Skadedyr på inneplanter – slik blir du kvitt dem

Stygge blad og visne planter. Potteplanter er dessverre ikke skånet fra skadedyr. Men det er mulig å bli kvitt dem – her får du de enkle triksene.

Skadedyr på inneplanter – slik blir du kvitt dem

Lus, edderkoppmidd og trips er noen av de vanligste skadedyrene på inneplanter. De forårsaker at planten mister formen og iblant baner de også vei for soppangrep.

Oppdag skadedyrene tidlig

Men hvor kommer egentlig disse små skadedyrene fra? Det vanligste er at de blir med hjem via en ny plante eller følger med utenfra fra drivhuset på høsten når plantene tas inn for vinteren. Uansett hvordan de kommer seg inn er det viktig å oppdage angrepene på et tidlig stadium, da har du best sjanse for å bli kvitt dem. Sjekk derfor plantene dine regelmessig.

Lus

Lus er blant de vanligste skadedyrene. De suger til seg plantesaft og gjør dem svakere, og mange arter legger igjen honningdugg etter seg, som soppsporer kan feste seg i.

Blant bladlusen er ferskendbladlus en av de vanligere artene. Når de bytter skinn, slipper de sin hvite hud på bladene og blir dermed enkle å oppdage. Bladlus pleier generelt å være enkle å få bukt med – de kveles av såpevann og er lette å klemme i hjel.

Skjoldlus

Litt mer vrien å bekjempe er bladlusens slektninger i familien skjoldlus. De har nemlig et hardt skjold. Eksempler på skjoldlus er gul palmeskjoldlus, oransjefarget sekkskjoldlus, drivhusskjoldlus og ullus, som ikke har skjold, men som ser ut som små bomullstuster.

Hvite flyvere – mellus 

«De hvite flyverne» er også en type lus. Navnet høres nesten litt romantisk ut, men dette er langt fra hvite nattsommerfugler i skumringen. Den sorten vi oftest støter på er drivhusmellusen. En måte å oppdage den på er å riste på planten – er den angrepet vil de hvite flyverne fly opp fra toppene. Favoritter er agurk, tomat, pelargonia og fuksia, men også andre planter kan rammes av mellusen.

Hærmygg – sørgemygg

De er til forveksling lik bananfluer, men trives bedre i potteplantene enn i matsøpla. Hærmygg formerer seg i en enorm fart, og kan bli svært irriterende å ha i hus. Store planter klarer seg som regel, men spirer, stiklinger og små ferske planter kan få trøbbel om du ikke setter inn tiltak. Les vår guide om hvordan du blir kvitt hærmyggen.

Trips

Trips er lange, smale insekter med vinger. Hunnen legger eggene sine i bladene og når eggene klekkes dannes det lyse nymfer som etter hvert blir til trips. Lys grå, sølvaktige flekker eller striper på bladene og svarte prikker av avføring er sikre tegn. Tykkere blad kan få et belegg. Til slutt faller bladene av. Også frukt som for eksempel chili kan bli misdannet.

Trips er vanlig på blant annet stuevin, palme, monstera, draketre, citrus, hibiskus, aralia, aster, krysantemum, verbena, alpefiol, amaryllis, agurk, palettblad og orkideer. Trips liker tørr, varm luft og flyr gjerne mellom planter. Derfor er det forebyggende å spraye plantene med vann innimellom.

Edderkoppmidd

Veksthusspinnmidd eller edderkoppmidd er et slags spindeldyr som lever på baksiden av bladene der de suger plantesaft. De utsugede cellene blir til gule prikker på bladenes overside, og til slutt gulner bladene helt og visner.

Edderkoppmidd danner tråder i en vev, og sprer seg via veven. De trives i varme og tørre miljøer, så forebygg gjennom å regelmessig spraye plantene med vann.

Slik bekjemper du lus, trips og midd på dine inneplanter

  1. Isoler planten og rengjør der planten har stått for å unngå spredning til andre planter.  
  2. Klem i hjel alle synlige skadedyr, spesielt i sammenrullete blader og se ekstra nøye under blad og i knopper. Du kan også bruke en klesrulle.  
  3. Skyll bort lusen med vann. Plukk bort hardt angrepne deler, f. eks toppskudd.   
  4. Spray hele planten nøye med såpevann hver femte dag til skadedyrene er helt borte. Behandlingen må gjentas ettersom det klekkes nye egg i intervaller. Vær nøye med å komme til overalt. Såpen kveler lusen som puster gjennom huden.

Såpevann 

  • 0,5 dl grønnsåpe 
  • 1 l vann 
  • Eventuelt en spiseskje rødsprit, ved vanskelige angrep av for eksempel skjoldlus – dette tørker ut lusen og kan gi brannskader på enkelte planter. Anvend kun i skygge og utfør gjerne en test først, ettersom ikke alle planter tåler dette.

Litt røffere såpevann

Til ullus og skjoldlus som er vanskelig å bekjempe, på for eksempel oliventre, kan du lage en sterkere løsning – denne pensles direkte på lusen.

  • 2 deler vann 
  • 2 deler såpe 
  • 3 deler rødsprit 

Oljevann

Oljevann fungerer spesielt godt på ullus, og det kan også sprayes over jorden og røttene for å gjøre de uapetittelige. Anvend hver tiende dag. En egen variant kan lages slik:

  • 1 ts matolje eller Neem-olje (et naturlig plantemiddel) 
  • 1 liter lunkent vann 
  • 1 ss grønnsåpe 

Limfeller

Limfeller kan også ta en del skadedyr, de kan også anvendes for å oppdage angrep tidlig. Den gule fargen lokker til seg trips, lus, sørgemygg og liknende. 

Biologisk bekjempning

Hvis været tillater det, kan det være lurt å sette planten ut etter behandling slik at rovinsekter får fritt spillerom. Man kan også anvende nyttedyr av ulike slag, som for eksempel nebbteger, marihøner, mesostigmata og parasittvepser, så kalt biologisk bekjemping. Det finnes nesten alltid et rovinsekt som passer, for eksempel nebbtegeren Orius, som fungerer bra mot både trips og lus.

Og husk – små dyr inngår som en naturlig del i dyrkingskretsløpet, det er kun når de tar overhånd at vi trenger å gripe inn.  


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og råd

Enkle tips for stell av grønne inneplanter >>


Temaer:

Provanto Spray

1 L

249,-
Les mer

Provanto Insect pins

20 pk

199,-
Les mer

Solabiol insektspray

750 ml

229,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen