha medisinske egenskaper, og ble brukt til å lindre bl.a. leddsmerter og gikt, men også andre plager kunne lindres ved hjelp av såpeurtens blader og røtter, knust i en blanding.

Denne planten går med andre langt tilbake i tid, og det taler sitt tydelige språk at den i dag finnes viltvoksende i mange kulturlandskaper. Plantens robusthet gjør at den overlever det meste, og den har også lett for å spre seg, så bli ikke overrasket hvis du oppdager både en og to såpeurter når du vandrer i norske historiske fotspor.

I dag brukes den primært som prydplante i hagen. Den har en markdekkende vekstmåte og fyller bed, steinbed og andre egnede områder med et grønt teppe av små spisse blader kronet med små, søte blomster i hvitt eller rosa. Disse vakre blomstene blomstrer i tillegg over lang tid, fra juni til september, så med såpeurt er du garantert et langvarig grønt innslag med omfattende blomstring. Historisk sett har den vært en svært vanlig plante i norske hager, og på grunn av sin herdighet finner man den langt nord i landet. I dag har ikke såpeurt like mange bruksområder, og den dyrkes først og fremst som en vakker og robust prydplante.

Noen fakta

  • Har historisk sett blitt brukt som såpe og vaskemiddel.
  • Sies også å ha legende egenskaper ved f.eks. gikt og gulsot. 
  • Kan bli opptil 80 cm høy.
  • Vokser vilt på mange steder, f.eks. rundt ødegårder, i enger og i veikanten. 
  • Egnet for herdighetssoner opptil H8.

Les mer

Stauder – slik lykkes du >>

Du er her:

Temaer:

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen