Sedum og sedummatter – planting og stell

Sedum (bergknapp) blir stadig mer populært, og det med god grunn. Disse flerårige sukkulente plantene byr på vakkert fargespill gjennom årstidene og er geniale på steder hvor det er vanskelig å få noe til å gro.

Sedum og sedummatter – planting og stell

Felles for plantene i bergknappfamilien er at de er hardføre. Sedum lagrer vann i de tykke bladene sine og trives godt i skrinne og tørre områder med dårlig jordsmonn. De klarer seg også stort sett selv, og du kan til og med dekke større områder med matter av sedum, nesten som ferdigplen. Kan det bli enklere?

Fordeler med sedum

 • Hardføre
  At sedum trives der man ikke skulle tro at noe kan gro er for mange den aller viktigste fordelen.
 • Lettstelte
  Plantene er veldig lite kravstore, de klarer seg fint uten særlig mye stell. Litt vann i etableringsfasen, og gjødsel en gang eller to i året, er det som skal til.
 • Vakre og fargerike
  Sedum gir et vakkert fargespill som endrer seg med årstidene, for eksempel blomster i gult og rosa ved sommerstid og fine farger om høsten.
 • Bra for pollinatorene
  Sedum bidrar til å opprettholde bestanden av pollinerende insekter, derfor er det spesielt bra at det popper opp mange sedumtak på nye bygg i byene våre.

Hvor kan du bruke sedum og sedummatter?

Sedum vokser over hele landet, fra 0 til cirka 1200 meter over havet. Plantene kan derfor være et godt tips både for hagen hjemme, hytta ved sjøen og på fjellet. Plantene tåler imidlertid ikke å bli stående i vann, så pass på at det er skrinne forhold. En del lys vil de også ha, i fullstendig skygge vil de trives mindre bra.

Sedum og sedummatter på Plantasjen

Du kan kjøpe sedum som enkeltplanter og i flerpakninger i våre butikker, inkludert nettbutikken.

Sedummattene 'Green roof' kan du kjøpe i disse butikkene i 2023: Arendal, BærumForus, HaugesundMoumSkedsmo, Tiller, Tromsø og Åsane.

Se vårt utvalg av sedum (bergknapp)


Enkeltplanter av sedum trives i bergsprekker, i og på murer og i anlagte steinbed. 

Matter av sedum var i starten hovedsakelig et alternativ til tradisjonelle torvtak. I dag brukes sedummattene på en lang rekke grønne tak i byene våre. Fordelen, sammenliknet med torvtak, er blant annet at sedum krever mindre vann. Siden sedum vokser i fint lite jord, blir det også mindre ugress. Mange synes dessuten at sedum er finere rent estetisk. Større tak legges som regel av profesjonelle, mindre tak kan du faktisk legge selv.

Men sedummatter er ikke bare for tak. Flere og flere legger sedummatter i skråninger, grunne bed og på murer. Sedum kan gjøre selv de mest ulente naturtomtene til fargerike grønne oaser.

Å legge sedummatter i stedet for gressplen kan være fristende om du er allergisk mot gress eller bare vil slippe å bruke gressklipperen. Sedum er imidlertid ikke skapt for å bli tråkket på, så sørg for å legge sedum på områder som ikke brukes aktivt – eller lag gangveier av grus, heller, stein eller platting som man kan gå på.

Hvordan plante sedum?

Det viktigste er å sørge for at jorden er godt drenert og næringsfattig – gjerne jord med mye sand i. Ikke plant sedum på steder hvor plantene blir stående i vann!

Er det for god jord der du skal plante, kan du dekke jorden med fiberduk og legge mindre næringsrik jord halvbladet med sand oppå. Grav en grop som er akkurat stor nok til at røttene på planten får plass. Vann både planten og gropen før du planter. Trykk planten ned og dekk pottejorden med litt jord. Husk å vanne om det blir tørke de første ukene.

Hvordan legge sedummatter?

Vi har en egen guide for å legge sedummatter på mindre tak, for eksempel en bod eller liten garasje. Vil du legge sedummatter i en skråning, et bed eller i hagen generelt, kan du følge disse stegene: 

 1. Jevn ut underlaget, og fjern så mye ugress som umulig.
 2. Legg på en fiberduk, for eksempel en barkduk.
 3. Fyll på med et lag sand/subbus, cirka 3 til 4 cm.
 4. Legg sedummattene tett i tett, men ikke overlappende. Du kan kutte dem med vanlig tapetkniv, slik at de passer perfekt inn.
 5. I etableringsfasen bør du passe på å vanne om det blir tørke og fjerne eventuelt ugress som dukker opp. 

Er det bratt der du legger mattene, kan du feste mattene med noen pinner eller liknende som du stikker igjennom mattene og ned i bakken. Disse kan fjernes etter noen uker.

Stelletips for sedum

Lite stell og vedlikehold er en av fordelene med sedum, men noen ting kan det være lurt å passe på.

 • Vann
  Etter at plantene har etablert seg, tåler de selv lange perioder med tørke uten at du må finne fram vannkannen eller hageslangen. Blir det tørt over lang tid, vil de gå i en slags dvale hvor de kanskje skifter farge på bladverket – fra grønt til rødt. Vil du unngå dette, kan du vanne litt om tørken griper skikkelig tak en sommer.
 • Gjødsel
  Litt gjødsel en eller to ganger i året kan bidra til at plantene blir frodigere og sterkere.
 • Ugress
  Det er ikke mye ugress som trives i så skrinne forhold som sedum gjerne vil ha, så det som eventuelt dukker opp tørker gjerne ut av seg selv. Å fjerne ugress et par ganger i året et tilstrekkelig. 

Husk også at sedum ikke er som en gressplen – plantene tåler dårlig å bli tråkket mye på. Må du tråkke i bedet for å luke eller gjødsle, så trå forsiktig. Og ikke gå på sedumen på vinterstid, da tåler plantene det ekstra dårlig.

Få flere sedumplanter ved stiklinger og deling

Det er veldig enkelt å ta stiklinger av sedum. Klipp av en gren på våren, og sett den i bakken på et litt skyggefullt sted. Du kan også dele sedumtuene, slik at det blir flere planter. Tuene vokser seg som regel raskt store.

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen