Smaragdpalme – fakta og råd om stell

Det finnes en svært enkel forklaring på hvorfor smaragdpalme også ofte blir kalt garderobeplante. Smaragdpalme er en utrolig hardfør plante som overlever selv på de mest skyggefulle stedene, og det er derfor ikke mye som skal til for at den skal holde seg frisk og fin.

Smaragdpalme – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Zamioculcas zamiifolia
Familie: Myrkonglefamilien (Araceae)

Hurtigguide for smaragdpalme

Smaragdpalme er en veldig lettstelt og nøysom plante, men for at den skal kunne vokse seg så vakker som overhodet mulig, er det likevel viktig å ta hånd om den på riktig måte.

Stelletips for smaragdpalme

  • Lys
    Lys er ikke så viktig for smaragdpalmen, den trives like godt i et vindu som på et bord i et mørkt rom. Den liker imidlertid ikke å stå i direkte sol, så det bør du unngå. Jo mindre lys som treffer planten, desto grønnere blir bladene. Jo mer lys den får, desto raskere vokser den, selv om det ikke betyr at den er akkurat hurtigvoksende.

  • Temperatur
    Vanlig romtemperatur er perfekt for en smaragdpalme. Ikke la den stå i under 15 grader.

  • Jord
    Smaragdpalmen trives aller best i vanlig blomsterjord.
     
  • Vanning
    Den vil heller ikke ha for mye vann, så du kan godt la jorden tørke ut mellom vanninger, ettersom den lagrer vann i røttene.
     
  • Næring
    Når du vanner planten, kan du godt la den få litt ekstra næring. Tilsett en liten dose plantenæring i vannet hver gang du vanner fra vår til høst. Resten av året skal du både vanne og gjødsle sparsomt, maksimalt én gang i måneden. 

   

Grønt og frodig innslag

Når du skal velge grønne planter til hjemmet, er smaragdpalmen, eller garderobeplanten som den også kalles, helt uslåelig. Det er ikke mange andre planter som kan veksle så mye mellom varmt og kaldt, mellom lyst og mørkt, og fortsatt vokse på en så imponerende måte.

Mye av dens natur er motstridende, men grunnen til at den har så god overlevelsesevne, er at det er en sukkulent, dvs. at næring og vann lagres i planten. Det betyr at den godt kan miste bladene sine under en veldig tørr periode, og likevel overleve og vokse til igjen når den får tilført næring og vann.

Når det er sagt, betyr ikke det at man skal behandle en smaragdpalme på denne måten, for med riktig stell kan du få en praktfull og dekorativ potteplante i hjemmet som tiltrekker seg oppmerksomhet med sin intense grønnfarge og naturlige skjønnhet. Det er heller ikke spesielt mye du trenger å gjøre for å klare å skape det miljøet en smaragdpalme krever for å spre ut sine herlig glinsende og avrundede blader.

Smaragdpalme er en plante som også kan bli veldig stor, men den har sine begrensninger i en potte. De kan bli alt fra 25 centimeter til 1 meter høye, men de har problemer med å bli høyere enn 1,5 meter. Etter det vokser de heller i bredden.

Bladene

Bladene er læraktige og glinsende og sitter på et kraftig skaft som igjen har et feste som er litt oppsvulmet. Bladene og bladskaftene vokser asymmetrisk, noe som gir en dynamisk voksemåte og gjør den til et vakkert og frodig blikkfang i hjemmet. Smaragdpalmen vokser ganske langsomt hvis den får godt stell, og får et nytt bladsett hver tredje måned. Den vokser ca. 20–25 centimeter i høyden hvert år.

God overlevelsesevne

På grunn av sin fantastiske evne til å overleve under selv de dårligste forhold, er smaragdpalmen blitt en umåtelig populær plante i norske hjem. Den tåler ganske enkelt å bli behandlet så lite som mulig, og vil likevel overleve. Skulle det skje at du glemmer den helt og det grønne visner ned, vil planten fortsatt overleve takket være rotknollen.

Det spiller med andre ord liten rolle om du skulle glemme å vanne den. Den kommer til å overleve likevel. Denne robuste potteplanten, som iblant også kalles «garderobeplante», er derfor en plante som har vært til stor glede for mange mennesker i norske hjem, siden den holder seg fin og grønn og gir hjemmet en frodig følelse selv om man bare gjør det som er strengt tatt nødvendig for at den skal overleve.

Men bare fordi det er en plante som tåler mye, betyr ikke det at man bør behandle den på en hvilken som helst måte – den har nemlig et stort potensial til å bli utrolig vakker og dekorativ i hjemmet ditt!

Kan man plante en smaragdpalme ute?

Det finnes mange potteplanter som like gjerne kan plantes ut om sommeren i bed, pallekarmer, balkongkasser eller potter, men det er viktig å huske at mange av dem er veldig følsomme overfor kulde. Det gjelder også for smaragdpalmen. Når temperaturen begynner å krype under 15 plussgrader, vil ikke planten trives særlig godt, og dette er ikke en uvanlig temperatur på kjølige sommerkvelder i store deler av Norge.

Det betyr derimot ikke at man ikke kan ha en smaragdpalme ute, så lenge man har kontroll på temperaturen og den ikke står i direkte sol. Ved å ha den ute på varme sommerdager, på et beskyttet sted i skyggen, kan man også nyte planten utendørs.

Nettopp beskyttelse er det viktig å huske på, siden dette er en plante som ikke vil ha spesielt mye vann. Det er derfor viktig å beskytte den mot regn for at den skal trives best mulig også utendørs.

Korte fakta om smaragdpalme

  • Trives på de fleste steder i hjemmet 
  • Inneholder en sterkt irriterende plantesaft og må ikke inntas
  • Stammer fra Sørøst-Afrika, hvor den også vokser vilt
  • Er en sukkulent som lagrer vann og næring 
  • Tåler ikke bare mye eller lite lys, men også høy eller lav temperatur, dog ikke under 15 grader
  • Kan blomstre hvis forholdene tillater det

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen