Spir (Astilbe) – planting og stell
Med spir i bedet har du en unik og iøynefallende staude som ikke bare er vakker og stemningsfull, men også en plante som setter et tydelig preg på ethvert bed med sitt unike utseende.
Vitenskapelig navn (Latin): Astilbe
Familie: Sildrefamilien (Saxifragaceae)
Dyrking og stell av spir
- Plassering
Noen ganger kalles spir (astilbe) for skyggens dronning, og det er en god beskrivelse av hvor den helst vil vokse. Det er først og fremst i skyggen den trives best.
- Vann
Jorden må veldig gjerne holde godt på fuktigheten, ettersom spir er en tørst plante som krever mye vann. Derfor kan man med fordel plante spir på fuktige steder, der andre planter ikke trives så godt, for eksempel rundt dammer og vassdrag. Men husk at du ikke må plante den slik at den står i vann. Du kan også plante spir i steinbed, men da er det veldig viktig å ha kontroll på fuktigheten i jorden, ettersom planten er følsom for uttørking.
- Jord
For at din spir skal få de aller beste forutsetningene helt fra starten, lønner det seg å plante den i vanlig plantejord og samtidig gjødsle med kugjødsel eller hagegjødsel. Etter det er det ikke så mye du trenger å gjøre, annet enn å se til at jorden holdes fuktig og at den har tilstrekkelig næring. Hele planten visner ned om vinteren, og vokser opp igjen neste vår.
Spir – en plante som fortjener sin plass
Hvis du noen gang har sett en hage der det vokser et herlig grønt hav av klargrønne blader, kronet med en eller flere spir med bittesmå blomster i rødt, rosa, lilla eller hvitt, så er det trolig en spir du har sett.
Det er lett å få det inntrykket at denne planten er noe utenom det vanlige, med sin ville og buskete voksemåte, samtidig som den gir hagen liv og en flott fargeprakt. Til tross for sitt utseende er det en nøysom plante som ikke krever særlig mye av deg når det gjelder stell, så lenge du sørger for å plante den på et sted den liker.
Ulike sorter spir
Spir er en liten slekt sammenlignet med andre planteslekter, og består av ca. 20 ulike arter. De er stauder som har veldig stive stilker, noe som betyr at de for det meste står pal og ikke trenger å støttes opp. Blomsterspirene, som består av kranser av bittesmå blomster, kan også med hell brukes som snittblomster, ettersom de holder seg fine lenge. Og når spir ikke står i blomst, er det grønne bladverket en fryd for øyet i enhver hage.
Spir fås både i korte og høye varianter, så uansett hvor du vil ha en østasiatisk plante med god holdbarhet, bør du virkelig vurdere en spir! Denne planten hører hjemme i alle kriker og kroker i hagen, og trives like godt med å stå lengst foran i et blandet bed som lengst bak, avhengig av hvilken av de 20 ulike artene du velger å satse på.
Visste du dette?
- Forekommer først og fremst i Øst-Asia
- Finnes i ulike arter som arendspir, japanspir, makinospir og kinaspir
- Flerårig med opprette og kraftige stilker
- Blomstrer i hvitt, rosa og rødt
- Herdig opp til sone 6
- Blir opptil 70 cm høy
- Passer utmerket som snittblomster og flerårige stauder
Les mer
Les videre om jord og gjødsel til plantene dine >>
Ti gylne regler for vanning >>