Squash – slik dyrker du din egen

Squash, zucchini eller courgette, kjært barn har mange navn. Uansett hva du kaller den, er den en av de morsomste grønnsakene du kan dyrke. Squash er gode, gir enorme avlinger og finnes i mengder av varianter – dessuten er de enkle å dyrke.

Squash – slik dyrker du din egen

Squash kommer opprinnelig fra det amerikanske kontinentet, og der har den blitt brukt lenge. I Ecuador har man funnet frø som er opptil 12 000 år gamle. I dag er grønnsaken vanlig selv her hos oss, og de fleste sorter vi dyrker stammer fra Italia. Squash er en helt naturlig del av kjøkkenet rundt Middelhavet. I Italia kalles squashen for zucchini, mens den i Frankrike går under navnet courgette.

Squashen, som er en del av gresskarfamilien og i slekt med agurken, kan spises på mange måter – og blomstene er en delikatesse i seg selv, spesielt om de friteres og fylles med et deilig fyll.

Med hva er egentlig forskjellen mellom squash og gresskar? Litt forenklet kan man si at gresskar er en slags squash med hardere skall, som ofte også har en melonliknende form.

Les også:
Gresskar – planteguide

Sommer- og vintersquash

Forskjellen mellom sommer- og vintersquash ligger i navnet: Sommersquashen blir ferdig tidligere i sesongen. Den har også et tynnere skall, det er derfor best å spise den med en gang og ikke lagre den særlig lenge. Vintersquashen høstes på sensommeren og litt utover høsten. Den har tykkere skall og inneholder mindre vann, noe som gir den bedre lagringsegenskaper.

3 undergrupper av squash og gresskar

  • Cucurbita pepo (sommersquash)
  • Cucurbita maxima (vintersquash)
  • Cucurbita moschata (moskusgresskar, smørgresskar og andre gresskar med fast kjøtt og søt nøttesmak)

  
Slik dyrker du squash

Squash og gresskar elsker varme, store mengder vann og mye næring. Du kan faktisk dyrke dem direkte i komposten, så sant du ikke har snegler der.

Forkultivering

Bor du i en mild del av landet, er det mulig å direkteså squash ute, men forkultiverte planter er bedre rustet mot angrep fra insekter og snegler.

Forkultiver gjerne plantene innendørs i et solfylt vindu eller under en plantelampe, cirka fire uker før de skal plantes ut. Siden førene foretrekker varm jord, er det effektivt å sette de nysådde frøene på en varmematte som holder cirka 25–30 grader. 

Squashplantene vokser raskt, og de bør plantes om i større potter etter hvert som de blir større. Husk at agurkplanter som disse ikke vil bli bløte rundt rothalsen. Plant dem derfor aldri dypere enn de har stått tidligere. Det beste er å la stilken stikke opp fra en lite høyde i midten, på den måten renner alltid overflødig vann bort.  

Utplanting 

Ikke plant squashen din ut for tidlig, det skal være minst 15 grader i jorda og faren for nattefrost må med sikkerhet være over. Plantene bør vennes til å stå ute gradvis. Slik avherding gjør du best ved å sette dem ute i skyggen på dagtid, mens du tar dem inn om natten. Gjenta dette i noen dager før du planter dem ut på fulltid. 

Plant plantene ut i veldrenert jord, og gjødsle med for eksempel kugjødsel. Velg en varm og skjermet plassering, da vil plantene trives best. En planteavstand på 70–80 cm pleier å være passe.  

Pollinering av squash og gresskar 

Enkelte squash og gresskar trenger ikke pollineres, men de fleste har både han og hunblomster – og må derfor pollineres. Bier og andre pollinatorer tar seg av dette når plantene står ute, men i lukkede drivhus må man selv pollinere med pensel eller ved å presse en hanblomst forsiktig mot en hunblomst (som har en hevelse/et lite fruktemne mellom stilk og blomst). 

Vanning og gjødsling 

Vann regelmessig og gjødsle kontinuerlig med for eksempel kugjødsel. Denne typen gjødsel inneholder mindre nitrogen enn mange andre gjødselsorter, noe som innebærer at du slipper å få altfor mye bladvekst.  

Innhøsting 

Sommersquash smaker best om du høster dem når de er rundt 10–15 cm lange, men de er spiselige selv om de blir større. Jo mer du høster, jo mer frukt setter planten.  

Vintersquash er best om du høster den senere, når den har nådd full størrelse. Skinnet skal da være hardt og skifte farge.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Plantelys LED No.1 85cm 23W med adapter

Lengde 80 cm, Hvit

799,-
Les mer

Squash 'Diamant'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Squash 'Soleil'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Squash 'Eight Ball' F1

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen