Slik forbereder du hagen til ferien

Endelig tid for ferie? Men ingen som kan passe på hagen? Heldigvis kan mange av plantene klare seg på egenhånd, med litt smarte forberedelser. Her er triksene du trenger.

Slik forbereder du hagen til ferien

Det mest avgjørende for hvorvidt plantene kan overleve ferien eller ikke er tilgangen til vann. Dette kan løses på flere måter, delvis ved å redusere plantenes behov for vann og delvis ved hjelp av smarte vanningssystemer. I tillegg får du her flere andre tips du kan ta i bruk, hvis du vil komme hjem til en hage i full blomst etter ferien.

Slik reduserer du plantenes behov for vann

Bruk tipsene under for å bidra til at plantene tåler å få mindre vann i perioden du er borte.

Dekk til bar jord

Gi hagen en skikkelig gjennomvanning før du reiser på ferie, og dekk deretter den bare jorden med dekkmateriale som gress eller bark – da fordamper ikke vannet like lett.

Sett potter i skyggen

Plasser utepottene inntil en husvegg i skyggen, og vann godt før du drar. Langs husveggen får plantene også beskyttelse mot for mye nedbør, om det er den typen vær som kommer.

Inneplanter kan også flyttes ut ved behov, de bør i alle fall ikke stå inne i varme vinduer. Hvis du vil holde inneplantene inne, bør du flytte dem et stykke inn i rommet, men likevel slik at de får dagslys. Legg gjerne en plastpose med hull over for å bevare fuktigheten bedre.

Plant om 

Noen planter kan ha godt av å plantes om i større potter. Mer jord bidrar til at fuktigheten bevares bedre.

Les også:
Omplanting – slik lykkes du

Beskjær

Urter, roser og tidlige stauder kan beskjæres rett før du reiser på ferie, slik at de krever mindre vann og kan komme tilbake i all sin prakt til du kommer hjem igjen.

Vann smart i ferien 

Vann plantene grundig og på dypet før du drar. Planter i potte som trenger mye vann kan gjerne dyppes helt til det slutter å boble, da får de et skikkelig påfyll rett før du reiser. Potter kan også settes på fat som er fylt med vann.  

Legg ut et ferdig vanningssystem, for eksempel et solcellestyrt system som vanner når det er sol – eller lag dine egne vanningsanlegg. En enkel variant er å sette potter på en fuktig Wettex-klut eller en vanningsmatte. En annen er å kutte bunnen av en plastflaske, trykke tuten ned i jorden og fylle på med vann – planten vil da ta til seg akkurat så mye vann den trenger. Til potter er det også mulig å bruke såkalte vanningstråder, eller en hjemmelaget variant av garn, der den ene enden legges i et kar med vann og den andre i potten.  

Andre smarte ferieforberedelser

I tillegg til å redusere behovet for vann og sørge for smarte vanningsløsninger i ditt fravær, kan du også se om noen av følgende tips passer for deg og din hage:

Innhøstingen

Det kan være litt surt å reise hvis innhøstingen du har ventet på plutselig er rett rundt hjørnet når du skal dra, men i mange tilfeller er det fullt mulig å høste halvmodne frukter, som grønne tomater. Fruktene kan da modnes innendørs.

Gresset

Mange klipper gresset kort før de drar, men det øker faren for at plenen tørker ut om det blir varmt vær og lite nedbør. Klipp den heller når du kommer hjem igjen. Blir den gul likevel, vil den komme seg raskt når det regner.

Drivhus og dyrkningstunneler

Installer gjerne en type automatisk vanning, lag dine egne vanningssystemer eller ta plantene med ut slik at de får tilgang til regnvann.

Potter

Plastpotter holder ofte best på fuktigheten, men husk at det skal være dreningshull i bunnen slik at plantene ikke drukner når det kommer mye regn. Det er også mulig å kjøpe selvvanningspotter og -balkongkasser.

Snegler

Har du problemer med snegler? Da kan det være lurt å prøve å bekjempe dem før du drar. Se våre gode råd om hvordan du blir kvitt brunsnegler.

Spør en nabo

Har du hyggelig naboer som er hjemme, kan du selvfølgelig også be dem om hjelp – om ikke annet for å sjekke at vanningssystemene dine ikke slutter å fungere. De fleste blir glade for å kunne hjelpe til, så ikke vær redd for å spørre.

Riktig god ferie!


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Ferievanner

5 pk, Grønn

7490
Les mer

Vanningsmatte

Grønn

109,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen