Skap vintermagi i hagen med planter som tåler frost

Når sommerens blomster har visnet og kulden kommer kan du fortsatt nyte planter som tåler en frostnatt eller to. De glitrer vakkert av iskrystaller og gir hagen en magisk følelse. Plant dem gjerne sammen med vintergrønne juveler som du kan sette lys på i juletiden, eller i en vakker potte ved inngangspartiet.

Skap vintermagi i hagen med planter som tåler frost

Se for deg en plante som beholder form og farge også når den er dekket med et tynt lag med is – det er noe delikat og vakkert over det. Planter som tåler et par minusgrader forlenger sesongen i hagen og mange av dem kan dessuten beholde grønnfargen året rundt.

Det er spennende å se en grønn kvist stikke fram i snøen og det blir som en påminnelse om at våren snart er tilbake. I tillegg er blomstrende, frostsikre planter til glede for mange insekter som går i vinterdvale sent på høsten – de tar gjerne mer enn gjerne imot den siste porsjonen med nektar og pollen før sin lange vinterdvale.

Den elskede julerosen

Julerosen er kanskje den mest fortryllende vinterplanten. Det finnes 21 arter og de blomstrer – avhengig av sort – både vinter og vår. Ifølge en gammel saga sies det at julerosen «Helleborus Niger» ble skapt i snøen, da en ung jente innså at hun ikke hadde en gave til det nyfødte Jesusbarnet. Der hennes tårer falt skal nettopp julerosen ha begynt å vokse. Om det ligger en sannhet i dette er uklart, men det vi vet er at det finnes flest arter av julerosen på Balkanhalvøya.

Julerosens farger strekker seg fra den hviteste hvit til mørkeste lillarød – nærmest svart – og den er fin å samplante med for eksempel pyntekål i grønt, hvitt og dyp rosa, gjerne i potter. Få planter er vakrere enn kålen når den kledd i frost.

Grønne og sølvfargede planter

Om du søker etter frostsikre grønne eller sølvfargede planter finnes det mange gode alternativer, og eføy er en av dem. Den holder seg grønn året rundt og dens sirlige kvister kan fungere både som bunndekker og klatreplante. En enkel eføykvist i en vase ser sofistikert ut, og kan holde seg fin hvis den bare får nytt vann. Når kvisten får røtter kan den plantes ut.

Også hosta og sølvsvineblom står seg lenge på høsten. Hosta er utmerket som skyggeplante og bladene finnes i en mengde farger. De blomstrer på sommeren og biene er glade i dem. Sølvsvineblom er en flerårig middelhavsplante som kan overvintre i milde områder – den er lite krevende, trives i alle værretninger og er fin både i potte og som kantplante i bedet.

Sølvtråd er et annet alternativ. Den er formet som en ball og som får helt runde, gule blomster på sommeren.

Trofaste og robuste barplanter

For deg som vil jobbe med litt større penselstrøk i hagen er de vintergrønne barplantene noe å se nærmere på. Kineeiner stricta og edelsypress Ellwoodii passer fint inn i de fleste hager. Sukkertoppgranen er en annen favoritt. Den utvikler med tiden en kompakt innsynsskjerming, og til jul kan du sette julebelysning og fine dekorasjoner i den – den kommer til å få snøen til å glitre og se innbydende ut gjennom årets mørkeste tid.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se flere tips og rådEuropabuksbom, kule

Høyde 30 cm, Grønn

369,-
Les mer

Eføy

Høyde 60 cm, Grønn

399,-
Les mer

Eføy

Høyde 14 cm, Grønn

229,-
Les mer

Koreaedelgran 'Silberlocke'

Ø23 cm, Sølv

699,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen