Stauder – slik lykkes du

Stauder er et samlebegrep på planter som kommer år etter år. Du kan velge mellom mange forskjellige sorter. Med litt planlegging kan du få et bed som blomstrer fra vår til sen høst.

Lykkes med stauder

Forberedelser

Med litt planlegging før du begynner å plante, blir staudebedet ditt flott.

  • Kontroller plasseringen av bedet ditt. Er det en solrik sydvendt plassering? Nordlig med mye skygge eller vest-, østvendt med halvskygge? Er det fuktig eller tørt? Ha disse tingene i tankene når du velger stauder.
  • Tegn en enkel skisse. Tenk over hvor høye staudene kan bli, og når de vil blomstre. Høye stauder er fine å plassere bakerst, nær husveggen eller busker.
  • Regn med ca. 8 planter per kvadratmeter og plasser gjerne samme sort i grupper på 3-5 stykker for å skape et mer harmonisk inntrykk.
  • Les mer om blomstringstid på etiketten som er festet på hver potte. Velg gjerne stauder med forskjellig blomstringstid. Med riktig stell kommer bedet ditt til å blomstre fra tidlig vår til frosten kommer utpå høsten.

Ta vare på staudene året rundt

Pleie og vedlikehold

Grav rundt jorden og ta bort ugress. Bland ny plantejord og kugjødsel. Nå er det bare å plassere plantene, og allerede da kan du se om du kommer til å forandre noe fra skissen din. Grav ned roten og trykk forsiktig. Husk å vanne rikelig etter planting.

Etter 3 til 4 uker er det på tide å gjødsle med hagegjødsel. Husk å vanne regelmessig den første sesongen. Skjær bort visne blomster for å fremme blomstringen av nye, og ta bort ugress slik at plantene ikke får konkurranse om næringsstoffene, men kan vokse i sitt eget tempo.

Stauder er generelt veldig greie planter, og med en god start krever de ikke mye arbeid. En kraftig beskjæring om våren og litt gjødsel og vann i løpet av sesongen gir et staudebed med masse farge og glede. La stauder stå og visne på høsten, slik at de danner en naturlig frostbeskyttelse for sine egne røtter. Det er mulig å dele og flytte stauder, den beste tiden er tidlig på våren eller sent på høsten.

Les mer

Ti gylne regler for vanning >>
Stauder i potte >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc