Spisskummen – slik dyrker du din egen

Enkelte krydderurter er en naturlig del av matlagingen, og én av dem som nå blir stadig vanligere hos oss, er spisskummen. Denne krydderurten, som er umåtelig populær i store deler av verden og takket være den globale spredningen av mat fra ulike land, har spisskummen nå blitt et naturlig innslag i mange matretter.

Spisskummen – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Cuminum cyminum
Familie: Skjermplantefamilien (Apiaceae)

Dyrking av spisskummen

Å dyrke spisskummen i Norge er utfordrende, for å si det mildt. Spisskummen, som er ettårig, dyrkes fra frø og krever varme omgivelser, både i jorden og luften. Den har lang modningstid, dvs. at den trenger denne varmen over lengre tid. Det gjør at det er veldig vanskelig å dyrke spisskummen i en vanlig urtehage i Norge, det er knapt gjennomførbart i sone H1. Det er imidlertid mulig å lykkes med spisskummen hvis man dyrker den i drivhus.

 • Planting av spisskummen i hagen
  Det går selvsagt også an å forsøke å plante ut spisskummen i hagen, men da er det viktig å sørge for at forholdene er perfekte. Spisskummen trenger et varmt og beskyttet sted for å trives, og den vil dessuten ha relativt sandholdig jord som er næringsrik og godt drenert. Jo mer sol den får, desto bedre.

 • Forkultivering av spisskummen fra frø
  For å øke sjansen for å lykkes, er det en god idé å forkultivere frøene innendørs på vårvinteren. Så frøene i jorden og sett dem varmt på et solrikt sted. Hold jorden fuktig. Når frøene har spiret, kan du plante dem ut når jorden på voksestedet er blitt varm og plantene er blitt herdet, dvs. rundt mai/juni. På den måten kan spisskummen rekke å blomstre og gi frukter (frø) i løpet av den varme sommeren. For å sikre best mulige forhold lønner det seg å plante ut spisskummen i drivhus.

Orientens lekre variant av kummin (karve)

At ulike krydderurter ikke nyter samme popularitet i ulike deler av verden, vet vi allerede. En krydderurt som dill, er for eksempel veldig populær her i de nordlige delene av Europa, men blir ikke like mye brukt ellers i verden. Slik er det også med spisskummen, bare motsatt. Det er en krydderurt som brukes i mange land, særlig i land der den kan dyrkes på friland og der den vokser vilt i naturen. En stor del av forklaringen ligger naturligvis i tilgangen og at den er enkel å dyrke, noe som ikke er like selvsagt på de nordlige breddegrader.

Utseende

Spisskummen er en tyntvoksende urt med høye stilker som kan bli opp mot 90 cm høye under de rette forholdene. Stilkene er lysegrønne og kraftig forgreinet, med trådformede blader.

Spisskummen som urt hører til skjermplantefamilien, dvs. at den produserer blomster som vokser i skjermer. Øverst på hver stilk sitter også ganske riktig blomstene i kvastlignende skjermer, med en farge som skifter mellom å være hvite og med innslag av rødt.

Blomstring, frukter og frø

Blomstringen skjer vanligvis i juni og juli. Deretter begynner spisskummen å produsere frukter – de ikoniske og smaksrike frøene. Disse frøene høstes ferske og må deretter tørkes for å få ut så mye smak som mulig. De har også et høyt og godt næringsinnhold. Det er også mulig å male frøene for å få ut enda mer smak, som er tilfellet i mange av de krydderblandingene og smakstilsetningene som tilsettes i mange ulike retter, alt fra tradisjonelle indiske retter til retter som chili con carne.

En smaksrik opplevelse verden over

Når man snakker om spisskummen, handler det fremfor alt om en smaksforsterker, et krydder og en ingrediens som for mange mennesker i verden er både viktig og betydningsfull. Mange bruker frøene som krydder i ulike næringsmidler, særlig i våre trakter, der nederlenderne for eksempel smakssetter ost med spisskummen, akkurat som nøkkelosten i Norge.

Spisskummen brukes også som krydder i brød, på samme måte som slektningen kummin (karve). Spisskummen er også et populært krydder ved smakssetting av kjøtt i våre deler av verden. Da bruker man stort sett de tørkede frøene, ikke den malte varianten.

I malt form er den mer smaksrik sammen med sterkt krydder. Det har gjort den til basiskrydder i mange curryblandinger og en rekke ulike matoppskrifter fra områder der spisskummen vokser i vill tilstand. Derfor er det høyst sannsynlig at du kommer til å støte på mange ulike retter som har en smak av spisskummen når du besøker land som Mexico, India, Egypt eller Libya. Selve frukten inneholder dessuten en eterisk olje som tidligere ble brukt som legemiddel for kvinner, men som i dag for det meste brukes innenfor parfymeindustrien.

spiskummin odla

I dag brukes spisskummen primært som krydder i ulike krydderblandinger, som curry og garam masala, men fungerer også helt perfekt alene til for eksempel ost, brød og kjøtt.

Korte fakta om spisskummen

 • Kalles også for spisskarve, spisskum eller spisskommen
 • Et krydder som er veldig vanlig i det indiske, egyptiske, libanesiske og meksikanske kjøkken
 • Smaker krydret, sterkt og litt bittert
 • Har vært brukt og brukes fortsatt som medisinplante for ulike plager
 • Påstås å ha en positiv effekt på vektreduksjon
 • Må ikke forveksles med slektningen kummin (karve)
 • Kan brukes både i malt form og som hele frø

Les mer

Populært å dyrke i plantekasse – her får du vite hvordan du gjør det >>
Dyrking av krydder – slik lykkes du >>
 

Du er her:


Plantejord Kvalitet

40 L

8990
5 for 399,-
Les mer

Vannkanne galvanisert

5 L, Grå

249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen