Slik stammer du opp planter til søte minitrær

Har du begrenset med plass i hagen eller vinduskarmen? Dyrker du på balkong eller i et drivhus? Ja, da er oppstammede planter av ulike slag helt perfekt.

Slik stammer du opp planter til søte minitrær

De siste årene har disse små minitrærne blitt stadig mer populære, og det er lett å forstå hvorfor – ikke bare er de flotte å se på, de er også ganske enkle å lage selv. Her forteller vi deg hvordan.

Rosebusker, dvergsyrin, margeritter, pelargonia, coleus, asalea, hawaiirose, tåre, lavendel, sitrus og mange bærbusker er blant plantene som lett kan bli til små bonsailiknende trær. Å stamme opp planter er forholdsvis lett og resultatet ser ofte overraskende profesjonelt ut. Dessuten blir trærne finere for hver dag som går. Tåre er et eksempel på en plante det er lett å lykkes med, som blir vakrere og vakrere med tiden.

Oppstamming av planter på 1-2-3

 1. Start med å velge ut et kraftig skudd som vokser oppover, og støtt dette opp med en pinne som går hele veien opp gjennom kronen – pinnen kan godt være like lang som du vil at treet skal bli til slutt.
 2. Klipp deretter bort øvrige skudd og blader langs hovedstammen, la kun bladene helt i toppen stå igjen. Nye skudd som dukker opp langs stammen etter hvert, kniper du bare bort. Etter hvert som planten blir eldre, blir stammen kraftigere. 
 3. Når stammen etter en stund har nådd den høyden du vil, kan du toppe planten. På den måten vil kronen bli fyldigere. Bruk en skarp sekatør, så leges snittet raskere. Kronen blir frodigere og tettere om du beskjærer planten regelmessig.

Tips! Om kronen blir for stor eller for glissen over tid, kan du frisere den eller la grenene bli lenger og falle ned mot bakken som en hengepil.

Planter som lett kan stammes opp

 • Gullregn
 • Hjortesumak
 • Dvergsyrin
 • Prydeple
 • Stikkelsbær
 • Rips
 • Roser
 • Spisslønn
 • Podet kirsebær
 • Lavendel
 • Rosmarin
 • Fiken
 • Coleus
 • Tåre
 • Ulike typer sitrus

    

Slik steller du oppstammede planter på vinteren

Små trær i potter gjør seg bra på balkongen eller terrassen, de har også fordelen av å kunne flyttes rundt ved behov. Hvis du har oppstammede planter i potte, bør du imidlertid beskytte potten mot frost på vinterstid, for eksempel ved å flytte den inn i en bod eller garasje eller til et lunt og beskyttet sted ute. Selve potten kan også isoleres for å beskytte ekstra mot frosten.

Oppstammede vinterherdige trær som er plantet i bakken, tåler kulden bedre, men har som regel også godt av litt ekstra omtanke i vinterhalvåret. Plant gjerne minitreet i le for vinden, og dekk det til med sekkestrie, granbar eller liknende når været er på det kaldeste.

Mange oppstammede trær blir fort til dekorative silhuetter i hagen når frosten kommer. Vil du fremheve disse litt ekstra, kan du dekorere kronen med lysslynger når kveldene blir mørke.

Lag miniversjoner av trær

Prydeple, kirsebær og mange andre frukttrær kan stammes opp og bli til minitrær. Det gjør det også enklere å plukke bærene eller fruktene. Andre trær, som globelønn og små magnoliaer, egner seg også til å stamme opp. Velg helst små og saktevoksende sorter. Et tred, eller en buske, som allerede minner om det du prøver å skape, er lettere å forme. Velg gjerne et eksemplar som allerede har en tydelig stilk eller stamme som vokser rett oppover, så blir jobben enklere.

Utnytt plassen under oppstammede planter

Når du stammer opp planter, får bakken under mer sol. Utnytt muligheten til å plante blomster eller løkplanter under dem, eller hva med en eventyrlig mose? Bare fantasien setter grenser.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og rådOppbinding, sett

Grønn

169,-
Les mer

Treoppbinder i strie

Lengde 5 m, Brun

9990
Les mer

Trestøtte

Lengde 180 cm, Tre

155,-
Les mer

Oppbindingstråd myk

Lengde 8 m, Grønn

5490
Les mer

Blomsterpinner

Høyde 70 cm, Beige

8490
Les mer

Beskjæringssaks P541 Fiskars

Lengde 10.8 cm

379,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen