Seder – planting og stell

Seder er nåletrær som har sin opprinnelse fra rundt Middelhavet og det vestlige Himalaya. Mange sederarter er i dag populære også her i det nordlige Europa – ikke minst som et alternativt juletre eller en innredningsdetalj.

Seder – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Cedrus
Familie: Furufamilien (Pinaceae)

Seder – Middelhavsplanter som passer også i Norge

Cedrus libani (atlasseder) og Cedrus deodara (himalayaseder) er to svært populære sederplanter som spesielt til jul har blitt et moderne alternativ til en klassisk julegran. Enten innendørs eller i en potte ved inngangsparti, på terrassen eller balkongen.

Atlasseder – libanesisk seder

Spesialt blå atlasseder er en meget verdsatt plante for sine karakteristiske stålblå barnåler. Nålene vokser langs vakkert hengende greiner, og i en hage gjør atlassederens langsomme vekst at du ikke blir tvunget til å sette av masse tid til beskjæring hvert år.

Atlassederen har sin opprinnelse fra Nord-Afrika, men anses å være en underart av den libanesiske sederen. I vill tilstand blir disse trærne drøye 30 meter høye, men som plante hjemme er den naturligvis ofte betydelig mindre.

Himalayaseder

Som navnet tilsier, kommer Himalayasederen fra den enorme fjellkjeden mellom India, Pakistan, Nepal og Kina. På tross av opprinnelsesstedet er den i dag også populær her i de nordiske landene. Det latinske navnet «deodara» kommer fra sanskrit og betyr omtrent «gudenes tre».

Denne sederen er veldig populær i både større parker og vanlige hager, takket være sitt unike, lange og smale utseende, med spektakulære, hengende greiner.

Planting og stell av seder

En seder i potte er lett å få til, og ofte behøver du simpelthen bare å kjøpe en seder i plantepotte og sette ned denne i en passende utepotte. Den liker ikke å omplantes, så unngå dette om det ikke er absolutt nødvendig.

Pleieråd:

  • Vil ha mye sollys, så plasser med fordel planten nær vindu innendørs eller i solrike forhold utendørs.
  • Jorden bør holdes fuktig, vann før sederen tørker helt ut.
  • På samme måte som med alle andre planter bør du likevel være forsiktig med å overvanne. Blir nålene gule, er dette et tegn på at du vanner for mye.
  • Har du sederen i krukke utendørs, bør den hvis det er mulig stå frostfritt, men den kan tåle temperaturer ned til -25 grader.

Som juletre

For den som vil ha noe annet enn den tradisjonelle julegranen, kan en blå atlasseder være et perfekt valg. Med en vakker krukke og kanskje litt julepynt, får du en julefølelse utenom det vanlige, samtidig som du beholder tradisjonen med nåletre til jul. Så ja – en seder som julete er virkelig et godt valg for deg som er på jakt etter noe annet enn den trauste, gamle granen!

Seder på frimark

Du kan også plante seder direkte i jorden i hagen, men ettersom den ikke kommer fra nordlige breddegrader, bør den da vinterdekkes hver vinter (med for eksempel sekkestrie). Siden greinene er spede, er det også viktig at sedertreet ikke dekkes av snø, da dette kan gjøre at greinene knekker.

Et sedertre vil ha mye sollys, så sørvendte forhold er best. Sederen skal heller ikke tørke ut, så sørg for at jorden alltid er litt fuktig. Når den er blitt noen år gammel blir den imidlertid mer hardfør mot tørrere perioder.

Tips: Ikke plant den for nær andre planter, ikke minst fordi dens særegne utseende gjør at den fortjener sin egen hedersplass som et blikkfang i hagen din.

Les mer

Vintertildekking av planter >>
Julestemning både inne og ute >>

Du er her:

Temaer:

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen