Slik fungerer luftrensende planter

Slik fungerer luftrensende planter

Det er flere grunner til å innrede med planter enn at det er fint og skaper en lun stemning i hjemmet. Lær deg hvordan planter omdanner karbondioksid til oksygen, og hvordan de dessuten kan rense inneluften for kjemikalier. Dropp luftrenseren og innred med luftrensende planter i stedet.

Slik blir luften ren

Grønne planter er en forutsetning for at vi skal kunne leve og puste inn frist luft. Fotosyntesen er navnet på den prosessen som skjer når planter fanger opp og binder energien fra solstrålene for deretter å slippe ut oksygen – den viktigste prosessen for å opprettholde alt liv på jorden. Planter bidrar også til å frigjøre oksygen og rense luften i hjemmene våre, og skaper et bedre inneklima enn hva en mekanisk luftrenser kan gjøre.

Kjemikalier i hjemmene våre

Kjemikalier fra lim, plastposer, papirposer, rengjøringsmidler og maling finnes i så å si alle hjem. De inneholder blant annet disse stoffene:

 • Benzen – et løsningsmiddel som kan finnes i blant annet maling, plast og gummi.
 • Trikloretylen – et karsinogent stoff som kan finnes i lakk, maling, ferniss og trykksverte.
 • Formaldehyd – et allergi- og kreftfremkallende stoff som kan finnes i bekjempnings- og desinfiseringsmidler, men også i sponplater i trematerialer.

I dag er vi mer bevisste på disse stoffene og hvilke helseskadelige effekter de har på kroppen. Samtidig har vi større kunnskap om plantenes evne til å binde kjemikalier. Gjennom fotosyntesen binder planter lys og frigjør oksygen, samtidig som de absorberer giftstoffer i luften og omdanner partiklene til ufarlig luft. Vet du hvilke planter som er de mest effektive luftrenserne?

NASAs favorittplanter til luftrensing

For flere år siden gjennomførte NASA (USAs statlige romfartsorganisasjon) en kjent studie om luftrensing på romstasjoner, og fortsatt refererer mange til denne når det gjelder luftrensende planter. Hvis en plante kan rense luften på en romstasjon, kan den gjøre det i husene og leilighetene våre også. Under er de aller beste luftrenserne, ifølge forskerne på NASA.

Planter som eliminerer formaldehyd i mikrogram i løpet av et døgn:

 • Bambuspalme 76 707 mikrogram
 • Draketre «Janet Craig» 48 880 mikrogram
 • Svigermors tunge 31 294 mikrogram

Planter som eliminerer % av benzen i løpet av et døgn:

 • Eføy 89,8 %
 • Fredslilje 79,5 %
 • Draketre kantdracaena 79,0 %

Planter som eliminerer % av trikloretylen i løpet av et døgn:

 • Fredslilje 23,0 %
 • Duftdrakena ‘Warneckii’ 20,2 %
 • Bånddracaena 17,5 %

Det er utrolig hvor stor luftrensende evne enkelte planter har. Potteplantene du bør satse på, er altså eføy, fredslilje, kantdracaena, svigermors tunge og mange flere favoritter. Du kan lese NASAs Clean Air Study i sin helhet her, i tillegg til andre tips til inneplanter.

La plantene få vokse seg til – og luft ofte

Når du innreder hjemmet med luftrensende planter, er det nyttig å vite at en plante du hatt en stund, er mer effektiv enn en ny. Det skyldes at når samme plante og jord blir utsatt for samme luft og kjemikalier, øker evnen til å rense luften.

Tips: Ikke glem å lufte ut hjemme for å slippe inn naturlige mikroorganismer. Det reduserer risikoen for allergiske symptomer og andre helseproblemer.

Les mer

Luftrensende grønne inneplanter >>
Planter som renser og rengjør luften >>

 

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc