Slik redder du planter som sliter

Hvordan har plantene dine det egentlig? Det enkleste du kan gjøre for å få svar, er å se på dem. Kanskje de prøver å fortelle deg noe?

Slik redder du planter som sliter

Det er mange ting som kan påvirke plantene våre. For lite og for mye vann, skadedyr og mangel på næring er blant det vanligste. Skadedyr kan ofte ses med det blotte øyet, men noen ganger ser planten trist ut uten noen åpenbar grunn. Så lenge planten ikke har fått en alvorlig sykdom eller besøk av skadedyr som er helt umulige å få bukt med, kan planten som regel reddes. Her er noen vanlige tegn du kan være oppmerksom på om du vil redde planten din.

Tørre blader og brune bladkanter

Som regel er tørre blader og brune bladkanter tegn på at planten har fått for lite vann, at det er for lav luftfuktighet eller at planten står i for sterk sol. Brune kanter kan også skyldes frostskader, som for eksempel kan oppstå om du åpner et vindu nær planten om vinteren. Hvis hele bladet er brunt, kan det derimot være snakk om overvanning. For mye vann gir oksygenmangel, som over tid fører til at planten dør.

Løsning: Les om din plantes behov for vann (se våre planteguider) og vann regelmessig. Hvis planten naturlig trives i høy luftfuktighet, kan det være lurt å spraye planten med vann i ny og ne. Dette gjelder spesielt for tropiske planter og orkideer. Å bruke en luftfukter eller sette planten på et fat med vann og lecakuler kan også hjelpe. Mistenker du i stedet at planten din er overvannet, bør du bytte ut jorden helt, da porene som normalt er fylt med luft kan være fylt med vann i stedet og dermed gi for lite oksygen til planten.

Slappe og hengende planter

Planter som henger med hodet har som regel fått for lite vann, men i visse tilfeller kan grunnen også være at planten står for varmt, for eksempel i en het vinduskarm.

Løsning: Gi planten en skikkelig gjennomvanning. Om varmen er problemet, flytter du planten til en svalere plass.

Lysegrønne blader som faller av

Hvis bladene er for lyse og faller av samtidig som jorden i potten er fuktig, vanner du sannsynligvis for mye. Hvis stilken begynner å råtne og bladene blir brune i tillegg, er det temmelig sikkert overvanning som er problemet. Planter med tynne og spede blader, samt planter som blomstrer, trenger ofte mer vann enn planter med tykke blader.

Løsning: Plant planten om i en potte med dreneringshull i bunnen, og vær mer forsiktig med vanningen. Pass på at røttene aldri blir stående i vann over tid.

Blader som faller av på ellers friske planter

Noen planter, som for eksempel fiken, feller bladene om vinteren når det blir mindre lys. Dette er helt normalt, og ikke et tegn på sykdom. Populære coleus er også blant plantene som naturlig blir litt mindre frodige i det mørke halvåret. Med våren og lyset vil nye blader titte fram.

Løsning: La naturen gå sin gang, eller spe på med plantelys for å holde plantene på sitt friskeste litt lenger.

Gule blader og spinkel vekst

Noen ganger skyldes gule blader at vannet planten får er for «hardt», det vil si rikt på mineraler og med høye nivåer av kalsium og kalk.

Løsning: Prøv å vanne med «mykere» vann i en periode. Å bruke regnvann er supert, eventuelt kan du la vannet fra springen stå i noen dager før du vanner med det. Mange stoffer synker da til bunnen over tid, så bare unngå å bruke vannet som er nederst i kannen.

Blader som krøller seg sammen

Krøllete blader kan være forårsaket av angrep fra skadedyr, men også av at planten har stått i kald trekk.

Løsning: Bekjemp eventuelle skadedyr. Flytt planten til et mindre trekkfullt sted.

Røtter som stikker ut av potten og går i surr

Når det blir mer røtter enn jord i potten og røttene trenger seg ut gjennom bunnen, har planten vokst fra potten den står i. Planten får da for lite næring.

Løsning: Plant om i en ny og større potte, med ny god jord.

Bleke, halvdøde eller innskrumpede blader

Dette, samt inntørkede tilvekstpunker og planter som feller de nedre bladene etter hvert som nye utvikler seg, kan være tegn på at planten lider av mangler på næring eller, motsatt, at den har fått altfor mye av et næringsstoff. Symptomene varierer veldig avhengig av hvilken plante det er og hva den mangler eller har fått for mye av.

Løsning: Det kan være vanskelig å forstå hva planten prøver å fortelle i disse tilfellene. Mange av tegnene minner også om de man kan se når det er noe feil med vanningen, mengden sol og liknende. En enkel løsning, som ofte hjelper, er imidlertid å plante om i ny næringsrik jord og passe på å jevnlig gi planen allsidig næring.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådDin handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen