Sitronmelisse – slik dyrker du din egen

Sitronmelisse er en lettdyrket og aromatisk krydderurt og et populært innslag i norske krukker og bed. De lysende grønne bladene dufter friskt av sitron, og i tillegg til å gjøre urten flott å se på, har de også mange bruksområder.

Sitronmelisse – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Melissa officinalis
Familie: leppeblomstfamilien (Lamiaceae)

Dyrking av sitronmelisse fra frø eller plante

Det går fint å så sitronmelisse selv, men det går like bra å plante en liten plante. Sitronmelisse har dessuten en tendens til å spre seg kraftig ved utløpere hvis den plantes for å være flerårig. For å unngå at den sprer seg, kan du med fordel plante sitronmelissen i en krukke uten bunn i blomsterbedet.

Råd om stell av sitronmelisse

Sitronmelisse vil i likhet med mange andre planter helst ha næringsrik jord. Skal du oppnå best mulig resultater, bør jorden være moldrik og godt drenert. Vanlig plantejord fungerer bra, men gjødsle den litt i vekstsesongen. 

Innhøsting av sitronmelisse

En fullvoksen sitronmelisse er rundt 40–50 centimeter høy. Det blir den hvis den får passelig med vann og står i halvsol til sol. Høst bladene i flere omganger hvis du vil beholde planten lengst mulig.

Anvendelsesområder for sitronmelisse: smak, luft og avslapping

Det er ikke vanskelig å forstå at mange vil dyrke sin egen sitronmelisse. For det første er det enkelt enten du sår selv eller du kjøper små planter og dyrker dem videre. For det andre er det en krydderurt som fortjener en fremtredende rolle på kjøkkenet, der den kan brukes på flere måter og gir deilig smak og lukt. For det tredje er det en urt som også blir dyrket for sin beroligende virkning, både rent psykisk og mot nervøs og urolig mage.

Det er med andre ord ingen grunn til å utelate sitronmelisse fra krydderhagen! Knip av et blad og spis det som det er, eller høst større mengder og bruk dem i suppe, som te eller i desserter.

Utseende

Sitronmelisse er enkel og morsom å dyrke. I Norge kjenner vi den først og fremst som en ettårig plante, men hvis forholdene ligger til rette for det, er den faktisk flerårig.

Sitronmelissen har lysegrønne blader med en egglignende fasong og sagtannede kanter, som kan minne mye om nesleblader. Bladene er dessuten hårete, og det er her den kraftige sitronduften kommer fra.

Sitronmelissen blomstrer om sommeren, og de små hvite blomstene er populære blant biene. Blomstene er ganske uanselige og sitter i klaser i bladfestene.

Noen fakta

  • Sitronmelissen kommer opprinnelig fra Østen og Sør-Europa.
  • Har vært dyrket i middelhavsområdet i over 2000 år.
  • Har vært brukt som medisinplante, først og fremst mot uro og depresjon.
  • Kalles også hjertensfryd, moderurt og melisse.
  • Utmerket som smakstilsetning i forskjellige retter, både i mat og i drikke, samt som olje.
  • Blomstrer fra juli til september.
  • Kom til Skandinavia på 1300-tallet.

Les mer

Se våre råd for å lykkes med dyrking i plantekasse >>
Flere tips for å lykkes med krydderurter >>
Herlig med krydder på kjøkkenet >>

Du er her:


Sitronmelisse

Ø12 cm, Grønn

5990
3 for 149,-
Les mer
Sitronmelisse
Salg 50%

Sitronmelisse

Flerfarget

2995 5990
Les mer
Rødbete økologisk
Salg 50%

Rødbete økologisk

2495 4990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen