Slik lykkes du med dine spiselige vekster

Slik lykkes du med dine spiselige vekster

Vil du spise egendyrkede grønnsaker i sommer? Interessen rundt fordyrkede, spiselige planter er stor. Prinsippet kalles på engelsk for «semi-ready edible plants». Sukkererter, pak choi, brokkoli, hodekål og fennikel er bare noen av de vekstene du kan dyrke i hage, pallekarm eller krukke. Lær deg hvordan du lykkes med spiselige vekster, og forbered deg på sommerens dyrking – mer kortreist kan det ikke bli.

Småplanter med spiselige vekster

Spiselige vekster som småplanter gjør hagearbeidet enkelt for deg. De dyrkes innendørs om våren og tidlig på sommeren, og plasseres deretter utendørs. Høst egne grønnsaker fra hagen, pallekarmen eller fra den store krukken på balkongen – og spis.

Det er få ting som slår det du har dyrket selv smaksmessig, selv om du jukser litt og hopper over både såing av frø og dyrking med allerede dyrkede småplanter.

Forbered sommerens grønnsakshøsting

Vil du spise fennikel, brokkoli, gresskar eller kål i sommer, bør du begynne å forberede med dyrkede planter i løpet av våren. Om du hopper over stadiet med å så frø, sparer du tid og det blir enklere for deg å lykkes. Når tiden er inne for å plante veksten utendørs, gjelder det å velge riktig sted og god jord, slik at de spiselige plantene fortsetter veksten.

  • Fennikel – vil plasseres på et solfylt, varmt sted i veldrenert og gjørmete jord, gjerne blandet med sand.
     
  • Pak choi – trives på solfylte steder i næringsrik, veldrenert og leirete jord.
     
  • Bladbete tåler både sol og halvskygge, men vil ha gjørmete og næringsrik jord. Kan stå over vinteren med vinterdekke.
     
  • Brokkoli – trenger næringsrik, leirete jord og trives i sol med regelmessig vanning.
     
  • Purreløk – vil ha sol og trives i dyp, næringsrik og fuktig jord med kalk.
     
  • Grønnkål – lettstelt favoritt med lang innhøstingsperiode. Trives i sol, og gjerne i næringsrik og veldrenert jord.

Tips: Gjør plantene klare for tilværelsen utendørs ved å bære dem ut og la dem bli vannet i utendørsklima i en ukes tid. La dem stå ute litt lenger tid hver dag og plasser dem utendørs når de er klare. Bruk en fiberduk som beskyttelse den første tiden om du ikke rekker å forberede plantene på utendørstilværelsen. En fiberduk beskytter dessuten småplanter fra skadedyr gjennom hele vekstsesongen.

Flere spiselige vekster som kan dyrkes hjemme

I tillegg til de allerede nevnte grønnsakene som kan plantes, høstes og spises, finnes det mange flere alternativer. Du kan for eksempel plante mais, salat, sukkererter eller søtpotet ute, så vel som gresskar og agurk.

Enkel innhøsting med fordyrkede planter:

  • Kjøp de fordyrkede plantene du vil høste og spise.
     
  • Start dyrkingen innendørs og venn deretter plantene gradvis til utendørsklimaet i en uke.
     
  • Plant deretter ut småplantene i større krukker, pallekarmer og ellers i hagen.
     
  • Start innhøstingen etter noen uker og nyt egne grønnsaker.

Les alltid produktbeskrivelsen når du kjøper spiselige vekster. Da finner du riktig plassering, jord og andre preferanser – og lykkes dermed enklere med plantene dine.

Les mer

Jordskole – best mulig jord til plantene dine >>
Dyrke i plantekasse >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc