Sommerbalkonger i sol og skygge

Sommerbalkonger i sol og skygge

Våren og sommeren byr på mange herlige stunder ute. Gjør balkongen til det flotteste sommerrommet ditt i form av en grønn oase, et praktfullt dyrkingsplott eller en fargerik blomstereng. Mulighetene er mange, og det er også løsningene for å dyrke på både små og store balkonger.

En grønn oase i sol og skygge

Balkong i solen

En solrik balkong gir deg mange muligheter til å dyrke og gjøre sommerrommet ditt til noe helt spesielt. For at plantene skal på tilgang til rikelig med vann på solrike dager er en stor plantekasse en god løsning.

 • Bær, krydder og grønnsaker er alle vekster som trives og blir gode i solen.
 • Sesongplanter som gjør seg best i solen er f.eks. pelargonia, lavendel, margeritt, fløyelsblomst, georginer, roser og spansk margeritt.
 • Hvis du ønsker litt større planter, kan oliventre, sitrontre, pyntegress og søyleepletre være fint. 

Balkong i skyggen

En balkong i skyggen kan på enkelte måter være mer lettstelt enn en solrik. Med de rette plantene kan du gjøre balkongen din til en fantastisk oase for deg og dine nærmeste. Plantene klarer seg stort sett lenger uten vann i skyggen, og de holder seg friskere hele sesongen.

 • Eksempel på planter som er flotte i skyggen er: femtunge, flittiglise, bladlilje, bambus, eføy og begonia, mange andre planter trives godt is skyggen, selv om blomstringen kan være litt mer sparsommelig.
 • I prinsippet kan alle grønne inneplanter stå ute i sommermånedene.

Potter på balkongen

Du kan bruke nesten hva som helst som dyrkingskasse. Det finnes mange varianter i ulike stilarter å kjøpe. En viktig detalj er at dyrkingskassen har hull i bunnen så overskuddsvannet kan renne ut. Avlange balkongkasser kan henges opp på balkongens rekkverk, den nye Olea-serien i terrakotta finnes i runde, halve og kvarte varianter. Det gir deg mulighet til å innrede selv en liten balkong med masse planter. Cultura plantekasser et utmerket alternativ for større avlinger som trenger bedre plass til røttene. Det finnes også et espalier for planter som klatrer eller har behov for støtte.

Vanning på balkongen

 • For å lykkes med planter er det viktig å gi dem vann, også på balkongen. Hvor ofte og mye er ikke bare avhengig av hvilke planter du har. Det avhenger også av hvor stort plantens jordvolum er, det vil si potten den står i, og også om den står på et solrikt sted eller i skygge og hvor varmt det er.
 • Stort sett er det lettere å stelle planter som står i store potter med hull i, slik at planten har tilgang til større reserver av både næring og vann.
 • Du kan også bruke skåler som samler overskuddsvannet så det ikke renner ned til naboen.

Dyrk vertikalt

Plassen kan være svært begrenset på en balkong. For å oppnå en grønn oase kan du bruke hengende plantelommer, plassere flere potter på Tilia pidestall og balkongsett og henge ampler på veggen og fra balkongen over. Balkongkasser i ulike lenger kan enkelt henges på rekkverket og fylles med sesongens blomster, bær og grønnsaker. 

Dyrk spiselig på balkongen

Dyrk din egen mat på balkongen, mer lokalt dyrket blir det ikke. Du kan begynne hvor du vil, med å kjøpe høsteklare grønnsaker og plante dem i større potter, begynne med frø eller kjøpe stiklinger som blir en mellomting.

 • Bruk urte- og grønnsaksjord så du får en økosertifisert jord som gir plantene dine de beste forutsetninger for å utvikles.
 • Du kan til og med ha bær og små frukttrær på balkongen.
 • Bjørnebær, markjordbær og jordbær kan gjerne plantes sammen. Som alle bær trenger de mye sol og regelmessig vanning for at bærene skal bli søte og gode. Plant gjerne ulike sorter jordbær og markjordbær for lengre høsting. Bjørnebærene modner på sensommeren/høsten og sørger for at sommerfølelsen holder seg litt lenger. 

Husk gjødslingen

På samme måte som alt annet levende, trenger plantene næring og vann for å vokse og trives. God jord er første punkt for at plantene skal trives, deretter tilfører du flytende næring når du vanner. Les på forpakningen for informasjon om rett mengde.

Les mer

Dyrking på balkongen >>
Dyrk selv >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc