Slik lykkes du med juletreet – trinn for trinn

Slik lykkes du med juletreet – trinn for trinn

Juletreet er som kronen på verket når julen står for døren. Mange familier følger et spesielt ritual med å velge, frakte hjem, pynte og danse rundt dette tradisjonelle julesymbolet. Vi lister her opp våre mest vanlige sorter og hjelper deg med å velge riktig når du skal kjøpe juletre.

En av våre mest vanlige sorter er det klassiske juletreet (Picea abies) som har en frisk grønn farge, deilig duft og en skjør voksemåte. En annen populær sort er vår Nordmannsgran (Abies nordmanniana) med tettere, sølvgrønne nåler og stive grener.

Alle juletrærne er enkle å ta vare på. Man kan faktisk tenke på juletreet som en snittblomst og gi den omtrent samme type stell. Vann godt, fremfor alt de første dagene, for å minimere risikoen for at juletreet begynner å slippe nåler. Tilsett gjerne snittblomsternæring i vannet for et vellykket resultat.

Når du har valgt ditt favorittjuletre, er neste trinn å frakte det hjem. Om du skal legge det på biltaket og kjøre en lengre strekning, kan det være smart å få juletreet pakket inn i plast eller et nett for å beskytte det mot den sterke vinden.

Om du har vanskeligheter med å frakte treet hjem, kan du få låne en henger av oss – gratis. Siden dette er et populært tilbud, kan det være en god idé å først ringe til nærmeste butikk for å reservere den.

Guide: Å huske på når du kommer hjem med juletreet – trinn for trinn:

• Ta av nettet slik at grenene har mulighet til å rette seg ut.
• Still gjerne treet på et lager, i en garasje eller inntil husveggen på balkongen eller altanen – før du tar granen inn i husvarmen. Den beste tiden å ta inn granen på, er når været er mildt slik at ikke temperaturforskjellen blir altfor stor.
• Lag et nytt snitt med en øks eller sag, (dette kan du få hjelp til hos oss når du kjøper treet ditt), og sett granen i vann, gjerne allerede utendørs dersom været er mildt.
• Vel inne setter du treet i en stødig juletrefot og sørger for at treets stamme alltid står i vann.
• Nå er det bare å begynne med å pynte og dekorere treet med juletrepynt.• Har du mulighet til å dusje treet med en sprayflaske, hjelper dette mot uttørking ettersom juletreet er følsomt for tørr innendørsluft.
• Vann, vann og vann igjen. Et juletre må ikke tørke ut, men trenger påfyll av vann hver dag for ikke å begynne å slippe nåler. Pass altså på at det aldri tar slutt på vann i juletrefoten.

Juletre i potte – bli inspirert av noe nytt

En nyhet er Nordmannsgran i potte, Abies Nordmanniana, som finnes i mindre størrelser og som er plantet i potte. Granene er svært fyldige og kraftige, og har en klassisk juletreform. Nordmannsgranen slipper mindre nåler enn en vanlig gran, og dufter mere av sitrus enn av gran. Det perfekte alternativet for den som vil bli inspirert av noe nytt eller om man ikke får plass til et tradisjonelt juletre hjemme. Dette blir nærmest som en juleblomst å regne. En god plante å pynte med juletrepynt og å lyssette med mindre juletrelys.

Drømmer du om en jul med ett tre som ikke drysser? 

Stadig flere velger et kunstig juletre til jul, et tre som holder i år etter år. Det trenger ikke vann, drysser ikke og passer godt for allergikere. Hos oss på Plantasjen kan du kjøpe vakre juletre i plast. Vi har blant annet et kunstig juletre som ser ut som et ekte juletre med tette grener, føyelige nåler og en vakker glans i en farge som gjør det utfordrende å skille fra ekte grantrær. I sortimentet vårt finnes også en edelgran som er så lik et naturlig juletre som man kan komme.

3 tips til den som kjøper kunstig juletre:

1. Velg et tre med tette grener og en stødig fot. 
2. Pris og kvalitet henger naturlig sammen. Den som vil ha en god granimitasjon, må regne med å betale mer for dette enn prisen på et enklere tre.
3. Trærne er pakket i deler som er enkle å sette sammen. Grenene brettes ut, og du kan selv justere utseende på juletreet.

Hvilken stil vil du ha i jul?

Før du begynner med alle juleforberedelsene, kan du tenke litt på om årets jul skal ha en viss stil. Våre beste tips for å lykkes med juletreet er å velge stilen før du pynter treet, enten farge- eller stilmessig når det kommer til juletrepynt.

La deg inspireres av noe nytt i en moderen stil som messing og matt hvitt, eller hvorfor ikke lage et tradisjonelt juletre med grått, hvitt, rødt og masse grønt. Vakkert og holdbart og som passer så godt inn i våre nordiske hjem.

Trenger du hjelp til å komme i gang, har vi en startpakke med forskjellig matchende julepynt for treet. Vi har et bredt sortiment av julepynt og dekorasjoner.

Besøk din nærmeste Plantasjen-butikk og la oss hjelpe deg med å lage en riktig god jul!