Gi den nye planten de beste forutsetningene for å vokse seg sterk og sunn. Det gjelder å gi den kjærlighet, men ikke så mye at du kveler den. Her får du noen enkle tips.

Slik lykkes du med en ny plante

Har du kjøpt en ny plante? Herlig. Med noen enkle tips kan du få planten til å trives hjemme hos dag fra første stund.

 • Ikke vann for mye
  Løft opp potten og kjenn hvor tung den er. Er den tung, kan den nederste delen av jorden være full av vann (selv om den øvre delen av jorden kjennes tørr). Når jorden har tørket, veier potteplanten mindre.
   
 • Plantens preferanser
  Undersøk hvor mye eller lite vann den nye planten trenger. Sørg for at den får tørket ut mellom hver vanning hvis den trives med det.
   
 • Plantens opprinnelige miljø
  Har du skaffet deg en plante som opprinnelig kommer fra regnskog, ørken eller fjellområder? En jungelplante vil ha det fuktigere enn en plante som kommer fra tørre, karrige fjellsider. Plasser plantene slik at de får det lyset de trenger og den fuktigheten de krever. Spray og dusj planter som er glad i fukt.
   
 • Pottetype
  Potter i keramikk tar til seg vann, i motsetning til potter i plast. Hvis planten helst bør tørke ut mellom vanningene, er det en fordel å bruke en terrakottapotte. Foretrekker den heller fuktig jord, er det best med en innepotte i plast. Vil du unngå at keramikkpotten trekker til seg for mye vann, kan du legge den i bløt før du tar den i bruk.

Tilfør ekstra fukt

Har du veldig tørr inneluft, for eksempel om vinteren? Da gjør du lurt i å plassere en skål med vann ved siden av en varmekilde for å tilføre fukt til plantene.

Se etter skadedyr

Første steg for å lykkes, er å se over planten allerede i butikken og sjekke om den har eventuelle skadedyr. Det finnes flere typer skadedyr som er vanlige å finne på planter. Det er alt fra veksthusspinnmidd, bladlus, skjoldlus, plantelus, trips, mellus og sørgemygg.

 • Se alltid på undersiden av bladene når du kjøper en ny plante eller skaffer deg stiklinger. Det er der skadedyrene pleier å slå seg ned.
 • Plasser den nye planten et stykke unna de andre plantene, for å unngå eventuell smitte. Det gjør det enklere for deg å håndtere eventuelle skadedyr.
 • En sterk og sunn plante er bedre rustet til å stå imot angrep, så sørg for å stelle planten i henhold til trivselstipsene over.

Tips: Såpevann kan brukes mot de fleste skadedyr og er dessuten noe som de fleste har hjemme. Se oppskrift på såpevann – og les flere tips om skadedyr.

Flere tips og rådGjødselpinner

30 pk

5990
2 for 99,90,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen